Market beat: Άγνωστο πώς θα αποτυπωθεί η στάση αναμονής της απόφασης της Fed

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 09:49
UPD:09:49
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι επενδυτές στην αγορά της Αθήνας διαπιστώνουν αυτή την εβδομάδα την βίαιη πτώση των όγκων, μετά την προηγούμενη που κυριάρχησαν στο ταμπλό οι κινήσεις από το rebalancing διεθνών δεικτών όπως ο Stoxx 600. Αυτές ανέβασαν το μέσο τζίρο της βδομάδας πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ. Στην τρέχουσα, αμφότερες οι συνεδριάσεις εμφάνισαν τζίρο κάτω των 30 εκατ. ευρώ και οι μεταβολές τους ήταν αντίθετου πρόσημου και μικρού σχετικά μεγέθους.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η οπτική της στήλης που θέλει να υπάρχουν αυτή την εποχή διακριτά στρατόπεδα «ταύρων» και «αρκούδων» δικαιολογεί τις χειρουργικές επιχειρήσεις των θεσμικών στη διάρκεια των δημοπρασιών για τον καθορισμό της τιμής κλεισίματος. Τη Δευτέρα παραμόνευαν στο τέλος οι «αρκούδες»  και γύρισαν τον τραπεζικό δείκτη από κέρδη σε απώλειες και έδωσαν στο ΧΑ κλείσιμο αντίθετο από την άνοδο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Χθες οι «ταύροι» αποδείχθηκε πως δεν είχαν εξαντλήσει τις ανάγκες τους για αγορές όταν κορυφώθηκαν τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών λίγο πριν τις 16:00 και μαζί τους οι τιμές των ΓΔ και 25άρη. Απλά έδωσαν χώρο στις αρκούδες που πίεσαν τα blue chip επί μια σχεδόν ώρα καταφέρνοντας να δώσουν στο ΓΔ αρνητική μεταβολή πέντε λεπτά πριν το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Από τότε ως το πέρας των δημοπρασιών η επέμβαση των «ταύρων» με εντολές αγοράς που σάρωσαν την προσφορά κατάφεραν να ορίσουν το μέγιστο μέρας και κλείσιμο με άνοδο του μέσου όρου που αναίρεσε το καθοδικό αποτέλεσμα της Δευτέρας.

Ωστόσο η γενική εικόνα δεν άλλαξε και η πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών δεν προβλέπει σύντομα έξοδο από την συσσώρευση που επιτελείται βασανιστικά. Η κανονικότητα της ελληνικής αγοράς επέστρεψε, μόλις τελείωσαν οι κινήσεις των υποχρεωτικών ρευστοποιήσεων, λόγω της αναθεώρησης διεθνών δεικτών που αφορούν σε εταιρίες της Ευρώπης. Αυτή ορίζεται από εύρος διακύμανσης του ΓΔ μεταξύ 4 και 6 μονάδων, μεταβολή ημέρας κατώτερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας και εξάρτηση της πορείας των βασικών δεικτών από την κίνηση του Τραπεζικού δείκτη. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η συνήθης αδιαφορία για την τάση που επικρατεί διεθνώς.

Οι ισχυροί θεσμικοί υπογραμμίζουν το δικαίωμα τους λόγω ρηχότητας της αγοράς να επιδεινώνουν ή να βελτιώνουν την εικόνα της αγοράς στο τέλος των συναλλαγών. Χθες το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο μέγιστο μέρας που ορίστηκε στις δημοπρασίες με τον εξίσου μαγικό τρόπο της συνόδου της Δευτέρας, όταν το κλείσιμο ορίστηκε δίπλα στο κατώτερο μέρας. Πάλι χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από τέσσερα εκατ. ευρώ, για να περάσει, από τις 558,8 μονάδες που ο ΓΔ, με άνοδο +0,24%, πάρκαρε στις 17:00, στις 560,85 ώστε να κλείσει στις 560,59.

«Κουράστηκαν» να συναλλάσσονται με τον εαυτό τους οι επαγγελματίες στο ΧΑ αλλά δεν παύουν να ελπίζουν. Αφού στις παρατηρήσεις τους φαίνεται η διάθεση για να ασκήσουν διακριτικές πιέσεις προς τους αρμόδιους, να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα, όπως τα χαρακτηρίζουν. Κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, γιατί φοβούνται ότι θα επιστρέψουν τα σενάρια για πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαρκώς κυκλικά περιστρεφόμενη ρευστότητα της Αθηναϊκής αγοράς.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Μικρά κέρδη εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν αναμονή της αυριανής απόφασης της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,05% στις 18.129 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,03% στις 2.139 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,12% στις 5.241 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της SeaWorld Entertainment Inc. διολίσθησε κατά 4,50% λόγω της αναστολής της καταβολής του μερίσματος στους μετόχους. Πτώση κατά 3,50% εμφάνισε και η μετοχή της Lennar, παρά τη βελτίωση της τριμηνιαίας της κερδοφορίας.

Οι ανακοινώσεις της Federal Reserve είναι προγραμματισμένες για αύριο το βράδυ (ώρα Ελλάδας), με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στο εύρος 0,25% - 0,50%. «Η Γέλεν θα απέχει από οποιαδήποτε πρόσθετη κίνηση τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο» επισήμανε ενδεικτικά, ο Τζέρεμι Κλέιν, αναλυτής της FBN Securities.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση της τάξης του 5,8% εμφάνισε τον Αύγουστο ο ρυθμός αύξησης των ενάρξεων κατοικίας στις ΗΠΑ, καθώς ο ετήσιος αριθμός τους διαμορφώθηκε σε 1,14 εκατ. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των ενάρξεων στον αριθμό των 1,18 εκατ.

Παράλληλα, την εξαγορά της Tobira Therapeutics Inc., έναντι 1,7 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Allergan. To deal αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016, με την Allergan να καλείται να καταβάλλει το ποσό των 28,35 δολαρίων ανά μετοχή της Tobira.

Τέλος, την εξαγορά της DTS Inc, έναντι 850 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Tessera Technologies Inc. Η συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο της εικονοληψίας. Το αντίτιμο που θα καταβληθεί, είναι αυξημένο κατά 28% έναντι της τιμής της μετοχής της DTS στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street.

ΕΥΡΩΠΗ

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν χθες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν αναμονή των αυριανών κρίσιμων αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 6.830 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,19% στις 10.393 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,13% στις 4.388 μονάδες.

Στην περιφέρεια αντίθετα, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,34% στις 8.686 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,17% στις 16.207 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε οριακές απώλειες κατά 0,08% στις 341,01 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Bayer ενισχύθηκε κατά 0,55% χάρη στις προσδοκίες αύξησης των εσόδων, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Monsanto. Παράλληλα, η μετοχή της GSK παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (-0,03%) στον απόηχο της τοποθέτησης της Έμμα Γουάμσλεϊ στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή.

Οι ανακοινώσεις της Federal Reserve είναι προγραμματισμένες για σήμερα το βράδυ (ώρα Ελλάδας), με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στο εύρος 0,25% - 0,50%. Από την πλευρά της, η Bank of Japan επίσης θα ανακοινώσει αύριο την απόφασή της, με τους επενδυτές να δηλώνουν άγνοια για το ακριβές μίγμα των νέων μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,16% στις 16.492 μονάδες, ενώ ο δείκτης Topix παρέμεινε αμετάβλητος στις 1.331 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 αυξήθηκε κατά 0,17% στις 5.292 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 2.025 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε πτωτικά κατά 0,20% στις 3.020 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν κατά 0,12% στις 518,6 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ διολίσθησε κατά 0,20% στις 23.504 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οριακή πτώση εμφάνισαν τον Αύγουστο οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, λόγω των χαμηλών ενεργειακών τιμών. Συγκεκριμένα, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1% έναντι του Ιουλίου του 2016 και κατά 1,6% έναντι του Αυγούστου του 2015.

Η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία έχει χτυπήσει «ταβάνι», υποστήριξε από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας (Bank of France), Βιλερουά ντε Γκαλό, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1». Όπως εξήγησε αναλυτικά, το γαλλικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,3% στο γ’ τρίμηνο του 2016, υπερβαίνοντας τη στασιμότητα του β΄ τριμήνου. Σε ετήσια βάση, για το σύνολο του 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4% έναντι 1,2% το 2015.

Την ίδια ώρα, βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της IG Group Holdings, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουνίου - Αυγούστου 2016, παρά το δυσμενές επιχειρηματικό κλίμα λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit. Συγκεκριμένα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 111,4 εκατ. στερλίνες, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,1% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2015.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με εξίσου χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον όπως τη Δευτέρα, αποφάσισαν, να συνεχιστούν οι μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων», για το αν η αγορά θα εμφάνιζε πάλι πτώση. Αλλά σήμερα με τους «ταύρους» να κρατούν δυνάμεις για τις δημοπρασίες, επικράτησε τελικά άνοδος, ισοδύναμη αυτής που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Η πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισε και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Αφού αυτές  τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της πορείας των βασικών δεικτών από το πρώτο λεπτό. Οι μεταβολές του 25άρη  καθοριζόντουσαν από την θετική στο μεγαλύτερο διάστημα μεταβολή του τραπεζικού δείκτη, αλλά και από τις απώλειες για τους κλάδους των Τηλεπικοινωνιών των εταιριών Τροφίμων Ποτών Πρώτων Υλών και Κοινής Ωφέλειας, αφού οι θεσμικοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τις πιέσεις στις ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Η μέγιστη πτώση της μέρας για τον Τραπεζικό Δείκτη ήταν -0,01% στις 11:40 αφού πρώτα άνοιξε στις 626,15 μονάδες με μεταβολή +0,13% και έφθασε στις 10:59 ως τις 632,3, μια τιμή που αντιστοιχούσε σε κέρδη +1,11%. Έκλεισε τελικά στις 633,04 από 625,31 μονάδες με άνοδο +1,24%. Τα μέγιστα για τους βασικούς δείκτες εμφανίστηκαν την ίδια  χρονική στιγμή με του Τραπεζικού (637,93 με μεταβολή +2,02%) ενδοσυνεδριακά (15:58), και ήταν οι 560,11 από 563,02 μονάδες τη Δευτέρα και οι 1490,42 από 1499,37 για τους ΓΔ και 25άρη. Τα τελικά μέγιστα εμφανίστηκαν στις δημοπρασίες και ήταν οι 1490,60 με κλείσιμο στις 1489,48 για τον 25άρη και οι 560,85 για τον ΓΔ με κλείσιμο στις 560,59 μονάδες.

Σήμερα οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών ήτοι πλάγια κίνηση μηδενικής κλίσης στην μεγαλύτερη διάρκεια, με ανοδικές εξάρσεις, μικρής διάρκειας. Η βαρύτητα των μετοχών που κινήθηκαν ανοδικά έκαναν τον ΓΔ κινηθεί ευκολότερα πάνω από το κλείσιμο που είχε στις 19/9 αλλά άλλαξε πρόσημο μεταβολής πάνω από 20 φορές. Ο ΓΔ 10 λεπτά πριν το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, πέρασε σε αρνητικό πεδίο, αλλά άρχισε να αναζητά υψηλό ημέρας αμέσως μετά τις 16:58. Συνεπώς, οι θεσμικοί χρησιμοποίησαν τις Τράπεζες στα blue chip που θα βοηθούσαν τους δείκτες να εμφανίσουν άνοδο αλλά εκτός από αυτές έκαναν κινήσεις που συνηγορούν στην άνοδο, αφού αρκετοί κλαδικοί δείκτες αντέδρασαν από το αρνητικό πεδίο στο και πέντε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δείκτης των Κατασκευών Υλικών που από τις 11:00 ως τις 16:30 έγραφε απώλειες, στις 17:00 ήταν με μηδενική μεταβολή και με τις δημοπρασίες βρέθηκε στο +0,83%.  

Με ανοδικό φινάλε και ιδιαίτερη συνεισφορά των δημοπρασιών σήμερα, η αγορά φάνηκε να μεγαλώνει τις αποστάσεις από τις δοκιμασμένες στηρίξεις  των 550 και των 555 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 15) με δυο αμετάβλητα ΕΥΡΩΒ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 14 από 22 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 22 από 14 χθες, ήταν ανοδικές. Στα 27,919 από 27,928 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 9,37 από 12,79 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε ακόμα περισσότερο από τα «κανονικά» επίπεδα αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 33,56% από 45,78% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν αρχικά νευρική πτωτική εικόνα αλλά γρήγορα στη συνέχεια εμφανίστηκαν μέτρια κέρδη, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,62%, ο CAC είχε μεταβολή +0,26%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,57%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν ανοδικές και εμφάνισαν κέρδη της τάξης του +0,37% για τον S&P500 και +0,41% για τον DOW JONES.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,56% και έφθασε στις 560,59 από 557,47 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1489,48 από 1477,06 με μεταβολή +0,84%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,8 μονάδες ψηλότερα και στον 25άρη 5,7, οδηγώντας τους πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι Χημικών +2,63% από +1,33%, Ταξίδια Αναψυχή +2,57% από -2,31%, Τηλεπικοινωνιών +1,38% από -1,97%, Εμπορίου +1,25% από +2,66%, Τραπεζών +1,24% από -0,55%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,92% από -0,89%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,89% από -2,02%, ο 25άρης +0,84% από -0,70%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,83% από +0,44%, Κατασκευές Υλικά +0,83% από +0,45%, ο ΓΔ +0,56% από -0,36%, Πετρελαίου Αερίου +0,48% από +0,23%, και Ακίνητης Περιουσίας +0,43% από -0,87%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -2,74% από -3,95%, Πρώτων Υλών -1,06% από -1,56%, Τροφίμων Ποτών -0,50% από -0,10%, ο FTSEM -0,50% από -0,06%, Τεχνολογίας -0,47% από -0,39% και Κοινής Ωφέλειας -0,36% από -0,67%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,919 από 27,928 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,617 από 3,820 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 22,934 από 22,538 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,412 από 0,647 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,087 από 39,881 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 36,778 από 36,149 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 55 από 37 των καθοδικών σε 41 από 50 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 12 από 16.

Τεχνική ανάλυση

Στην σύνοδο της Τρίτης οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη ανοδική πορεία μικρής κλίσης με ανοδικές εξάρσεις στο τέλος του πρώτου ημίωρου και με τη συμπλήρωση 5,5 ωρών διαπραγμάτευσης. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 10:34 και ήταν στις 1475,78 μονάδες ενώ το μέγιστο σημειώθηκε στις δημοπρασίες και ήταν στις 1490,60 μονάδες. Το  κλείσιμο  έγινε στις 1489,48 μονάδες με μεταβολή +0,84%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 3,849 από 5,701 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 678 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1488,00 από 1496,75 μονάδες και κατώτερο στις 1473,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 61 από 27 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Με το δείκτη στις 1489,48 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1481,75 και της επόμενης στις 1480,25 από 1476,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 5596 από 5530 ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 67 από 86. Πάλι αύξησαν την προ-πορεία του 25άρη από τα ΣΜΕ προσδοκώντας σε κάθοδο σήμερα.

Η διεθνής επενδυτική βιομηχανία δεν είναι στα καλύτερά της αλλά δεν λειτουργεί κάτω από το κράτος κάποιου φόβου ορατού ως τώρα. Για αυτό χθες όλα τα assets διακινήθηκαν κάτω από κλίμα ηπιότητας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Οι πάνω από 100 εκατ. ευρώ συναλλαγές στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, δημιούργησαν σε αρκετούς την προσδοκία για τη αλλαγή του σκηνικού υποτονικότητας του Χρηματιστηρίου που έχει εδραιωθεί μετά το 'Brexit'. Όμως, ήδη από χθες, ήρθε η διάψευση καθώς η συναλλακτική έξαρση σχετιζόταν με το rebalancing Ελληνικών μετοχών στο Euro-stoxx 600 και τις κινήσεις 'short covering' λόγω του κλεισίματος των συμβολαίων των Παραγώγων, οδηγώντας του λίγους αισιόδοξους που έχουν απομείνει στην Αγορά σε μια ακόμη παγίδα (bull trap).

Έτσι, η Αγορά επανήλθε στην εσωστρέφειά της με τα γνωστά θέματα να μας απασχολούν: ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με του Δανειστές (έμειναν 9 ημέρες μέχρι το κρίσιμο EWG της 29ης Σεπτεμβρίου), η καταβολή της υποδόσης, η έναρξη της 2ης αξιολόγησης, η στιγμή έναρξης της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους.

Στο μεταξύ, 27 εταιρείες θα προσπαθήσουν μέχρι τις 22/9 να πείσουν στο Λονδίνο όπου διενεργείται το Φθινοπωρινό road show ότι το απαξιωμένο Ελληνικό Χρηματιστήριο αξίζει μιας διαφορετικής αντιμετώπισης από τους Ξένους επενδυτές.

Στο όριο της "αδύνατης αποστολής", ενόσω δεν αναδύεται "λευκός καπνός" από τις ατέρμονες συζητήσεις της Κυβέρνησης με τους Δανειστές, εξέλιξη που θα επηρεάσει πρώτη την Αγορά ομολόγων με την δραστική υποχώρηση των επιτοκίων των πολύπαθων Ελληνικών ομολόγων (ακόμη πάνω από 8% τα 10ετη).

Επιπλέον, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής επιβαρύνουν αρνητικά την προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης γύρω από τις Ελληνικές Τράπεζες, υπονομεύοντας την προσπάθεια επανόδου καταθέσεων σε Τραπεζικούς λογαριασμούς.

Από την άλλη πλευρά, η έκδοση εταιρικού ομολόγου για λογαριασμό του ΙΚΕΑ, έχει όλες τις προϋποθέσεις να στεφθεί από επιτυχία προσελκύοντας μαζικά το επενδυτικό κοινό και μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Ελληνική Αγορά έχει εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές από αποδεδειγμένης σοβαρότητας εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να κινείται σε ένα στενό εύρος (550 - 580 μονάδες) τηρώντας στάση αναμονής και περιμένοντας τους καταλύτες εκείνους (θετικούς ελπίζουμε) που θα διαμορφώσουν βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας. Έτσι, οι εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον επιδρούν μάλλον ασύμμετρα στην παρούσα φάση, καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο επηρεάζεται μόνο από τις αρνητικές εξελίξεις, αγνοώντας τις θετικές !

Πάντως, οι αυριανές αποφάσεις των δύο από τις 3 μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του Πλανήτη, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, θα έχουν επίδραση επί της μεταβλητότητας των Αγορών. Πιθανότερη εξέλιξη είναι η μεν Federal Reserve να μεταθέσει την αναπροσαρμογή των παρεμβατικών επιτοκίων για το Δεκέμβριο, ενώ o η Bank of Japan είναι πιθανό να ανακοινώσει ένα ακόμη πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες από τις δράσεις της νομισματικής πολιτικής έχουν εξαντληθεί και οι Κυβερνήσεις οφείλουν να αναλάβουν τη σκυτάλη των πρωτοβουλιών, διαδικασία που ακόμη δεν αποδέχονται όπως έδειξε και Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα. Διατηρείται έτσι η στάση αναμονής και στις Διεθνείς Αγορές.

Σήμερα

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται σήμερα Τετάρτη να θέσει τα αρνητικά επιτόκια ως κεντρικό θέμα ενός νέου πλαισίου πολιτικής αν και αυτό θεωρείται ευρέως ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια για να δείξει ότι εξακολουθεί να έχει μέσα για την καταπολέμηση της χρόνιας στασιμότητας.

Αλλά η μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής μακριά από τα χρήματα ως βάση, ή αγνοώντας το ρυθμό με τον οποίο τυπώνει χρήματα, μπορεί να αυξήσει αντί να διαλύσει τις ανησυχίες της αγοράς ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν φτάσει στα όρια τους αναφορικά με τα εργαλεία που διαθέτουν για την αναθέρμανση των οικονομιών τους με τη νομισματική πολιτική, λένε οι αναλυτές.

Με τρία χρόνια μαζική εκτύπωση χρήματος που δεν κατάφερε να ανεβάσει τον πληθωρισμό, η BOJ αναμένεται να κινηθεί μακριά από την θεραπεία σοκ μέσω μαζικής διοχέτευσης χρήματος προς μια πιο παρατεταμένη μάχη κατά του αποπληθωρισμού, λένε πηγές εξοικειωμένοι με τη σκέψη του επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Πολλοί φορείς χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτή η αλλαγή είναι να επικεντρωθεί στην μείωση των επιτοκίων αντί της επιπλέον συμπλήρωσης ενός ήδη τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων που συμβάλει στην αποστράγγιση της ρευστότητας της αγοράς.

Ο δείκτης μετοχών της Ιαπωνίας Nikkei υποχώρησε αρχικά την Τετάρτη το πρωί, βαδίζοντας υπό την πίεση από την πώληση των μετοχών του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου, καθώς οι επενδυτές είναι επικεντρωμένοι στην έκβαση της συνάντησης της Τράπεζας της Ιαπωνίας επί της νομισματικής της πολιτικής.

Ο Nikkei είχε πέσει 0,5% φθάνοντας στις 16,405.47 αλλά στο δεύτερο μέρος υπήρξε ολική ανατροπή με τον δείκτη να επιστρέφει στις 16676 μονάδες με κέρδη +1,11% στις 7:45 ώρα Ελλάδας.

Οι ασιατικές αγορές εμφάνιζαν ανοδική δυναμική με εξαίρεση τα χρηματιστήρια της Κίνας που εμφάνιζαν οριακές απώλειες ενώ ο KOSPI ενισχύεται κατά +0,12% και η αγορά της Αυστραλίας εμφανίζει κέρδη +0,54% με τον Sensex της Ινδίας στο +0,39%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Για υπέρβαση κατά 464 εκατ. των εσόδων το οκτάμηνο έναντι του στόχου κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση προς την αντιπολίτευση και «όσους έσπευσαν πριν ενάμιση μήνα να προεξοφλήσουν κατάρρευση των εσόδων και ενεργοποίηση του κόφτη». Η υπερεκτέλεση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Αύγουστο υπερκάλυψε και τη δόση του ΕΝΦΙΑ - ύψους 738 εκατ ευρώ - η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου αντί του Αυγούστου που προέβλεπε ο στόχος, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε ο πρόεδρος του Ταμείου, Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, το οποίο συνεδρίασε προχθές. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, με ουσιαστική συμβολή στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Μήνυμα ελπίδας και προοπτικής χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή τουτο ΤΣΜΕΔΕ την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση. «Το Ταμείο Μηχανικών που αποτελεί βασικό μέτοχο, αλλά και διαχρονικό πυλώνα στήριξης της τράπεζας λειτούργησε για άλλη μία φορά με σοβαρότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα προτάσσοντας το συμφέρον της Τράπεζας, την επιστροφή της στην κανονικότητα, αλλά το κυριότερο τη δυνατότητα να κάνει μία νέα αρχή», αναφέρεται.

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,756 δισ. προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,798 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 980 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,035 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,104 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 3.880 εκατ. ευρώ.

Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ εμφάνισε τον Ιούλιο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το πλεόνασμα είναι μικρότερο κατά 1,1 δισ. ευρώ έναντι του Ιουλίου του 2015, λόγω της αύξησης του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αγαθών παρέμειναν σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο έναντι των προηγούμενων ετών, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές , κυρίως λόγω της πτώσης της αξίας των εξαγωγών καυσίμων. Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι σε τρέχουσες τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών ήταν μειωμένες κατά 2,9%, σε σταθερές τιμές παρουσίασαν άνοδο κατά 6,2%. Επίσης, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σταθερές τιμές.

Τρεις «κόκκινες γραμμές» για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θέτει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη σημερινή συνάντηση της ιταλικής εταιρείας SNAM και του υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη. Υπενθυμίζεται ότι η SNAM πρόκειται να εξαγοράσει μέρος των μετόχων του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου το ποσοστό της αζέρικης SOCAR, η οποία αναδείχθηκε πλειοδότης στον σχετικό διαγωνισμό, να περιοριστεί κάτω από το 50%, όπως ορίζει η σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε χθες η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, η διάρκεια του διορισμού δεν θα υπερβαίνει την 30η Ιουνίου του 2020. 

Στο Λονδίνο μεταβαίνουν ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο πραγματοποιείται στη βρετανική πρωτεύουσα από σήμερα έως την Πέμπτη.

«Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τις αμοιβές στον ΟΛΠ,ΟΛΠ+1,01% οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στους εργαζόμενους με τον ίδιο τρόπο που γίνονταν και με το προηγούμενο καθεστώς». Την επισήμανση αυτή έκαναν στη «Ν» κύκλοι της νέας διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, απαντώντας στην ουσία επί της χθεσινής ανακοίνωσης της ΟΜΥΛΕ που κάνει λόγο για «μονομερή εφαρμογή του νόμου 4024/2011 που προβλέπει τις μειώσεις των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Οι ίδιοι κύκλοι έστειλαν μήνυμα σταθερότητας προς τους εργαζόμενους, αφού -όπως τόνισαν- η συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ θα εφαρμοστεί κανονικά.  

Τη συμμετοχή της στο τραπεζικό συνέδριο της Swift «Sibos 2016», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 - 29 Σεπτεμβρίου, στη Γενεύη της Ελβετίας, θα συμμετάσχει η Profile Software. Η εταιρεία, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, θα παρουσιάσει στο περίπτερο «G07» λύσεις για τον κλάδο του FinTech, συμπεριλαμβανομένων όσων απευθύνονται σε «challenger banks» και «crowdfunding εταιρείες», καθώς και τα νέα και αναβαθμισμένα συστήματα που διαθέτει.

Την άρση των περιορισμών στη χορήγηση νεών δανειοδοτήσεων της Attica BankΑΤΤ-1,72% ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+0,71% (ΤτΕ), κατόπιν τωνσημερινών αποφάσεων της γενικής συνέλευσης της τράπεζας. Χαιρετίζοντας τον διορισμό της νέας διοίκησης στην Attica Bank, η ΤτΕ έκανε λόγο για «τερματισμό του διοικητικού κενού», ο οποίος επιτρέπει στην τράπεζα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Για πλήρη διαφάνεια και συνεργασία με τις εποπτικές αρχές δεσμεύτηκαν όλες οι πλευρές - διοίκηση και ΤΣΜΕΔΕ - κατά τη γενική συνέλευση της Attica BankΑΤΤ-1,72% η οποία επικύρωσε το νέο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της, Θεόδωρος Πανταλάκης, διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα θα διοικείται από τα στελέχη της και όχι από τους συμβούλους, ενώ προανήγγειλε την υλοποίηση ενός προγράμματος ριζικής αναδιάρθρωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη μείωση των υπέρογκων μισθών.   

Τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στην Αλβανία, με την επωνυμία «PPC Albania» ανακοίνωσε ηΔΕΗ ΔΕΗ-1,50% Α.Ε.

Η Επιχείρηση θα διαθέτει το 100% των μετοχών της νέας εταιρείας, η οποία θα εδρεύει στα Τίρανα. Το αντικείμενό της θα είναι η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο θα ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.

Την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, θα δημοσιευθούν οι οικονομικές καταστάσεις της Ιασώ Α.Ε., για το α’ εξάμηνο του έτους.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι προγραμματισμένη μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Εμπορικό έλλειμμα 184 εκατ. δολαρίων καταγράφηκε τον Αύγουστο στην Ιαπωνία. Πρόκειται για την πρώτη αρνητική εξέλιξη στο εμπορικό ισοζύγιο, μέσα σε ένα τρίμηνο, καθώς η ισχυροποίηση της ισοτιμίας του γιεν, μείωσε την οικονομική αξία των ιαπωνικών εξαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου των Οικονομικών, η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 9,6% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την αξία των εξαγωγών τον αντίστοιχο μήνα του 2015, στα 52,29 δισ. δολάρια.

Πτώση της τάξης του 5,8% εμφάνισε τον Αύγουστο ο ρυθμός αύξησης των ενάρξεων κατοικίας στις ΗΠΑ, καθώς ο ετήσιος αριθμός τους διαμορφώθηκε σε 1,14 εκατ. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των ενάρξεων στον αριθμό των 1,18 εκατ. Την ίδια ώρα, οι άδειες οικοδομήσεως διαμορφώθηκαν σε 1,14 εκατ., μειωμένες κατά 2,3% έναντι του Αυγούστου του 2015.

Την εξαγορά τηςTobira Therapeutics Inc., έναντι 1,7 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Allergan. To deal αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016, με την Allergan να καλείται να καταβάλλει το ποσό των 28,35 δολαρίων ανά μετοχή της Tobira. «Η εξαγορά εντάσσεται στον στρατηγική σχεδιασμό της εταιρείας και αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξή μας» σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της Allergan, Μπρεντ Σάουντερς.    

Την εξαγορά της DTS Inc, έναντι 850 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Tessera Technologies Inc. Η συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο της εικονοληψίας. Το αντίτιμο που θα καταβληθεί, είναι αυξημένο κατά 28% έναντι της τιμής της μετοχής της DTS στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί είτε στο δ’ τρίμηνο του 2016, είτε στις αρχές του 2017. 

Αύξηση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Lennar, καθώς στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου διαμορφώθηκαν σε 235,8 εκατ. δολάρια (1,01 δολ/μετοχή) έναντι 223,3 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 13,7% στα 2,83 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,89 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 2,68 δισ. δολαρίων. Το περιθώριο κέρδους συρρικνώθηκε τέλος, στο 22,6% έναντι 24,1% το προηγούμενο έτος.

Κατά 7 δισ. ευρώ θα περιοριστούν οι εκδόσεις γερμανικών ομολόγων, στο δ’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αρμόδια οικονομική αρχή της Γερμανίας. Η μείωση του στόχου οφείλεται στην εκτίναξη των φορολογικών εσοδών, τα οποία οδήγησαν σε ρεκόρ πλεονάσματος στο α’ εξάμηνο του έτους. Ως αποτέλεσμα, για το σύνολο του 2016, το γερμανικό δημόσιο θα αντλήσει από τις αγορές κεφαλαίων το ποσό των 200,5 δισ. ευρώ και το ποσό των 204,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό.

Βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της IG Group Holdings, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουνίου - Αυγούστου 2016, παρά το δυσμενές επιχειρηματικό κλίμα λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit. Συγκεκριμένα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 111,4 εκατ. στερλίνες, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,1% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2015. Η IG Group δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών online χρηματιστηριακών συναλλαγών και εδρεύει στο Λονδίνο.

Μια τολμηρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της ΕΕ εισηγείται με συνέντευξη στη «Ν» ο πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης «Friends of Europe», Giles Merritt, ο οποίος εκπέμπει σήμα κινδύνου για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου. «Στην Ευρώπη δεν έχουμε καταλάβει ότι ο 20ός αιώνας αποτελεί παρελθόν», τονίζει ο πρώην ανταποκριτής των Financial Times, συγγραφέας του βιβλίου «Slippery Slope», προτρέποντας για τη βαθύτερη ενοποίηση της ΕΕ, «με ή χωρίς αλλαγή της Συνθήκης».

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan), προχωρώντας ωστόσο, σε μία σειρά προσαρμογών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εν μέσω της προσπάθειας τόνωσης του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, διατήρησε στο -0,1% το επιτόκιο καταθέσεων και έθεσε ως στόχο την αγορά 10ετών κρατικών ομολόγων, προκειμένου τα επιτόκια δανεισμού να διατηρηθούν πέριξ του 0%.

Η ιαπωνική τράπεζα δεσμεύτηκε παράλληλα, ότι θα συνεχιστεί η ποσοτική χαλάρωση, έως ότου ο πληθωρισμός υπερβεί το 2% και προανήγγειλε τη λήψη περαιτέρω νομισματικών μέτρων, εφόσον καταστεί αναγκαίο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα