Από «ψιλό κόσκινο» περνούν τις 27 εισηγμένες τα ξένα funds

11o Annual Roadshow: Ερωτήσεις διαχειριστών για τράπεζες, ρευστότητα, αξιολόγηση, κερδοφορία και τζίρο
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 12:14
UPD:12:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Υπάρχει ικανός αριθμός ξένων funds που έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, δηλώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης.

Από την έντυπη έκδοση

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Οι σχετικές με τις τράπεζες εξελίξεις -«κόκκινα» δάνεια, NPL’s, ενίσχυση ρευστότητας αυτών-, το θέμα της αξιολόγησης, τα capital controls, αλλά και το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό εγχώριο περιβάλλον αποτελούν τον αρχικό και ίσως κύριο κορμό των ερωτημάτων που οι ξένοι fund managers απευθύνουν στους εκπροσώπους των 27 εισηγμένων εταιρειών, στο πλαίσιο του 11oυ Annual Roadshow που διοργανώνει το Χ.Α. στο Λονδίνο. Ο επόμενος γύρος ερωτήσεων σχετίζεται με τα εταιρικά προφίλ των εταιρειών, τη σημερινή εικόνα αυτών, αλλά και την επενδυτική τους στρατηγική.

Με αυξημένα όλα τα μεγέθη σε σχέση με πέρυσι, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη ημέρα του ελληνικού διήμερου στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο μεγάλος αριθμός προγραμματισμένων συναντήσεων -προσεγγίζουν τις 750- οδήγησε σε οργάνωση ομαδικών συναντήσεων, καθώς τα one to one meetings δεν εξυπηρετούσαν χρονικά το αυξημένο ενδιαφέρον.

«Οι ερωτήσεις των ξένων διαχειριστών αφορούσαν λιγότερο τις πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με πέρυσι που το roadshow πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών. Ασφαλώς, έντονο είναι το ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ σε καθαρά χρηματιστηριακό επίπεδο οι ισχνοί τζίροι ήταν το κύριο αγκάθι που αναφέρθηκε από την πλευρά των αλλοδαπών, οι οποίοι τόνισαν πως σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση των καθημερινών συναλλαγών θα συνδράμει στη γενικότερη βελτίωση του κλίματος» δηλώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, προσθέτοντας ωστόσο το εξής ενδιαφέρον: «Υπάρχει ικανός αριθμός ξένων funds που έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και αυτό είναι ένα στοιχείο που σε κάθε περίπτωση πρέπει να εκμεταλλευτούν οι εταιρείες».

Πολλές ερωτήσεις διατυπώνονται για την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Στις εισηγμένες εταιρείες πλην τραπεζών εκτενείς είναι οι ερωτήσεις και για τον δανεισμό τους, ενώ τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις λοιπές εισηγμένες κυριαρχεί το ζήτημα ανάκτησης ικανοποιητικών επιπέδων ρευστότητας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις τράπεζες, οι ξένοι εμφανίζονται προβληματισμένοι -ίσως για πρώτη φορά έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα- για το χαμηλό επίπεδο των τιμών των μετοχών, παρά το γεγονός πως διαφάνηκε από τα αποτελέσματα βελτίωσης των μεγεθών τους. Οι εκπρόσωποι των ξένων funds αποδείχθηκαν ιδιαίτερα διαβασμένοι και για την τρέχουσα εγχώρια επικαιρότητα, ρωτώντας στελέχη επιχειρήσεων για τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την Attica Bank.

JP Morgan, Blackrock, Aberdeen, Amber Capital, Bluemountain, Azure Wealth,Barings,Blackfriars, Cantor Fitzerald Europe, CIM Investment Management, East Capital, Fintech Advisory,Henderson, HSBC, Invesco Asset Management, Kairos Partners, King Street, Societe Generale, Standard Life, Wellington Management, York Capital, είναι κάποια από τα κορυφαία funds εκπρόσωποι των οποίων συναντώνται σήμερα με τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σήμερα, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε πάνελ με θέμα «Οι ελληνικές κεφαλαιαγορές επιταχύνουν την πραγματική οικονομία». Στο πάνελ θα συμμετάσχουν επίσης οι κ.κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γεν. γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αντώνης Μπαρτζώκας, αν. καθηγητής, διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Nicholas Jennett, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), Πλάτωνας Μονοκρούσος, επικεφαλής οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Συντονιστής είναι ο κ. Αντώνης Ντατζόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών της Μεγάλης Βρετανίας (HBA-UK).

Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη βράβευση των χορηγών του roadshow: Εuroxx Xρηματιστηριακή, Βeta ΑΧΕΠΕΥ, Eurobank Equities, Alpha Finance, Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, Μorgan Stanley, Εθνική Χρηματιστηριακή, Pantelakis Χρηματιστηριακή και Πειραιώς Χρηματιστηριακή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα