Διαβεβαιώσεις για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων έως τέλη Σεπτεμβρίου

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 16:44
UPD:16:49
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Βρυξέλλες,

Του Νίκου Μπέλλου

Διαβεβαιώσεις για εκπλήρωση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και των 15 προαπαιτούμενων δράσεων, που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, έδωσε η κυβέρνηση στους αξιωματούχους της Eυρωζώνης και της Κομισιόν.

Όπως επισήμανε σήμερα, στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, με αφορμή την άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup, την Παρασκευή στη Μπρατισλάβα, οι 15 προαπαιτούμενες δράσεις είχαν συμφωνηθεί να γίνουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο η κυβέρνηση ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα.

Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτή την παράταση και η διαδικασία βρίσκεται εντός των προθεσμιών. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Πρόσθεσε, όμως, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, ώστε να προετοιμαστεί στη συνέχεια η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, υπάρχει καλή εποικοδομητική προσέγγιση από όλες τις πλευρές και πολύ καλή διάθεση. Βέβαια, συνέχισε, διαφορές υπάρχουν, όχι μόνο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, αλλά ακόμη και στο εσωτερικό των θεσμών, καθώς δεν συμφωνούν όλοι σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα.

Οι σημαντικότερες προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση, αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στην  αγορά ενέργειας, τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τη διακυβέρνηση των τραπεζών.

Προειδοποιήσεις για τη δόση

Διευκρίνισε μάλιστα, ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, πρέπει σε κάθε περίπτωση να εκταμιευθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου, διαφορετικά τα χρήματα θα πάψουν να είναι διαθέσιμα και θα απαιτηθεί νέα απόφαση των υπουργών και επικυρώσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

Τέλος, ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό θα γίνει αφού προηγουμένως εκπληρωθούν τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα