Του Κώστα Ιωαννίδη
Εκτιμούμε πως η αγορά της Αθήνας δεν χορεύει στη μουσική που ακούνε υπόλοιπες της ευρωζώνης, και αυτό συμβαίνει γιατί η ελληνική οικονομία, είναι η μόνη που παρέμεινε σε πρόγραμμα στήριξης, για να κρατηθεί στο ευρώ και μετά από δυο ανολοκλήρωτα μνημόνια. Βρίσκεται δε στην αρχή της προσπάθειας για τηρήσει τα συμφωνηθέντα προ εκταμίευσης των δόσεων και οι πιστωτές δυστροπούν.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η επιστροφή του ΓΔ κοντά στις 570 μονάδες αποτυπώνει τη στασιμότητα στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας τον μεταξύ των 557 και 585 μονάδων από τα μέσα Ιουλίου. Η χθεσινή πτώση επιβάρυνε την τεχνική εικόνα. Όσοι δεν ενδιαφέρονται για τις τράπεζες, αλλά για πολύ χαμηλότερης δημοφιλίας μετοχές, προτιμούν να περιμένουν αρκετά πριν κινηθούν, ωσότου κατασταλάξει η κατεύθυνση του τραπεζικού κλάδου. Όταν νομίσουν πως σταθεροποιήθηκε η τάση της μέρας προβαίνουν στις κατάλληλες για το χαρτοφυλάκιό τους κινήσεις.
Σήμερα το γεγονός της ημέρας σε παγκόσμια κλίμακα είναι η τακτική συνάντηση επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για το κατά πόσον η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την επέκταση στην ανά μήνα αγορά περιουσιακών στοιχείων που τώρα είναι στο ύψος των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν καταλήξουν να πάρουν αυτή την απόφαση, τότε είναι πιθανό να ενισχύσει την φημολογία για επιπλέον χαλάρωση πριν από το τέλος του έτους και θα μπορούσε να πιεστεί το ευρώ.
Κατά την εκτίμησή μας η σημερινή σύνοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη, από την άποψη των αρχών της στατιστικής. Γιατί το κλείσιμο χθες πέρασε πάλι τον ΓΔ (575,06) κάτω από τον ΚΜΟ200 (575,13) έστω και οριακά. Αν συμβεί το πιθανότερο σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή μια ακόμα καθοδική συνεδρίαση, η πτώση θα επιταχυνθεί. Στην περίπτωση όμως που το ταμπλό αποτυπώσει μια ανοδική δυναμική και περάσει πάλι τον μέσο όρο της αγοράς ψηλότερα από τον ΚΜΟ200, οι πιθανότητες να συνεχιστεί η πορεία προς τα επίπεδα προ Brexit ενισχύονται και οι «ταύροι» της αγοράς, έχουν τον τρόπο να εντυπωσιάσουν.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της οικονομικής έκθεσης της Federal Reserve, γνωστή και ως «Beige Book». Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,06% στις 18.526 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,02% στις 2.186 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,15% στις 5.283 μονάδες, «σκαρφαλώνοντας» σε νέο ιστορικό υψηλό.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά 0,61% στον απόηχο της παρουσίασης του νέου iPhone. Άνοδο κατά 5,7% κατέγραψε και η μετοχή της Chipotle Mexican Grill, χάρη στην αγορά του 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου από τον Μπιλ Άκμαν.
Στο Beige Book, στο οποίο η Federal Reserve προσδίδει ιδιαίτερη σημασία, καταδεικνύεται ότι η αύξηση των μισθών θα συνεχιστεί με ήπιο ρυθμό τους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα, τονίζεται ότι ορισμένες εταιρείες αναμένουν μετριοπαθή αύξηση της κερδοφορίας και των πωλήσεών τους λόγω της αβεβαιότητας των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
«Είναι σαν την ηρεμία, λίγο πριν την καταιγίδα» σχολίασε ο Μάικ Μπέιλι, αναλυτής της FBB Capital Partners, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν υποψίες ότι κάτι τρομοκρατικό θα συμβεί τους επόμενους μήνες». «Κοιτάζοντας τα δεδομένα, όλα συγκλίνουν ότι η Fed δεν θα αυξήσει το επιτόκιο στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου» τόνισε από την πλευρά του, ο Άνταμ Σαχράν, επικεφαλής της Sarhan Capital.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών αυξήθηκε ο αριθμός των «ανοιχτών» θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς τον Ιούλιο, διαμορφώθηκε σε 5,87 εκατ. Παράλληλα, ο αριθμός των προσλήψεων ενισχύθηκε σε 5,23 εκατ. έναντι 5,17 εκατ. τον Ιούνιο. Ο αριθμός των παραιτήσεων παρέμεινε σταθερός σε 2,98 εκατ.
Την ίδια ώρα, μικρότερες του αναμενομένου αποδείχθηκαν οι πωλήσεις της Valspar Corp, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη, στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, διαμορφώθηκαν σε 117 εκατ. δολάρια (1,44 δολ./μετοχή) έναντι 102,9 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 1,142 δισ. δολάρια από 1,149 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή, ανήλθαν σε 1,57 δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 1,44 δολαρίων και πωλήσεις 1,79 δισ. δολαρίων.
ΕΥΡΩΠΗ
Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, παρά τα αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 6.846 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,62% στις 10.752 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,61% στις 4.557 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,30% στις 9.015 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,41% στις 17.292 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600εμφάνισε κέρδη κατά 0,29% στις 350,46 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Bayer ενισχύθηκε κατά 1,07% μετά τη νέα, βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής Monsanto. Kέρδη κατά 1,36% σημείωσε και η Volkswagen, χάρη στα δημοσιεύματα για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα.
Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI καταγράφουν κέρδη κατά 1,29% στα 45,41 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,35% στα 47,90 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, υποχωρεί κατά 0,47% στα 1.347,60 δολάρια ανά ουγγιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα εμφανίζει πτώση κατά 0,77% στα 1,3334 δολάρια, ενώ το ευρώ σημειώνει απώλειες κατά 0,15% στα 1,1235 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν ενισχύεται κατά 0,19% στα 101,78 γεν/δολάριο.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, διεύρυνση εμφάνισε τον Ιούλιο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γαλλίας, καθώς αυξήθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες στα 36,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν στα 41,4 δισ. ευρώ από 40,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, υπέστη τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά 1,2% έναντι αύξησης 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές του Reuters.
Στη Βρετανία αντίθετα, οριακή αύξηση εμφάνισε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία, χάρη στο «άλμα» των πετρελαϊκών εξορύξεων στη Βόρεια Θάλασσα. Ειδικότερα, παρουσίασε άνοδο κατά 0,1% έναντι συρρίκνωσης 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές της The Wall Street Journal.
ΧΑ
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με διατηρώντας περίπου το ίδιο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, μετά από μάχες μικρής διαρκείας μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων», ότι η αγορά θα εμφάνιζε πτώση. Οι τράπεζες τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της πορείας των βασικών δεικτών όπως και στη συνεδρία της προηγούμενης μέρας αλλά τις πέρασαν σαν κλάδο στους ανοδικούς μόνο στα 25 πρώτα λεπτά. Η πτώση της μέρας για τον Τραπεζικό Δείκτη που πέρασε κάτω και από τις 690 μονάδες ήταν -2,16%, αλλά έφτασε ως το -2,81%.
Σήμερα οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών από την έναρξη ως τις 15:20 καθώς αυτός μετά τις νευρικότητες της αντίδρασης από το κατώτερο ημέρας (688,3 μονάδες) που εμφανίστηκε στις 13:33 κατάφερε να χάνει μόνο -0,70% από το κλείσιμο της Τρίτης και κατόπιν, γύρισε πάλι πτωτικά για να κλείσει στις 692,9 μονάδες πιο κοντά στο χαμηλό μέρας. Συνεπώς, οι θεσμικοί δεν προσπάθησαν να περάσουν τις Τράπεζες στα blue chip που σε κάποια χρονική στιγμή βοήθησαν τους δείκτες να εμφανίσουν άνοδο. Αλλά, εκτός των εταιριών Τηλεφωνίας Τροφίμων Ποτών και Προσωπικών Οικιακών Ειδών, που κέρδισαν πάνω από +1% στο και πέντε, οι υπόλοιποι ανοδικοί δείκτες ήτοι Πρώτων Υλών και Ακίνητης Περιουσίας, είχαν μικρές επιδόσεις. Μόνος σταθερά ανοδικός κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης.
Στην έναρξη των συναλλαγών, όρισαν το μέγιστο για το ΓΔ και τον δείκτη των blue chip (580,09 με μεταβολή +0,28%) και κατόπιν τον ανάγκασαν σε κλιμακούμενη καθοδικά κίνηση διαρκώς επί δυόμιση ώρες. Η δυναμική αυτή τον έφερε στο ελάχιστο μέρας ως τις 571,03 μονάδες δυο πιο χαμηλά από χθες, με απώλειες -1,25%. Με τις μετοχές των ελάχιστων ανοδικών κλάδων με υπολογίσιμα κέρδη κατάφεραν να οδηγήσουν τις τιμές των ΓΔ και 25άρη στο φινάλε σε τιμή τέσσερις μονάδες ψηλότερα. Με φινάλε μέσω δημοπρασιών με κλείσιμο πάνω από τις 575 μονάδες το «οχυρό» των 580 μονάδων σήμερα φάνηκε να απομακρύνεται από τους στόχους της αγοράς.
Ο μέσος όρος οδηγήθηκε στο τέλος σε τιμές οριακά πάνω από τις 575 μονάδες αν και είχε μεταβολή της τάξης του -1,13% στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Στις δημοπρασίες ωστόσο, εντολές αγοράς για ΟΤΕ ΕΕΕ ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ και ΛΑΜΔΑ βελτίωσαν σημαντικά την τιμή κλεισίματος.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε πάλι μετά το χθεσινό «διάλλειμα», όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (18 από 11) με δυο αμετάβλητα τις, ΑΡΑΙΓ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 8 από 16 την Τρίτη 6/9, και 4 από 5 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 28 από 19, ήταν πτωτικές. Στα 25,523 από 27,681 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 14,64 από 10,562 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος πλησίασε τα «κανονικά» επίπεδα αφού έφθασε, οι τράπεζες να αποτελούν το 57,37% από 38,16% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, αρχικά σήμερα εμφάνισαν νευρική εικόνα και ανοδική στη συνέχεια μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις παρατηρήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Μεγάλης Βρετανίας και την υποχώρηση της ισχύος του δολαρίου. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,70%, ο CAC είχε μεταβολή +0,60%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,41%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν επίπεδες αρχικά και γρήγορα πέρασαν σε απώλειες της τάξης του -0,14% για τον S&P500 και -0,21% για τον DOW JONES.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,59% και έφθασε στις 575,06 από 578,49 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1550,26 από 1557,67 με μεταβολή -0,48%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 4 μονάδες ψηλότερα και στον 25άρη προς τα πάνω κατά 10 μονάδες, φέρνοντας στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης με αντίθετη κατεύθυνση από την πορεία των ξένων αγορών εκείνη την ώρα.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +8,86% από +9,72%, Τηλεπικοινωνιών +1,26% από +3,20%, Τροφίμων Ποτών +1,25% από -0,30%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,18% από +1,23%, Πρώτων Υλών +0,78% από -0,52% και Ακίνητης Περιουσίας +0,25% από +0,86%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,02% από +1,76%, Χημικών -2,60% από -2,53%, Τραπεζών -2,16% από -0,96%, Εμπορίου -1,50% από +1,43%, Κατασκευές Υλικά -1,44% από -0,75%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,37% από -1,55%, ο FTSEM -1,19% από -0,24%, Ταξίδια Αναψυχή -1,16% από +1,26%, Κοινής Ωφέλειας -0,67% από -1,73%, ο ΓΔ -0,59% από +0,04%, Τεχνολογίας -0,51% από +0,04%, και ο 25άρης -0,48% από +0,19%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 25,523 από 27,681 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,300 από 2,853 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 23,560 από 23,895 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,349 από 0,401 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,334 από 41,450 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 35,514 από 30,408 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 36 από 36 των καθοδικών σε 54 από 44 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 18.
Τεχνική ανάλυση
Μπορεί να μην θεωρείται τόσο κρίσιμης σημασίας η απόσταση της τιμής ενός δείκτη από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών από όλους τους επενδυτές. Αλλά, απασχολεί το 99% των επαγγελματιών διαχειριστών και συνεπώς, έχει σημασία για τον προσδιορισμό της στάσης τους όταν δεν υπάρχει ροή ειδήσεων που να θέτει την στατιστική σε δεύτερη μοίρα.
Το ΧΑ μετά από πολυετή καθοδική κίνηση κατάφερε φέτος να περάσει τον ΓΔ πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο ΚΜΟ200 βρισκόταν πάνω από τον ΓΔ από τις 8 Ιουλίου του 2014 ως τις 9 του φετινού Μαΐου. Από τις 10 Μαΐου ως τις 10 Ιουνίου το ΧΑ κατάφερε να κινηθεί πάνω από τον ΚΜΟ, αλλά μετά με δυο κύματα συστηματικών ρευστοποιήσεων, το δεύτερο ήταν μετά το σοκ του Brexit, έφθασε στις 27 Ιουνίου στο κατώτερο των 517 μονάδων, με τον ΚΜΟ τότε στις 605,55 μονάδες. Στο ενδιάμεσο βρέθηκε ξανά από τις 21 ως και τις 23 Ιουνίου πάλι πάνω από τον ΚΜΟ 200 αλλά το διάστημα αυτό ήταν μικρό και το διαδέχθηκε η βουτιά του Brexit.
Πάλι όμως μετά τις 27 Ιουνίου η αγορά άρχισε να σκαρφαλώνει αργά αλλά σταθερά και στο τέλος Αυγούστου είχαμε κλείσιμο του ΓΔ στις 577,39 μονάδες με τον ΚΜΟ200 στις 577,14 και αυτό ήταν μια από τις βάσεις της ανόδου που εμφανίστηκε μετά. Αλλά αυτή η θετική προϋπόθεση είχε διάρκεια ζωής τέσσερις συνόδους. Τεχνικά οι «ταύροι» σήμερα έχουν την μόνη ευκαιρία να μην αφήσουν τον ΓΔ να απομακρυνθεί από τον ΚΜΟ 200.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ
Από τη μια ο συνεχής περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των εγχώριων επενδυτών (σημαντικές εκταμιεύσεις έως το τέλος του χρόνου για φόρους, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας), τα 'capital controls', η χειμαζόμενη Ελληνική Οικονομία (χειρότερη επίδοση εξαγωγών από το 2010 βάσει του ΠΣΕ), τα 'κόκκινα' δάνεια, η γνωστή καθυστέρηση εφαρμογής των προαπαιτούμενων εκ μέρους της εκάστοτε Κυβέρνησης για την καταβολή της επόμενης δόσης και η επικείμενη εφαρμογή του περιουσιολογίου και από την άλλη τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά της Wall Street, η επιβράδυνση της Κινεζικής Οικονομίας, η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας (δημοψηφίσματα και εκλογές στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και όχι μόνο), η συνέχιση της λιτότητας στην Ευρώπη και των νομισματικών πολιτικών των Κεντρικών Τραπεζών (περιβάλλον υπερβάλλουσας ρευστότητας και αρνητικών επιτοκίων) τείνουν να συνθλίψουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως άλλωστε πιστοποιείται από τη συναλλακτική του απαξίωση.
Το πραγματικό δυστύχημα είναι ο παροπλισμός ενός άλλοτε σημαντικού αναπτυξιακού πόλου της Ελληνικής Οικονομίας, η αναγκαιότητα του οποίου πολλαπλασιάζεται, αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης και κεφαλαίου κίνησης των Επιχειρήσεων, τη στιγμή που ο μηχανισμός υπάρχει και λειτουργεί.
Η έλλειψη στρατηγικής και κινήτρων, όχι μόνο για την ενεργοποίησή του εκ νέου, αλλά και την ανάδειξή του προβληματίζουν ακόμα περισσότερο τους υφιστάμενους, αλλά και τους εν δυνάμει επενδυτές, καθώς η μοναδική ευκαιρία της προσφοράς σημαντικών αποδόσεων σε περιβάλλον υψηλής ζήτησης πηγαίνει χαμένη.
Ζητούμενο είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο Θεσμό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, όχι με υποσχετικές αλλά με ξεκάθαρη στρατηγική, που αφενός θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα και αφετέρου θα προστατέψει τις υγιείς Επιχειρήσεις, προσφέροντας παράλληλα ένα σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο χωρίς γραφειοκρατία.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές βρέθηκαν αρχικά σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε κορυφές ενός έτους σήμερα Πέμπτη, αφού τα στοιχεία για τις κινεζικές εμπορικές συναλλαγές ξεπέρασαν τις προβλέψεις και οι εισαγωγές εμφάνισαν την πρώτη ετήσια άνοδο τους από τα τέλη του 2014, ένα ελπιδοφόρο σημάδι για την παγκόσμια ζήτηση που έδωσε στο δολάριο Αυστραλίας ανοδική ώθηση. Αυτό προκάλεσε πτώση -0,66% στο εκεί χρηματιστήριο και γενικά η εικόνα των μεταβολών των βασικών δεικτών στην Ασία κατέληξε να είναι μικτή.
Από το Πεκίνο ανέφεραν πως οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,5% τον Αύγουστο έναντι των εισαγωγών πριν από ένα χρόνο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για 4,9% πτώση, ενώ οι εξαγωγές από το ασιατικό γίγαντα υποχώρησαν 2,8%.
Η αρχική αντίδραση ήταν υποτονική, εν μέρει επειδή οι αγορές έχουν μια δυσπιστία στην ακρίβεια των κινεζικών στοιχείων για όλα αυτά τα χρόνια, αν και το δολάριο Αυστραλίας εμφάνισε μια ισχυροποίηση φθάνοντας στα 0,7683 δολάρια ΗΠΑ.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω κατά 0,3%. Αυτό ήρθε μετά από τέσσερις ημέρες κερδών που τον έφερε στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του περασμένου έτους.
Ο ΚΟSΡΙ της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε +0,09%, αφού άγγιξε κορυφή ενός έτους αυτή την εβδομάδα, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά στη Σαγκάη και ο SSEC ήταν ένα κλάσμα πιο κάτω -0,08%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 0,32% και απομακρύνεται από μια κορυφή τριμήνου λόγω ισχυροποίησης του γιεν.
Ήταν μικρή η επίδραση των επενδυτών από τη Wall Street. Η κύρια εκδήλωση αργότερα σήμερα θα είναι η τακτική συνάντηση επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, την Πέμπτη, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για το κατά πόσον η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την επέκταση στην ανά μήνα αγορά περιουσιακών της στοιχείων που τώρα είναι στο ύψος των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν καταλήξουν να πάρουν αυτή την απόφαση, τότε είναι πιθανό να ενισχύσει την φημολογία για επιπλέον χαλάρωση πριν από το τέλος του έτους και θα μπορούσε να πιεστεί το ευρώ.
Το ενιαίο νόμισμα είναι σταθμευμένο στα 1,1255 δολάρια την Πέμπτη, ακριβώς κάτω από την κορυφή της εβδομάδας των 1,1269. Είχε ανέβει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα,
όταν μια απογοητευτική ανάγνωση σχετικά με τον τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ φάνηκε να μειώνει την πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο και αποδυνάμωσε το δολάριο
Οι προθεσμιακές αγορές έδειξαν μόνο 15% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, και 42% για το μήνα Δεκέμβριο.
Το δολάριο ήταν κάτω 0,1% απέναντι από ένα καλάθι νομισμάτων στις 94,832 μονάδες, αφού άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας στις 94,690.
Το γιέν παρέμεινε σταθερό στα 101,63 ανά δολάριο επίπεδα ανταλλαγής που οφείλεται εν μέρει σε φήμες πως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό μέτωπο για περισσότερη χαλάρωση κατά την αναθεώρηση της πολιτικής της αργότερα αυτό το μήνα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Διαβεβαιώσεις για εκπλήρωση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και των 15 προαπαιτούμενων δράσεων, που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, έδωσε η κυβέρνηση στους αξιωματούχους της Eυρωζώνης και της Κομισιόν. Όπως επισήμανε σήμερα, στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, με αφορμή την άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup, την Παρασκευή στη Μπρατισλάβα, οι 15 προαπαιτούμενες δράσεις είχαν συμφωνηθεί να γίνουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο η κυβέρνηση ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα.
Διευκρινίσεις για την πορεία των δράσεων επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 παρέχει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οκτώ βουλευτές της Ν.Δ. Όπως αναφέρει το υπουργείο, η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο της πρώτης δράσης για την αυτοαπασχόληση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει ολοκληρωθεί και άμεσα ξεκινά η αξιολόγηση των προτάσεων και για τις άλλες δράσεις.
Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές - μετά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. H έξοδος - η πρώτη μετά το 2014 - θα αφορά την έκδοση ενός ή δύο μικρών ομολόγων και θα αποσκοπεί στην αποτίμηση των προθέσεων των επενδυτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο ακριβής χρόνος έκδοσης των ομολόγων, καθώς παρατηρείται διχογνωμία μεταξύ των μελών του οικονομικού επιτελείου.
Πρόωρη χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, τη συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της ελληνικής οικονομίας στις αγορές. Κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου για το β’ τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος) και αναφερόμενος σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, βάσει του οποίου η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ο κ. Λιαργκόβας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μία τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη. «Θα μπορούσαμε όμως να συζητήσουμε γι’ αυτό εάν εκπληρώνονται οι στόχοι και εάν υλοποιείται το μνημόνιο» συμπλήρωσε.
Προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων του προέδρου διοικητικού συμβουλίου, του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και των μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, δημοσίευσε η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανασύνθεσης του διοικητικού της σχήματος. Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων έχει οριστεί η Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016.
Μία νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΕΕ), στη βάση ρεαλιστικών όρων, ζητεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης. Εν μέσω των διαβουλεύσεων για τη νέα σύμβαση, ο εκπρόσωπος των εφοπλιστών θεωρεί ότι στη νέα ΣΣΕ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα νέα δεδομένα για την ελληνική και ναυτιλιακή αγορά εργασίας.
Τα τρία πιθανά σενάρια για τα επόμενα βήματα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παραθέτει το τμήμα οικονομικών μελετών της Eurobank. Μόλις μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και τις επίσημες ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, η ελληνική τράπεζα μεταξύ άλλων εκτιμά τα εξής:
Αύξηση του πλαφόν του 33% που έχει θέσει η ΕΚΤ για κάθε έκδοση.
Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τα ισχύοντα, δεν μπορεί να διακρατά στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από το 33% κάθε μίας έκδοσης ομολόγων. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, η ΕΚΤ έχει αυξήσει αυτό το όριο δύο φορές, δηλαδή από 25% σε 33% για τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς ρήτρες συλλογικής ευθύνης και από 33% σε 50% για ομόλογα που έχουν εκδώσει υπερεθνικά θεσμικά όργανα της Ε.Ε.
Αύξηση της τάξης του 30,46% εμφάνισαν τα μετα-φόρων κέρδη του Ομίλου Flexopack, καθώς στο α΄ εξάμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 2,206 εκατ. ευρώ έναντι 1,691 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Παράλληλα, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 2,215 εκατ. ευρώ, έναντι 1,695 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 30,68%.
Επιστολή προς τις τράπεζες έστειλε η εταιρεία Τηλέτυπος, προκειμένου να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί πέντε μήνες. Στην επιστολή προς τις τράπεζες η εταιρεία, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι έχει εκπληρώσει σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών της και είναι ουσιαστικώς τραπεζικά ενήμερη.
Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών, ως προς τον όγκο των συναλλαγών, κατέλαβε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, διαθέτοντας τον Αύγουστο μερίδιο αγοράς 39,34%. Ακολούθησαν η Euroxx ΑΕΠΕΥ με ποσοστό 11,43%, η Eurobank Equities με 8,66%, η Εθνική Χρηματιστηριακή με 4,77% και η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος με 4,25%. Από την αρχή του έτους (Ιανουάριος - Αύγουστος), στην «κορυφή» βρέθηκε η Eurobank Equities με ποσοστό 15,35% και ακολούθησαν η Euroxx με 15,09%, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με 9,78%, η Εθνική Χρηματιστηριακή με 9,57% και η Citigroup με 6,33%.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Την πρόταση η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. να γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από φόρους που θα επιβάλουν τα κράτη - μέλη, με τα κονδύλια να προορίζονται για συγκεκριμένα προγράμματα, κατέθεσε συμβουλευτική ομάδα υπό τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι. Σύμφωνα με την πρόταση της ομάδας, η Ε.Ε. θα μπορούσε να αντλήσει περισσότερα έσοδα απευθείας από τους φόρους των κρατών - μελών, τα οποία σήμερα ανέρχονται μόνο στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού της.
Στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής εστίασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, από το βήμα συνεδρίου του think tank Βruegel. «Η αύξηση της φορολογικής εισπραξιμότητας θα συνδράμει τις προσπάθειες για την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής ισότητας» ανέφερε και εκτίμησε ότι η άμβλυνση των ανισοτήτων θα αποτελέσει μία ισχυρή απάντηση στον λαϊκισμό, ο οποίος έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
Στην αναθεώρηση των τιμών - στόχων του πετρελαίου για το 2016 προχωρά η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ).
Συγκεκριμένα, η ΕΙΑ εκτιμά ότι η μέση τιμή των συμβολαίων WTI για φέτος, θα διαμορφωθεί σε 41,92 δολάρια/βαρέλι, έναντι 41,16 δολαρίων της προηγούμενης εκτίμησης. Όσον αφορά τα συμβόλαια Brent, προβλέπει ότι η μέση τιμή θα ανέλθει σε 42,54 δολάρια, έναντι 41,60 δολαρίων της πρότερης πρόβλεψης.
Η πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου της Federal Reserve τον Σεπτέμβριο είναι «πολύ περιορισμένη», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz SE, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Η εκτίμηση του Ελ-Εριάν εδράζεται, όπως εξηγεί και ο ίδιος στο πρακτορείο Bloomberg, στα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, τα οποία αποδείχθηκαν χειρότερα του αναμενομένου.
Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών αυξήθηκε ο αριθμός των «ανοιχτών» θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς τον Ιούλιο, διαμορφώθηκε σε 5,87 εκατ. Παράλληλα, ο αριθμός των προσλήψεων ενισχύθηκε σε 5,23 εκατ. έναντι 5,17 εκατ. τον Ιούνιο.
Ο αριθμός των παραιτήσεων παρέμεινε σταθερός σε 2,98 εκατ.
Της απόφασης για τη «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής της Βρετανίας υπεραμύνθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England), Μαρκ Κάρνεϊ, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. «Είμαι απολύτως “άνετος” και “βέβαιος” για την απόφαση του Αυγούστου» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, αναφερόμενος στα μέτρα θωράκισης της οικονομίας, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Έως 1.500 θέσεις εργασίας αναμένεται να μεταφέρει εκτός Βρετανίας η ελβετική τράπεζα UBS, μετά την απόφαση αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή τη στιγμή, στη βρετανική πρωτεύουσα απασχολούνται 5.000 υπάλληλοι της UBS, με το Brexit να αναμένεται να επηρεάσει έως και το 30% εξ αυτών. Τα «βήματα» της UBS έχουν ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι τραπεζικοί κολοσσοί, όπως η JP Morgan και η Morgan Stanley.
Με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 0,7% αναπτύχθηκε η ιαπωνική οικονομία, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016, έναντι της αρχικής εκτίμησης περί ανάπτυξης 0,2%.
Η καλύτερη του αναμενομένου επίδοση της οικονομίας αποδίδεται στην αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών, στα υψηλά αποθέματα και στις ισχυρές επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 2,6% έναντι 2,3% των αρχικών εκτιμήσεων, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις υποχώρησαν κατά 0,1% έναντι 0,4% της πρότερης πρόβλεψης.
Η ιδιωτική κατανάλωση τέλος, ενισχύθηκε κατά 0,2%