Ανοδικά κινείται η τιμή του αργού για πέμπτη ημέρα

Τρίτη, 10 Μαΐου 2005 07:21

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, για πέμπτη ημέρα, στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί του προϊόντος, ενδέχεται να μην καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση της διεθνούς ζήτησης, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, περίοδο κατά την οποία τα διυλιστήρια δημιουργούν αποθέματα, πριν από τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Ο ΟΠΕΚ, αντλεί περίπου όσο πετρέλαιο έχει δυνατότητα να αντλήσει, ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού, σεΐχης, Ahmad Fahd al-Sabah, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέϊτ, χθες. Η διεθνής ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί στα 86,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο, περίπου 3,4 εκατ. βαρέλια περισσότερα από το τρέχον τρίμηνο, σύμφωνα με την International Energy Agency, τον περασμένο μήνα.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουνίου, αυξήθηκε κατά 52 σεντς, φθάνοντας στα 52,55 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 52,50 δολ., στις 9:43' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Οι τιμές του πετρελαίου, τις πέντε τελευταίες ημέρες έχουν σημειώσει άνοδο 6% και μέσα στο έτος, αύξηση, σε ποσοστό της τάξης του 21%.

Χθες, τα συμβόλαια του Ιουνίου, αυξήθηκαν 1,07 δολ., ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα 52,03 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Απριλίου. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 10% από τις 4 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία αναρριχήθηκαν στα 58,28 δολ. το βαρέλι, επίπεδα ρεκόρ από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του, το 1983. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η τιμή του πετρελαίου είναι κατά 34% υψηλότερη.

Τα συμβόλαια της βενζίνης και της κηροζίνης αυξήθηκαν στο Τόκυο κατά 2,3%, καθώς το κλείσιμο των διυλιστηρίων περιόρισε τις προμήθειες και η αύξηση της ζήτησης των καυσίμων, ώθησε ανοδικά τον δείκτη των τιμών του αργού πετρελαίου.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου στο μεγαλύτερο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ασίας, το Tokyo Commodity Exchange, αυξήθηκε κατά 990 γιέν, φθάνοντας τα 43.700 γιέν το χιλιόλιτρο (65,80 δολ. το βαρέλι). Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 43.590 γιέν (65,63 δολ. το βαρέλι), 880 γιέν υψηλότερα, ποσοστό 2,1% στις 11 π.μ., κατά το τέλος της πρωϊνής συνεδρίασης.

Ο ΟΠΕΚ, πηγή του 40% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου, θα σκεφτεί να αυξήσει τον στόχο παραγωγής κατά τη συνεδρίασή του στις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Πετρελαίου του Κατάρ, Abdullah bin Hamad al-Attiyah, χθες στην Ουάσινγκτον.

Ο Οργανισμός αποφάσισε την αύξηση της ποσόστωσης παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια, στα 27,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατά τη σύσκεψή του στις 16 Μαρτίου, στο Ισφαχάν του Ιράν. Τα μέλη του, υποσχέθηκαν να προσθέσουν ακόμη 500.000 βαρέλια, εάν η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί και η ζήτηση αποδείξει ότι απαιτούνται περισσότερες προμήθειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα