Sany: Σχέδιο πώλησης μετοχών του κινεζικού κράτους

Τρίτη, 10 Μαΐου 2005 08:00

ΜΕΡΟΣ των μετοχών του, θα μοιράσει το κινεζικό κράτος, προς τη μειοψηφία των μετόχων, της Sany Heavy Industry Co., βάσει του σχεδίου διάθεσης κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 264 δισ. δολαρίων.

Η κυβέρνηση και οι ιδρυτικοί μέτοχοι της Sany, οι οποίοι δεν μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο με βάση του νόμους που ισχύουν, θα μοιράσουν τρεις από τις μετοχές τους και οκτώ γιουάν σε μετρητά για κάθε 10 μετοχές που κατέχουν οι μέτοχοι διαπραγματεύσιμων μετοχών, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής μηχανημάτων κατασκευών. Το μερίδιό τους που θα μειωθεί στο 67,5% από 75%, μετά τη διανομή, θα μπορέσει να πουληθεί στην αγορά, σταδιακά.

Ο δείκτης στο Χρηματιστήριο της Σαγκάη, υποχώρησε για δεύτερη ημέρα, πλησιάζοντας νέα χαμηλά επίπεδα έξι ετών, μετά την επιλογή τεσσάρων εταιρειών από την κυβέρνηση, για να ξεκινήσει η δοκιμαστική πώληση μη διαπραγματεύσιμων μετοχών. Η κυβέρνηση, που χρειάζεται κεφάλαια για να καλύψει συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις, ανέβαλε δύο φορές στο παρελθόν το σχέδιο πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς οι ανησυχίες επηρέασαν σημαντικά τις μετοχές και οδήγησαν στην πτώση των Χρηματιστηρίων.

Η πρόταση της Sany, απαιτεί την έγκριση των 2/3 των μετόχων της εταιρείας που κατέχουν διαπραγματεύσιμες μετοχές, στις 10 Ιουνίου. Οι μετοχές Class A της εταιρείας θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται και πάλι αύριο στο Χρηματιστήριο της Σαγκάη. Στις 29 Απριλίου, έκλεισαν στα 16,95 γιουάν η μία.

Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,9%, φθάνοντας στις 1.121,27 μονάδες, στις 10:19' π.μ. και φέτος έχει υποχωρήσει συνολικά σε ποσοστό της τάξης του 11%, έχοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση, μεταξύ των 80 διεθνών δεικτών που καταρτίζει το Bloomberg. O Shenzhen Composite υποχωρούσε 1,4% και βρίσκεται φέτος 14% χαμηλότερα.

Η αβεβαιότητα για τα σχέδια της κυβέρνησης, αναφορικά με τις κρατικές μετοχές, οδήγησαν τα Χρηματιστήρια χαμηλότερα και τον δείκτη Shanghai στο ήμισυ, από τα υψηλότερα επίπεδα του 2001. Η κυβέρνηση, εγκατέλειψε τα σχέδια πώλησης κρατικών μετοχών τότε και το 1999.

Τα κρατικά μερίδια αποτελούν περίπου τα 2/3 της αγοράς μετοχών της Κίνας, ύψους 391 δισ. δολ. και τυπικά πωλούνται χαμηλότερα από την τιμή διαπραγμάτευσής τους.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Κίνας θα εμποδίσει την έγκριση των δημόσιων εγγραφών για δύο μήνες, που σχετίζονται με την πώληση κρατικών μετοχών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας China Securities Journal, συγγενικής εταιρείας του ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhua, επικαλούμενο αξιωματούχους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα