Market beat: Ευνοϊκές συνθήκες για τους στατιστικούς στόχους της βδομάδας

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016 09:28
UPD:09:37
SOOC/Alexandros Michailidis

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αγορά της Αθήνας πιθανά με την βοήθεια του Roadshow, αλλά και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό με τα προαπαιτούμενα, έχει κίνητρα για να κινηθεί ψηλότερα, εν μέσω μιας ακόμα αναζωπύρωσης των προσδοκιών διεθνώς για διατήρηση της φθηνής ρευστότητας. Το ταμπλό με κλιμακούμενη άνοδο του τζίρου, που κάθε μέρα ενισχύεται από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, δείχνει πως οι Τράπεζες έχουν, από τεχνικής πλευράς, χώρο για να βρεθούν ψηλότερα, παράλληλα με τα κέρδη που εμφανίζουν κάποια blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ. Τα πακέτα είναι απόδειξη της κινητικότητας μεταξύ θεσμικών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι σχετικές με τις τράπεζες εξελίξεις -«κόκκινα» δάνεια, NPL’s, ενίσχυση ρευστότητας αυτών-, το θέμα της αξιολόγησης, τα capital controls, αλλά και το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό εγχώριο περιβάλλον αποτελούν τον αρχικό και ίσως κύριο κορμό των ερωτημάτων που οι ξένοι fund managers απευθύνουν στους εκπροσώπους των 27 εισηγμένων εταιρειών, στο πλαίσιο του 11oυ Annual Roadshow που διοργανώνει το Χ.Α. στο Λονδίνο. Ο επόμενος γύρος ερωτήσεων σχετίζεται με τα εταιρικά προφίλ των εταιρειών, τη σημερινή εικόνα αυτών, αλλά και την επενδυτική τους στρατηγική.

Τα μηνύματα που έρχονται στην αγορά από το Roadshow του Λονδίνου, αναφέρουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες και ιδίως για το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων δανείων» που επιδεικνύουν οι ξένοι επενδυτές, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη, στο πρακτορείο Bloomberg.

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με σαφώς ανώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από τις προηγούμενες, αποφάσισαν, να συνεχιστούν οι μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων», για το αν η αγορά θα εμφάνιζε πάλι άνοδο. Αλλά χθες με τους «ταύρους» να αναπτύσσουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον για κλάδους εκτός των τραπεζών φάνηκε ότι θα επικρατούσε τελικά άνοδος ισοδύναμη αυτής που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Οι ΓΔ και ο 25άρης αναζητούσαν το μέγιστο ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, και δεν πέρασαν σε πτωτική κίνηση μικρής και σταθερής κλίσης, παρά μόνο για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Συνεπώς, οι θεσμικοί χρησιμοποίησαν τις Τράπεζες στα blue chip που θα βοηθούσαν τους δείκτες να εμφανίσουν άνοδο αλλά εκτός από αυτές έκαναν κινήσεις που συνηγορούν στην άνοδο, με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στηWall Street, με τον Nasdaq να τερματίζει σε νέο ιστορικό υψηλό, χάρη τόσο στη προχθεσινή απόφαση της Federal Reserve, όσο και στα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 18.392 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,65% στις 2.177 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,84% στις 5.339 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple κινήθηκε ανοδικά κατά 0,94% χάρη στην αύξηση της τιμής – στόχου από τη Nomura. Κέρδη κατά 4,87% εμφάνισε και η μετοχή της Red Hat Inc, δεχόμενη ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου.

«Τώρα πρέπει να δούμε εάν τα στοιχεία αποτελούν μία εξαίρεση στον κανόνα, ή επιβεβαιώνουν τη συνεχή βελτίωση της αγοράς εργασίας» επισήμανε ο Αρτ Χόγκαν, αναλυτής της Wunderlich Securities, επιδοκιμάζοντας την υποχώρηση των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας σε χαμηλό δύο μηνών.

Στο μεταξύ, η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατήρησε στο 0,25% - 0,50% το εύρος του βασικού επιτοκίου, με την Τζάνετ Γέλεν ωστόσο, να εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο αύξησή του εντός του τρέχοντος έτους. Οι αναλυτές θεωρούν από την πλευρά τους, ότι η επόμενη κίνηση της Fed θα επέλθει τον Δεκέμβριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ήπια ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 2,16% στα 46,32 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,49% στα 47,53 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, εμφάνισε άνοδο κατά 0,77% στα 1.341,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,33% στα 1,3068 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,16% στα 1,1203 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κινήθηκε πτωτικά κατά 0,49% στα 100,77 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός τους, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας (11 - 17 Σεπτεμβρίου) μειώθηκε κατά 8.000, σε 252.000. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παρέμεινε στα επίπεδα των 260.000.

Ο αριθμός των αιτήσεων διατηρήθηκε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 81η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερη σερί από το 1970. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων αιτήσεων, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, διολίσθησε κατά 2.250 σε 258.500, ενώ ο αριθμός όσων έλαβα επίδομα ανεργίας, υποχώρησε κατά 36.000, σε 2,10 εκατ. άτομα.

Τέλος, αύξηση της τάξης του 6,4% εμφάνισαν οι καθαρές πωλήσεις της Autozone, καθώς στο διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου, διαμορφώθηκαν σε 426,8 εκατ. δολάρια (14,30 δολ/μετοχή) έναντι 401,1 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 3,3% στα 3,4 δισ. δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Ισχυρά κέρδη της τάξης του 2% εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά την απόφαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,12% στις 6.911 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 2,28% στις 10.674 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 2,27% στις 4.509 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,01% στις 8.934 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,76% στις 16.637 μονάδες. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε σημαντικά κέρδη κατά 1,58% στις 347,86 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Glencore και ArcelorMittal εκτινάχθηκαν άνω του 5%, ενώ στο 4% διαμορφώθηκε η άνοδος για την BHP Billiton. Άνοδο κατά 3,43% σημείωσε και η μετοχή της Moller - Maersk, στον απόηχο των σχεδίων αναδιοργάνωσής της.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αναπάντεχη αύξηση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γαλλίαχάρη στη βελτίωση των επιχειρηματικών προοπτικών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 103 μονάδες έναντι 101 μονάδων τον Αύγουστο. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης παράλληλα, αυξήθηκε στις 102 μονάδες έναντι 101 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, αμετάβλητο στο 2% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, καθιστώντας πιθανή μία περαιτέρω «χαλάρωση», λόγω της σχετικής ενδυνάμωσης του εγχώριου νομίσματος και του υποτονικού πληθωρισμού.

Παράλληλα, τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της αποφάσισε η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρείαΑ.Ρ. Moller-Maersk, προχωρώντας στη συγκρότηση δύο ξεχωριστών βραχιόνων. Συγκεκριμένα, θα συσταθεί ένα τμήμα για τον κλάδο των μεταφορών και ένα δεύτερο για τον κλάδο της ενέργειας. Στόχος αποτελεί η καλύτερη αντιμετώπιση των αυξανόμενων προβλημάτων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των δύο κλάδων.

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί με «ήπιο αλλά σταθερό ρυθμό» εκτιμά από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στη μηνιαία έκθεσή της για την πορεία της οικονομίας. Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι η χρηματοπιστωτική αστάθεια, η οποία εκδηλώθηκε τον Ιούνιο λόγω του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, έχει περιοριστεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

ΧΑ

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με σαφώς ανώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από τις προηγούμενες, αποφάσισαν, να συνεχιστούν οι μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων», για το αν η αγορά θα εμφάνιζε πάλι άνοδο. Αλλά σήμερα με τους «ταύρους» να αναπτύσσουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον για κλάδους εκτός των τραπεζών φάνηκε ότι θα επικρατούσε τελικά άνοδος ισοδύναμη αυτής που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Η πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Αφού αυτές  τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της ανόδου των βασικών δεικτών από το πρώτο λεπτό. Οι μεταβολές του 25άρη  καθοριζόντουσαν από την θετική διαρκώς μεταβολή του τραπεζικού δείκτη, αλλά και από τις απώλειες για τους κλάδους των Τηλεπικοινωνιών και των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας. Σήμερα οι θεσμικοί αποφάσισαν να μην ασκήσουν πιέσεις στις ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ δίνοντας σταθεροποιητική δυναμική στη μετοχή του ΟΠΑΠ που άλλαζε πρόσημο μεταβολής ενδοσυνεδριακά αλλά έκλεισε με κέρδη +0,78%.

Το κατώτερο της μέρας για τον Τραπεζικό Δείκτη ήταν οι 655,86 μονάδες και εμφανίστηκε στις 10:34 και στις 10:36 και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +1,17% αφού πρώτα άνοιξε στις 657,7 μονάδες με μεταβολή +1,46% και έφθασε στις 16:44 ως τις 676,42, μια τιμή που αντιστοιχούσε σε κέρδη +4,34%. Έκλεισε τελικά στις 676,51 από 648,26 μονάδες με άνοδο +4,36% αφού πρώτα στις 16:59, χτύπησε τις 677,87. Τα ενδοσυνεδριακά μέγιστα για τους βασικούς δείκτες εμφανίστηκαν την ίδια  χρονική στιγμή με του Τραπεζικού, για τον ΓΔ στις 572,34 από 564,96 μονάδες την Τετάρτη και οι 1532,38 από 1504,64 για 25άρη και εμφανίστηκε στις 16:59:33. Ο ΓΔ στις δημοπρασίες έφθασε ως τις 572,79 μονάδες με κέρδη +1,90% αλλά κατέληξε στις 572,15.

Σήμερα οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών ήτοι ανοδική σταθερής κλίσης στην μεγαλύτερη διάρκεια. Η βαρύτητα των μετοχών που κινήθηκαν ανοδικά έκαναν τον ΓΔ κινηθεί ευκολότερα πάνω από το κλείσιμο που είχε στις 21/9 και δεν άλλαξε πρόσημο μεταβολής ούτε στιγμή. Αλλά ο ΓΔ και ο 25άρης αναζητούσαν το μέγιστο ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, και δεν πέρασαν σε πτωτική κίνηση μικρής και σταθερής κλίσης, παρά μόνο για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Συνεπώς, οι θεσμικοί χρησιμοποίησαν τις Τράπεζες στα blue chip που θα βοηθούσαν τους δείκτες να εμφανίσουν άνοδο αλλά εκτός από αυτές έκαναν κινήσεις που συνηγορούν στην άνοδο, με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών.

Με ανοδικό φινάλε και πάντα με τη συνεισφορά των δημοπρασιών σήμερα, η αγορά φάνηκε να περνάει πάνω από τις δοκιμασμένες αντιστάσεις  571 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (19 από 16) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 7) με τέσσερα αμετάβλητα ΑΡΑΙΓ ΓΡΙΒ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 6 από 16 την προηγούμενη σύνοδο, και 7 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 27 από 20 χθες, ήταν ανοδικές. Στα 45,762 από 36,894 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 25,5 από 15,91 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος πλησίασε προς τα «κανονικά» επίπεδα αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 55,72% από 43,11% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν αρχικά νευρική εικόνα αλλά γρήγορα στη συνέχεια εμφανίστηκαν μεγάλα κέρδη, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +2,52%, ο CAC είχε μεταβολή +2,67%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,40%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν ανοδικές και εμφάνισαν κέρδη της τάξης του +0,62% για τον S&P500 και +0,74% για τον DOW JONES.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,78% και έφθασε στις 572,15 από 562,12 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1530,67 από 1497,44 με μεταβολή +2,22%. Οι δημοπρασίες επέφεραν τελική αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,2 μονάδες ψηλότερα και στον 25άρη 0,4, οδηγώντας τους πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Τραπεζών +4,36% από +2,40%, Τροφίμων Ποτών +2,80% από -0,10%, Μέσων Ενημέρωσης +2,56% από +9,86%, στις Κατασκευές Υλικά +2,45% από -1,29%, Βιομηχανικών Προϊόντων +2,30% από +1,11%, ο 25άρης +2,22% από +0,53%, Πρώτων Υλών +2,11% από +1,33%, ο ΓΔ +1,78% από +0,27%,  Τεχνολογίας +1,48% από +0,81%, Πετρελαίου Αερίου +1,43% από +0,53%, Κοινής Ωφέλειας +1,21% από +0,46%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,11% από +0,84%,  Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,06% από +0,51%, Εμπορίου +0,93% από -1,83%, Ταξίδια Αναψυχή +0,82% από +0,74%, Χημικών +0,63% από +1,92%, ο FTSEM +0,37% από +0,83%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας -0,76% από +2,00% και Τηλεπικοινωνιών -0,75% από -1,49%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,762 από 36,894 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,029 από 7,565 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 32,148 από 28,249 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,685 από 0,420 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,840 από 40,173 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 68,052 από 44,535 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 69 από 44 των καθοδικών σε 37 από 51 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 19 από 14.

Τεχνική ανάλυση

Στην τέταρτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν στον 25άρη ανοδική πορεία κινώντας τον σταθερά ανοδικά από την έναρξη ως τις δημοπρασίες. Το ελάχιστο μέρας ήταν οι 1506,82 μονάδες και σημειώθηκε στο πρώτο τρίλεπτο ενώ το μέγιστο μέρας ήρθε στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και ήταν οι 1533,57. Το  κλείσιμο  έγινε στις 1530,67 μονάδες με μεταβολή +2,22%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,133 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 1322 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1531,00 μονάδες και κατώτερο στις 1504,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 36 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1530,67 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1528,00 και της επόμενης ομοίως, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 5688 ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 141. Με μικρή μεταβολή της έκθεσης επανήλθε η μικρή προ-πορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ που ενδιαφέρουν τους traders.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Ανοδικά κινείται, προς το παρόν, η τρέχουσα εβδομάδα μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές. Η χθεσινή απόφαση της Fed για αμετάβλητα επιτόκια, έδωσε ώθηση στις Διεθνείς Αγορές, κάτι που αποτυπώθηκε και σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που έδωσε την μάχη για την κατάκτηση του απλού ΚΜΟ 200 ημερών στις 570 μονάδες.

Η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από αυτό το όριο, στις επόμενες συνεδριάσεις, θα οδηγήσει τον δείκτη προς την επόμενη αντίσταση των 582 μονάδων που είναι το υψηλό από το Brexit και μετά. Ως αυτό το σημείο όμως δεν αλλάζει κάτι στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αφού παραμένει εντός του στενού εύρους τιμών 550 με 585 μονάδες, μέσα στο οποίο από τις 12/7 ως σήμερα η Χρηματιστηριακή Αγορά συσσωρεύει.

Για να σπάσει αυτή η συσσώρευση θα πρέπει να δούμε αύξηση του τζίρου, νέες εισροές κεφαλαίων και να μεταστραφεί η στάση αναμονής σημαντικής μερίδας επενδυτών.

Οι αποφασιστικές κινήσεις της Κυβέρνησης για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, για υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων και επιτάχυνση των Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και από την πλευρά των Θεσμών, συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" και μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, θα συνέβαλαν ουσιαστικά στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης και στην αλλαγή της στάσης των επενδυτών.

Σε αυτή την περίπτωση η υπέρβαση για τον Γενικό Δείκτη του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 596 μονάδες και η επαναπροσέγγιση των προ Brexit επιπέδων στις 617 μονάδες θα ήταν εφικτή.

Σε αντίθετη περίπτωση που η εσωστρέφεια και οι πολιτικές σκοπιμότητες και αψιμαχίες επικρατήσουν, η συσσώρευση των 550 με 585 μονάδων θα διασπαστεί πτωτικά δοκιμάζοντας το επίπεδο των 520 μονάδων.

Για τον Τραπεζικό δείκτη που και φέτος είναι ο "αδύναμος κρίκος" της Αγοράς, η κάλυψη του πτωτικού "gap" στις 679,26 μονάδες και η προσέγγιση των υψηλών του τελευταίου τριμήνου στις 756 μονάδες είναι ο πρώτος στόχος. Η επιστροφή καταθέσεων και η αποτελεσματική διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, είναι οι αποφασιστικοί παράγοντες για υπέρβαση αυτής της κορυφής και κίνηση υψηλότερα.

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων την επόμενη εβδομάδα και το Euroworking Group στις 29/9 θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες, ενώ στις 28/9 ανακοινώνει αποτελέσματα η ΔΕΗ.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές με οριακές μεταβολές κρατήθηκαν κοντά στα υψηλά 14 μηνών σήμερα Παρασκευή, καθώς η αγορά αναβίωσε τα στοιχήματα πως η Federal Reserve είναι σε πορεία για μια πολύ σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι αποδόσεις των Ιαπωνικών ομολόγων υποχώρησαν μετά από νέο καθεστώς νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν σταθερός -0,05% και πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2015 που χτύπησε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,28%, αντανακλώντας τα κέρδη του γιεν κατά τη διάρκεια των διακοπών στην αγορά της Ιαπωνίας την Πέμπτη. Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 0,65%, με επικεφαλής κλάδο του τον  τομέα των ακινήτων με αύξηση +1,9%. Οι Αυστραλιανές μετοχές σημείωσαν άνοδο 0,95%, ενώ Kospi της Νότιας Κορέας κέρδιζε 0,07%. Ο CSI 300 της Κίνας αναρριχήθηκε 0,9% και ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,15% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ήταν στο -0,01%.

Ο S & P 500 εμφάνισε την καλύτερη απόδοση σε ένα διήμερο για περισσότερο από δύο μήνες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε σε ρεκόρ βίου. «Επειδή η Fed οπισθοχωρεί από τις πολιτικές σύσφιξης, θα υπάρξει ρευστότητα που θα απλωθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές του κόσμου, για λίγους ακόμα μήνες», δήλωσε ο Tatsushi Maeno, αναλυτής της Okasan Asset Management.

Από τη Fed προβλέπεται επίσης μια λιγότερο επιθετική αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο χρόνο και το 2018, θέση που αναζωπυρώνει τις προσδοκίες πως οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν χαμηλά στο εγγύς μέλλον.

Οι Αξιωματούχοι της Fed έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους για την αύξηση των επιτοκίων. Η συνεδρίαση της Fed επιβεβαίωσε ότι τα χαμηλά επιτόκια θα διαρκέσουν περισσότερο από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Shuji Shirota, της HSBC στο Τόκιο.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομόλογων ΗΠΑ έχουν πέσει σε χαμηλά όσο 1,608%, απότομα κάτω από υψηλά της Τετάρτης του 1,738%, στο χαμηλότερο επίπεδο για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Οι αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα επίσης μειώθηκαν περίπου κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,093% από +0,005%, την Τετάρτη.

Η BOJ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επιδιώξει να καθοδηγήσει την απόδοση 10 ετών JGB ομολόγων της γύρω στο μηδέν τοις εκατό σε μια πρωτοφανή κίνηση, αλλά οι επενδυτές έμειναν να αναρωτιούνται πού και πώς η BOJ θα είναι σε θέση να ασκήσει έλεγχο στην απόδοση των ομολόγων. Πολλοί παράγοντες της αγοράς πιστεύουν οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι πιθανό να πέσουν αν η BOJ συνεχίζει με τον τρέχοντα ρυθμό μαζικής αγοράς ομολόγων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ήταν πιο ήπιο μετά τις προβλέψεις της πολιτικής της Fed, ο δείκτης του δολαρίου έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων τελευταία ανήλθε τελευταία στο 95,530, μακριά από το χαμηλό της Πέμπτης των 95, 048, αλλά κάτω κατά 0,5% για την εβδομάδα.

Το ευρώ αγοράζοντας 1,1196 δολάρια, αναρρώνει από το χαμηλό τριών εβδομάδων της Τετάρτης στα 1,1123.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες και ιδίως για το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων δανείων» επιδεικνύουν οι ξένοι επενδυτές, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη, στο πρακτορείο Bloomberg.

Στο πλαίσιο του 11ου Επενδυτικού Forum του Χ.Α. στο Λονδίνο, τα επενδυτικά funds επιχειρούν να λάβουν αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, τη διαχείριση των προβληματικών δανείων αλλά και τις ευρύτερες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.

Οι σχετικές με τις τράπεζες εξελίξεις -«κόκκινα» δάνεια, NPL’s, ενίσχυση ρευστότητας αυτών-, το θέμα της αξιολόγησης, τα capital controls, αλλά και το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό εγχώριο περιβάλλον αποτελούν τον αρχικό και ίσως κύριο κορμό των ερωτημάτων που οι ξένοι fund managers απευθύνουν στους εκπροσώπους των 27 εισηγμένων εταιρειών, στο πλαίσιο του 11oυ Annual Roadshow που διοργανώνει το Χ.Α. στο Λονδίνο. Ο επόμενος γύρος ερωτήσεων σχετίζεται με τα εταιρικά προφίλ των εταιρειών, τη σημερινή εικόνα αυτών, αλλά και την επενδυτική τους στρατηγική.

Σε αύξηση του όγκου των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται από το λιμάνι του Πειραιά κατά 35% έως το 2018 στοχεύει η Cosco Shipping, όπως δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Φου Τσενγκ Κιου, σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters.

H Cosco θέλει να αυξήσει την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι στα 5 εκατομμύρια TEU (μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων) με βάση το σχέδιο της να καταστήσει την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κόμβο για το ταχέως αναπτυσσόμενο εμπόριο μεταξύ της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσε ο Φου.

Πολύ έντονο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές προοπτικές που, όπως είπε, διανοίγονται στην Ελλάδα, εκφράστηκε κατά το 11ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων (11th Annual Greek Roadshow) στο Λονδίνο, που ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη. Κατά τη διάρκειά του δόθηκε η δυνατότητα στις εισηγμένες εταιρείες που συμμετείχαν να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τις προοπτικές ανάπτυξής τους σε εκπροσώπους διεθνών επενδυτών. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 550 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 80 επενδυτικά funds και 120 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Τις 1.326 έφτασαν οι νέες άδειες διαμονής που χορηγήθηκαν σε επενδυτές προερχόμενους από τρίτες χώρες για την αγορά ακινήτων. Σε επενδυτές από την Κίνα δόθηκαν 547 άδειες, από τη Ρωσία 331, από την Ουκρανία 62 και και από τον Λίβανο 59. Αν αθροιστούν και οι συγγενείς των επενδυτών που έλαβαν άδεια διαμονής στο πλαίσιο του προγράμματος, ο συνολικός αριθμός φτάνει τις 3120 άδειες.

Αυτά προκύπτουν από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΥΠΕΣ, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2016, τα οποία αναφέρει η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ) σε ενημερωτικό σημείωμά της.

Στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εστιάζει το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο οποίο τονίζεται ότι «όπως και στην πολιτική, έτσι και στην οικονομία, δεν υπάρχουν πλέον αδιέξοδα». Ο ΣΕΒ διαπιστώνει ότι παρά τις ιδιαιτερότητες των δύο πολιτικών χώρων, οι παρουσιάσεις των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη συγκλίνουν στην αναγκαιότητα ταχείας εξόδου από την κρίση και την ύφεση, και τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με εστίαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με περισσότερο σχεδιασμό, λιγότερη παροχολογία και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τους περιορισμούς του μνημονίου.

«Η επιχείρηση επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές πρέπει να γίνει συντεταγμένα και διασφαλίζοντας το μέγιστο βαθμό την επιτυχίας», ανέφερε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας στον απόηχο της συνέντευξης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Reuters. Όπως είπε, σε κάθε περίπτωση, για να γίνει αυτό πραγματικότητα μέσα στο 2017, απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

Της ασφαλιστικής της ενημερότητας υπεραμύνεται η Forthnet, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα στον ηλεκτρικό Τύπο.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, σε ανακοίνωσή της, το παραπάνω προκύπτει τόσο από τα πιστοποιητικά ασφαλιστικής ενημερότητας, όσο και από τις οικείες εγγραφές στα λογιστικά βιβλία. Η Forthnet, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, διενέργησε επανέλεγχο των σχετικών στοιχείων, βάσει του οποίου προέκυψαν εκκρεμότητες προς τον ΕΔΟΕΑΠ, ύψους 816 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και 22.315 ευρώ για αγγελιόσημο - ποσά, τα οποία αμφότερα καταβλήθηκαν.

Στην MCA Orbital Global Holdings LTD, εταιρεία δικών τους συμφερόντων, μεταβίβασαν το 67,22% των μετοχών που κατέχουν στην Kleemann Hellas επτά μέλη της οικογένειας Κουκούντζου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ουσιαστικά, τα μέλη της οικογένειας Κουκούντζου που έλεγχαν την εισηγμένη εταιρεία άμεσα ως φυσικά πρόσωπα, την ελέγχουν πλέον έμμεσα μέσω της MCA Orbital Global Holdings LTD, που, σύμφωνα με πληροφορίες, εδρεύει στην Κύπρο. Μετά την παραπάνω μεταβίβαση του 67,22% των τίτλων της Kleemann Hellas θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση από την MCA Orbital Global Holdings LTD για την απόκτηση της πλειοψηφίας των τίτλων της εισηγμένης εταιρείας (τουλάχιστον 90%).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο «μεγεθυντικό φακό» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν μπειτα ναυτιλιακά δάνεια που έδιναν οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια και αυτό αναμένεται να αυξήσει την πίεση στους γερμανικούς χρηματοπιστωτικούς οίκους που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα χαρτοφυλάκιά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον Γιώργο Λογοθέτη, CFO της G. Moundreas, «θεωρεί ότι αρκετές τράπεζες χορηγούσαν δάνεια βασιζόμενες σε ιδιαίτερα αισιόδοξα σενάρια σχετικά µε την αγορά και τις τιμές των πλοίων και το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα είναι υπαρκτό, γεγονός που αν υλοποιηθεί δεν θα αφήσει την αγορά ανεπηρέαστη».

Απαραίτητη θεωρεί το ΔΝΤ την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας στην Πορτογαλία, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά θα δυσκολευτεί να επιτύχει τους «φιλόδοξους» δημοσιονομικούς στόχους της. «Οι δημοσιονομικοί στόχοι δύσκολα θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα» αναφέρει το Ταμείο σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής ελέγχου που διεξήγαγε μετά την έξοδο της Πορτογαλίας, τον Μάιο του 2014 από το διεθνές πρόγραμμα αρωγής.

Ενώπιον των Γερμανών βουλευτών θα μιλήσει την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γερμανικό Κοινοβούλιο. Στο περιθώριο της ομιλίας του, ο κ. Ντράγκι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Bundestag, Νόρμπερτ Λάμερτ, και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, Προϋπολογισμού και Ευρώπης. Στόχος της συνάντησης, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, είναι η ανταλλαγή απόψεων για μία σειρά ζητημάτων.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στιςΗΠΑ, καθώς ο αριθμός τους, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας (11 - 17 Σεπτεμβρίου) μειώθηκε κατά 8.000, σε 252.000. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παρέμεινε στα επίπεδα των 260.000. Ο αριθμός των αιτήσεων διατηρήθηκε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 81η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερη σερί από το 1970.

Κατά 25 μονάδες βάσης, στο 8,25% περιέκοψε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, προχωρώντας στον έβδομο διαδοχικό μήνα «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής. Η απόφαση, η οποία θεωρούταν αναμενόμενη από τους επενδυτές, συνιστά απάντηση στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και στην πτώση της παραγωγικότητας.

Αύξηση της τάξης του 6,4% εμφάνισαν οι καθαρές πωλήσεις της Autozone, καθώς στο διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου, διαμορφώθηκαν σε 426,8 εκατ. δολάρια (14,30 δολ/μετοχή) έναντι 401,1 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 3,3% στα 3,4 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη 14,25 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 3,43 δισ. δολαρίων.

Το περιθώριο κέρδους τέλος, διευρύνθηκε οριακά στο 52,8% έναντι 52,5% το προηγούμενο έτος

Στην έκδοση ομολόγου σε ευρώ, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια, προχωράει η Αργεντινή - λίγους μήνες μετά την επιτυχημένη επιστροφή της στις διεθνείς αγορές. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει προσλάβει τις BBVA, BNP Paribas και Credit Suisse ως συμβούλους της δημοπρασίας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα. Η Αργεντινή το 2001, κήρυξε χρεοκοπία, εκκινώντας μία μακρά νομική διαμάχη με τους επενδυτές - πιστωτές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου χρεοκοπία της χώρας το 2014.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα