Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 10 Μαΐου 2005 07:01
UPD:07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225, μετά την πρόβλεψη της NTT Data Corp. και της Komatsu Ltd., ότι τα καθαρά κέρδη θα σημειώσουν αύξηση την τρέχουσα χρήση και την ανακοίνωση της Olympus Corp., ότι περιμένει να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Ο Nikkei αναρριχήθηκε 0,2%, φθάνοντας στις 11.191,12 μονάδες, στις 11 π.μ., στο Τόκυο. Οι μετοχές της Sony Corp., οδήγησαν την πτώση, μεταξύ των μετοχών των εταιρειών, των οποίων οι πωλήσεις βασίζονται στη ζήτηση από τις ΗΠΑ, μετά την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου για πέμπτη ημέρα, ανανεώνοντας τις ανησυχίες, ότι το υψηλότερο κόστος των καυσίμων, θα περιορίσει τη ζήτηση για εξαγωγές.

«Γενικώς οι προβλέψεις των κερδών, είναι καλύτερες από το αναμενόμενο», ανέφερε ο Takashi Kamiya, ο οποίος διαχειρίζεται 16 δισ. δολ. σε μετοχές, με την T&D Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων, θα εμποδίσουν την αγορά». Ο ίδιος αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένες εταιρείες.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση, όπως συνέβη και με τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, τη Ν. Κορέα και τη Σιγκαπούρη. Οι δείκτες στη Μαλαισία και τη Ν. Ζηλανδία, κινήθηκαν ανοδικά, τη στιγμή που οι δείκτες στην Ταϊβάν, την Κίνα, την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες, σημείωναν απώλειες.

Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής chip, όπως της Samsung Electronics Co. και της Nanya Technology Corp., κινήθηκαν ανοδικά, μετά την ανακοίνωση της Dramexchange.com, ότι οι τιμές των memory chip για τα κομπιούτερ, θα αυξηθούν τον επόμενο μήνα, αποτέλεσμα της μεγαλύτερης της ζήτησης.

Οι μετοχές της NTT Data, σημείωναν άνοδο 6,5%, φθάνοντας στις 345.000 γιέν η μία. Η εταιρεία, που εδρεύει στο Τόκυο, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη θα σημειώσουν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 34%, φθάνοντας στα 27 δισ. γιέν (256 εκατ. δολ.) την τρέχουσα χρήση. Χθες, ο Hiroki Sato, οικονομικός αναλυτής της UBS AG, στο Τόκυο, κατέταξε υψηλότερα τις μετοχές της εταιρείας, στο «neutral 2», από το «reduce 2».

Οι μετοχές της Komatsu, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής εξοπλισμού για κατασκευές, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 10%, φθάνοντας στα 836 γιέν η μία. Η εταιρεία προβλέπει ότι τα κέρδη της θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, σε ποσοστό 22%, φθάνοντας στα 72 δισ. γιέν, μετά τη διπλάσια άνοδό τους, τη χρήση, που έληξε τον Μάρτιο, καθώς η εταιρεία πούλησε περισσότερα χωματουργικά μηχανήματα, εκσκαφείς και μπουλντόζες.

Μεταξύ των εταιρειών, που ανακοίνωσαν τα κέρδη τους για τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο, η NTT Data και η Komatsu, ήτα μεταξύ των 262 εταιρειών, που υπερέβησαν τις προβλέψεις τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Οι μετοχές της Olympus, της τέταρτης σε μέγεθος εταιρείας με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 0,5%, φθάνοντας στα 2.165 γιέν η μία. Η εταιρεία εκτιμά, ότι θα πραγματοποιήσει φέτος κέρδη 23 δισ. γιέν, ανακάμπτοντας από τις ζημίες των 11,8 δισ. γιέν, μετά την αναδιοργάνωση του μη κερδοφόρου τμήματος της με τις ψηφιακές κάμερες. Η εταιρεία, σχεδιάζει να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για το σχέδιο αναδιοργάνωσής της, σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα