Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
«Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τις αμοιβές στον ΟΛΠ, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στους εργαζόμενους με τον ίδιο τρόπο που γίνονταν και με το προηγούμενο καθεστώς». Την επισήμανση αυτή έκαναν στη «Ν» κύκλοι της νέας διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, απαντώντας στην ουσία επί της χθεσινής ανακοίνωσης της ΟΜΥΛΕ που κάνει λόγο για «μονομερή εφαρμογή του νόμου 4024/2011 που προβλέπει τις μειώσεις των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».
Οι ίδιοι κύκλοι έστειλαν μήνυμα σταθερότητας προς τους εργαζόμενους, αφού -όπως τόνισαν- η συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ θα εφαρμοστεί κανονικά.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια να ανοίξει σταδιακά ο δρόμος για τις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζουν στο λιμάνι οι Κινέζοι. «Αλλαγές που έχουν σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας στο λιμάνι» σημειώνουν χαρακτηριστικά στη «Ν» κύκλοι της διοίκησης του ΟΛΠ, οι οποίοι απαντούν ευθέως και στο ερώτημα που θέτει η ΟΜΥΛΕ αναφορικά με το «δεν θα γίνουν άδικες απολύσεις», που είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ captain Fu στη διάρκεια του Αυγούστου.
«Είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς που σέβεται την εργασία του» σημείωσαν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Ν», ακόμα και τώρα, μετά την αλλαγή στη διοίκηση, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου άνθρωποι που θα έπρεπε να βρίσκονται σε συγκεκριμένα πόστα και να εργάζονται δεν ήταν καν μέσα στο λιμάνι. Από την πλευρά της η ΟΜΥΛΕ υποστηρίζει: «Τους επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχουν “δίκαιες” ή “άδικες” απολύσεις. Η λύση της εργασιακής σχέσης προσδιορίζεται για όλο το προσωπικό από συγκεκριμένους όρους και συγκεκριμένες διαδικασίες που καθορίζονται στο νομοθετικό πλαίσιο και στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού».
Οι προμήθειες
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η Cosco συνεχίζει και βρίσκεται σε φάση οργάνωσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα είναι για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΛΠ, εξέλιξη που θα ευνοήσει και τους εργαζόμενους.
Ωστόσο, προσθέτουν, οι Κινέζοι ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο και η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι ακόμα δεν εμπιστεύονται, σχεδόν, κανέναν μέσα στον ΟΛΠ.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι προμήθειες. Με το προηγούμενο καθεστώς κάθε διεύθυνση μπορούσε να προχωρά σε προμήθειες ύψους 2.500 ευρώ τον μήνα και παλαιότερα μέχρι 5.000 ευρώ τον μήνα. Οι Κινέζοι, όμως, άλλαξαν πλήρως τη διαδικασία ορίζοντας ότι για όλες τις προμήθειες, από το ένα ευρώ και πάνω, θα υπάρχουν τρεις κύκλοι υπογραφών, συνολικά περίπου 15 υπογραφές ανώτατων και ανώτερων στελεχών της διοίκησης.
Η κίνηση αυτή, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, έγινε έπειτα από «εσωτερική ενημέρωση» για τα διάφορα περίεργα που ανακάλυψε η προηγούμενη διοίκηση του ΟΛΠ κατά τη διάρκεια ελέγχων που έκανε στην εταιρεία.
Το μήνυμα της ΟΜΥΛΕ
Από την πλευρά της, πάντως, η ΟΜΥΛΕ θέλει να στείλει το δικό της μήνυμα στο νέο μεγαλομέτοχο του ΟΛΠ. Στην ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους του ΟΛΠ επισημαίνει: «Όποιος έχει εκλάβει την εξ αντικειμένου ανοχή, που έχουμε επιδείξει έως σήμερα, ως ευκαιρία για αυταρχικές και μονομερείς επιλογές, σύντομα θα διαψευστεί. Ο διάλογος και η συνεννόηση απαιτούν ανάλογη θέληση και από τις δύο πλευρές. Σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε σε σύγκρουση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το συνδικαλιστικό κίνημα του λιμανιού έχει πλούσια παράδοση τεκμηρίωσης και διαλόγου, αλλά και μεγάλη παράδοση αγωνιστικών διεκδικήσεων, την οποία οφείλουν όλοι να γνωρίζουν».