Market Beat: Μέρα με το ενδιαφέρον όλων εστραμμένο… αλλού 

Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 09:55
UPD:09:56
REUTERS/MICHALIS KARAGIANNIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Σήμερα διεθνώς με μειωμένους όγκους οι επενδυτές θα περιμένουν ένα μήνυμα κλειδί από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που θεωρείται βασικό κίνητρο για να συνεχίσει την πολιτική σύσφιξης την οποία επέλεξε (σε αντίθεση με τις άλλες ισχυρές Κεντρικές Τράπεζες) και ειδοποίησε για αυτό χρόνια τώρα.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Την πρώτη μέρα ισχυρής ανόδου με την απόλυτη καθοδήγηση των Τραπεζών, ο αιφνιδιασμός που έκαναν οι «ταύροι» εκείνης της μέρας, στις αρκούδες της αγοράς έπιασε και αυτό φάνηκε από την συνεχή αναζήτηση το μέγιστου των δεικτών ως την τελευταία ώρα. Βέβαια η υπερβολή στην άνοδο της Τετάρτης επέτρεψε στο τέλος την μείωση των κερδών του κλάδου και των βασικών δεικτών αλλά η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών ακολούθησε. Στη χθεσινή σύνοδο όμως οι ισχυροί παράγοντες του ΧΑ εισήλθαν στις συναλλαγές γνωρίζοντας ότι… δεν γνωρίζουν τις προθέσεις των υπολοίπων «αντιπάλων». Έτσι ήταν αρχικά επιφυλακτικοί οδηγώντας τις τιμές σε επίπεδα με μικρή απόσταση από τα επίπεδα της προηγούμενης.  

Η εμφάνιση του ελάχιστου στην πρώτη ώρα και του μέγιστου του μέσου όρου την τρίτη έδωσε το μήνυμα ότι θα επακολουθήσουν πιέσεις. Έτσι προέκυψε το συμπέρασμά μας ότι ακόμα και μετά από 33 συνόδους με τις τιμές σε πλάγια κίνηση, η εκτίναξη του ενδιαφέροντος και των τιμών δεν έσπασε τον κύκλο της αμφισβήτησης των δυνατοτήτων της αγοράς να ξεκολλήσει από τη ζώνη των 520 – 580 μονάδων. Όταν ήταν, πριν το σοκ του Brexit, στις 620.   

Στο ΧΑ χθες, όλοι θέλανε να πάρουν μέρος, αλλά λίγοι έκαναν την αρχή. Αφού αυτό θα ήταν κίνηση αποκάλυψης των προθέσεων, έναντι «αντιπάλων» με άγνωστη στρατηγική. Για τις τράπεζες ωστόσο, η δυναμική τους δεν αποτέλεσε συνέχεια της διόρθωσης που είχαν μετά τις 16:30. Μόνο η ΕΤΕ ήταν, στο πρώτο ημίωρο, σε αρνητικό πεδίο και τη μεγαλύτερη άνοδο πάνω από +2% εμφάνιζε η ΠΕΙΡ και ακολουθούσε η ΕΥΡΩΒ +1,12% με την ΑΛΦΑ στο σεμνό +0,58%. Με το τζίρο αυτών πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός ήταν 1,8 εκατ., 25 λεπτά μετά την έναρξη και με υψηλό μέρας τότε στις 578,85 μονάδες, κατώτερο της προηγούμενης (580,39). Στην Ευρώπη οι αγορές μετοχών ήταν με κέρδη μεταξύ +0,3% και +0,6%. 

Ο ΓΔ στα 30 λεπτά έπεσε σε αρνητικό πεδίο -0,03% και ο 25άρης ήταν στο +0,24% με το τζίρο οριακά κάτω των 2,1 εκατ. ευρώ. Έτσι προέκυψε ο… ορισμός της συναλλακτικής ψύξης, με 50 μετοχές με πράξεις. Στις 14:30 όμως, ο τζίρος ήταν πάνω από τα 25 εκατ. ευρώ και τα κέρδη του ΓΔ στο +0,45% και του 25άρη στο +1,1%. Αφού ήδη είχαν σημειώσει την ανώτερη τιμή τους για τη μέρα.

Ο Σεπτέμβριος θεωρείται διεθνώς μήνας πτωτικός, για την παραδοσιακή κυκλικότητα του συναλλακτικού ενδιαφέροντος και βέβαια, του 2016, είναι ακόμα πιο παράξενος. Τι να θυμηθούμε πρώτα, την συνάντηση της Fed στις 20-21 που παίζεται πολύ μια ενδεχόμενη αύξηση του επιτοκίου; Την αναθεώρηση του δείκτη Stoxx Europe 600 στις 19 Σεπτεμβρίου με διαγραφή των ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, και ΟΤΕ; Οι τραπεζικές να φεύγουν και από τον STOXX Europe 600 Banks και ο ΟΤΕ από τον STOXX Europe 600 Telecommunications. Το συνολικό πλήθος των δεικτών που θα μπορούν να συμμετέχουν οι ελληνικές μετοχές ας αναζητηθεί αλλού.  

Αναφέρουμε, ενδεικτικά μόνο, τους STOXX Eastern Europe 300, STOXX Sub Balkan TMI, και STOXX Developed and Emerging Markets Total Market. Αυτά θα επιφέρουν πωλήσεις «αναγκαστικού» τύπου, από τα funds που παρακολουθούν παθητικά τους δείκτες και θεωρούνται κατάλληλα για την εποχή.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Οριακές μεταβολές εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα σημερινά μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά και να αναμένουν τα αυριανά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 18.419 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 παρέμεινε αμετάβλητος στις 2.170 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,27% στις 5.227 μονάδες.
«Υπάρχει έλλειψη μεγάλων όγκων στις τελευταίες συνεδριάσεις και αυτό οφείλεται στη στάση αναμονής εν όψει των αυριανών στοιχείων» επισήμανε η Κάτιε Στόκτον, επικεφαλής αναλύτρια στην BTIG. «Δεν ανέμενα μεγάλες κινήσεις από κανέναν σήμερα» δήλωσε από την πλευρά του, ο Αρτ Χόγκαν, αναλυτής της Wunderlich Securities.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου συνέχισε σε πτωτικό έδαφος, καθώς τα συμβόλαια WTI κατέγραψαν απώλειες κατά 2,68% στα 43,50 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,45% στα 44,74 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, ενισχύθηκε κατά 0,43% στα 1.317,00 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, αποδείχθηκε η μείωση της παραγωγικότητας στην αμερικανική οικονομία, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016. Συγκεκριμένα, σημείωσε πτώση κατά 0,6% έναντι 0,5% των αρχικών στοιχείων της κυβέρνησης.

Παράλληλα, κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2013, καθώς κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων τριμήνων, εμφάνισε μείωση κατά 0,4%. Ως αποτέλεσμα, το κόστος εργασίας ανά παραγωγική μονάδα αυξήθηκε κατά 4,3% (2% η αρχική εκτίμηση). Το μέσο ωρομίσθιο παράλληλα, σημείωσε άνοδο κατά 3,7% ενώ ο αριθμός του χρόνου εργασίας εμφάνισε αύξηση κατά 1,7%

Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις  ΗΠΑ,  καθώς την προηγούμενη εβδομάδα (21 - 27 Αυγούστου), ενισχύθηκε κατά 2.000, σε 263.000. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο σε 265.000. Παρά τη μικρή αύξηση, ο αριθμός των αιτήσεων παρέμεινε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 78η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερη σερί από το 1970.
Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων αιτήσεων, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, υποχώρησε κατά 1.000 σε 263.000, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, κατέγραψε αύξηση κατά 14.000, σε 2,16 εκατ. άτομα. 

ΕΥΡΩΠΗ 

Με μικτά πρόσημα - παρά τα αρχικά κέρδη - τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εξαιτίας των συνεχιζόμενων πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,52% στις 6.745 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,55% στις 10.534 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,03% στις 4.439 μονάδες.
Στη περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,53% στις 8.762 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,12% στις 16.923 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε οριακά κέρδη κατά 0,04% στις 343,06 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Pernod Ricard ενισχύθηκε άνω του 2,33% χάρη στις βελτιωμένες πωλήσεις στην  Κίνα,  ενώ κέρδη κατά 3,96% σημείωσε και η Elekta, μετά τα θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα, ότι τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ κινούνται προς μία «κοινή θέση ως προς την παγκόσμια παραγωγή, η οποία θα στηρίξει την τιμή του πετρελαίου». «Εάν θέλουμε να πετύχουμε θα πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ρεαλισμό και συλλογικότητα» πρόσθεσε, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης των χωρών του ΟΠΕΚ, στις 26 - 28 Σεπτεμβρίου.
Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού, η τιμή του πετρελαίου εξακολουθεί να κινείται πτωτικά, 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησε τον Αύγουστο ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της HIS Markit. Ο δείκτης ΡΜΙ διολίσθησε στις 51,7 μονάδες, έναντι 52 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 51,8 μονάδες. Την ίδια ώρα, το πράσινο «φως» στη συγχώνευση της ιταλικής CK Hutchison Holdings Ltd με τη ρωσική VimpelCom Ltd Wing Group άναψε σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Η έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε τον Μάρτιο, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι η συγχώνευση θα επιφέρει αυξημένες τιμές στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, στην  Ιταλία.  Κατόπιν διαπραγματεύσεων, αποφασίστηκε η γαλλική Iliad SA να αποκτήσει ένα μέρος των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας, με αποτέλεσμα την άρση των επιφυλάξεων των εποπτικών αρχών. 

Στη Βρετανία, σε υψηλό 10 μηνών εκτινάχθηκε τον Αύγουστο η μεταποιητική δραστηριότητα, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ αυξήθηκε στις 53,3 μονάδες έναντι 48,3 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 49 μονάδες.

Παράλληλα, μήνυση εναντίον της Volkswagen υπέβαλαν οι εποπτικές αρχές της Αυστραλίας, μετά τον εντοπισμό 10.000 οχημάτων, τα οποία έφεραν το ειδικό λογισμικό παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Κατανάλωσης της χώρας γνωστοποίησε την εκκίνηση της δικαστικής διαδικασίας εναντίον τόσο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όσο και της αυστραλιανής θυγατρικής της.

Η απόφαση για την Apple  δεν ήταν πολιτική και στηρίχθηκε στα δεδομένα της ίδιας της εταιρείας, υποστήριξε από την πλευρά της, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απαντώντας στους ισχυρισμούς του επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού, Τιμ Κουκ. Η Επίτροπος τόνισε παράλληλα, ότι τον Σεπτέμβριο, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συζητήσουν ενδελεχώς για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Σε σημερινή του συνέντευξη στην «Irish Independent», ο Κουκ εκτίμησε ότι «πίσω από την υπόθεση κρύβεται μία αντι-αμερικανική τάση» και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Κομισιόν στερείται νομικής και ουσιαστικής βάσης.

ΧΑ

Στην πρώτη σύνοδο του Σεπτεμβρίου, οι θεσμικοί με υπολογίσιμου ύψους συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, με σκληρές μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων», ότι η αγορά θα συνέχιζε για τρίτη μέρα την αντίδρασή της μετά από τρεις στη σειρά πτωτικές συνόδους. 

Στην Αθήνα, οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε ανοδικά τις Τράπεζες και μαζί τους, λίγους κλάδους και μάλιστα με μικρές θετικές επιδόσεις. Στην αρχή των  συναλλαγών, όρισαν το ελάχιστο για το δείκτη των τραπεζών στις 703 μονάδες και κατόπιν τον ανάγκασαν σε κίνηση διαρκώς ανοδική  που τον έφερε ως τις 763 μονάδες με κέρδη +7,80%, όταν την Τρίτη ο πυθμένας για τον τραπεζικό δείκτη ήταν οι 626 μονάδες. Με τις μετοχές των υπόλοιπων ανοδικών κλάδων δεν κατάφεραν να κρατήσουν τις τιμές των ΓΔ και 25άρη μόνιμα σε θετικό με τον ΓΔ να προσπαθεί στην τελευταία ώρα να περάσει απλά πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Με αυτές τις επιλογές κράτησαν τους βασικούς δείκτες σε πλάγια νευρική κίνηση από την έναρξη ως τις 12:00 και κατόπιν από τις 14:55 ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με φινάλε μέσω δημοπρασιών με μικρή σχετικά άνοδο (της τάξεως του +0,3%). 

Σήμερα ο μέσος όρος οδηγήθηκε στο τέλος σε  τιμές οριακά πάνω από τις 578 μονάδες και είχε μεταβολή της τάξης του +0,08% στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Στις δημοπρασίες ωστόσο, εντολές αγοράς άλλαξαν την τιμή κλεισίματος. Στα πρωινά σχόλια ακόμα και από τους τίτλους ειδοποιούσαμε για πιθανή συνέχεια της δυναμικής που έφερε το ανοδικό ξέσπασμα λόγω της στατιστικής ανάλυσης. 

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 16) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 7) με τέσσερα αμετάβλητα τις ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΥΔΑΠ και ΦΦΓΚΡΠ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 17 από 9 την Τετάρτη 31/8, και 4 από 6 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 19 από 25, ήταν ανοδικές. Στα 44,380 από 85,994 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 31,25 από 47,81 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος πλησίασε τα «κανονικά» επίπεδα αφού ανέβηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 70,41% από 55,61% του συνολικού τζίρου.  

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν μικτή εικόνα, και όταν διαπιστώθηκε η διάθεση για αποφυγή του ρίσκου στη Wall Street, άλλαξαν τις επιδόσεις τους. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,07%, ο CAC είχε μεταβολή +0,56%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,78%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν επίπεδο ξεκίνημα και συνέχισαν πτωτικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av. να εμφανίζουν μεταβολές -0,55% και -0,48% αντίστοιχα.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,26% και έφθασε στις 578,87 από 577,39 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1559,36 από 1550,05 με μεταβολή +0,60%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1 μονάδα ψηλότερα και στον 25άρη κατά 3 μονάδες, οδηγώντας τους, πιο κάτω από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσης με αντίστοιχη των των ξένων αγορών θετική μεταβολή.  

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των Τραπεζών +2,61% από +12,43%, ο FTSEM +0,67% από +1,13%, ο 25άρης +0,60% από +3,30%, Τροφίμων Ποτών +0,35% από -1,74%, Τηλεπικοινωνιών +0,35% από +3,36%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,30% από +2,68%, ο ΓΔ +0,26% από +2,31%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,16% από +0,19% και Τεχνολογίας +0,04% από +0,95%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Μέσων Ενημέρωσης -6,25% από +6,67%, Πρώτων Υλών -1,28% από +2,36%, Κατασκευές Υλικά -1,26% από -1,20%, Ταξίδια Αναψυχή -0,21% από +2,16%, Πετρελαίου Αερίου -0,12% από +1,07% και Κοινής Ωφέλειας -0,02% από +2,00%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Εμπορίου 0,00% από -1,18%,  Χημικών 0,00% από +0,65% και Υγείας 0,00% από 0,00%. 

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,380 από 85,994 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,176 από 5,962 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 40,152 από 77,628 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,467 από 0,838 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,505 από 41,444 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 94,954 από 160,890 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 42 από 67 των καθοδικών σε 47 από 33 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 13.

Τεχνική ανάλυση 

Δεν αλλάζουμε την προσέγγισή μας. 

Ο 25άρης τεχνικά 

Ο 25άρης χθες, αν και έπιασε τις 1563 μονάδες, έκλεισε στις 1550. Ήτοι 13 ολόκληρες μονάδες κάτω από τα επίπεδα που χτύπησε στις 15:31 και στις 16:22 και μάλιστα τις οκτώ τις έχασε στις δημοπρασίες όπου εμφανίστηκε σημαντικός τζίρος έναντι εκείνου της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Έχει να διανύσει δρόμο 170 μονάδων και η στήλη εκτιμά ότι σε αυτή την ανηφόρα θα συναντήσει αντιστάσεις στη ζώνη τιμών από τις 1568 μονάδες ως τις 1630 γιατί αυτά τα επίπεδα στο παρελθόν λειτούργησαν ως αντιστάσεις με ισχυρό αποτέλεσμα. Αναφερόμαστε στην κορύφωση του 25άρη στις 15 Μαρτίου αλλά και στις 30 εκείνου του μήνα. Χθες πάντως οι 1563 λειτούργησαν ως οροφή που προκάλεσε μάλιστα ρευστοποίηση θέσεων σε τραπεζικά blue chip που επέφερε την μείωση των ενδοσυνεδριακών κερδών του δείκτη.  Επίσης από τον Αύγουστο του 2015, οι 1631 μονάδες ήταν τα επίπεδα χαμηλών που αποτέλεσαν τον πυθμένα της τότε πτώσης. Από αυτόν ξεκίνησε  η άνοδος που έφερε την κορύφωση του 25άρη τότε στις 2197 μονάδες. 

Αυτά είναι μακρινά επίπεδα αλλά από τα παραπάνω αξίζει να ληφθεί υπόψη η εκτίμηση πως όταν  ο 25άρης περάσει πάνω από τις 1630 μονάδες τότε η οδός ως τις 1720 είναι ανοικτή χωρίς εμπόδια από την πλευρά της στατιστικής προϊστορίας. Ωστόσο χρειάζεται να ξεπεραστεί πρώτα η αντίσταση λίγο κάτω από τις 1570 μονάδες και για αυτό, η προσπάθεια θα γίνει σήμερα αλλά κανένας δεν βάζει το χέρι στη φωτιά για το αν θα πετύχει ή αποτύχει. 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών 

Ο Γιάννης Βλαχάκης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Μετά από ένα μακρύ διάστημα Θερινής χρηματιστηριακής ραστώνης, που ακολούθησε το "Brexit", μπαίνουμε και τυπικά στο Φθινόπωρο, με μία σειρά καθοριστικών εξελίξεων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, που είναι ικανές να δώσουν μία κατεύθυνση στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βαλτώσει σε ένα στενό εύρος διακύμανσης και με ιστορικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Οι καταλύτες που θα μπορούσαν να δώσουν μία ώθηση στην Αγορά θα μπορούσαν να χωριστούν σε τρείς κατηγορίες. Α) διεθνές περιβάλλον Β) εγχώριες μακροοικονομικές εξελίξεις Γ) εγχώριες εταιρικές εξελίξεις.
Στον βαθμό που το διεθνές περιβάλλον διατηρεί τα χαρακτηριστικά της τελευταίας περιόδου και δεν υπάρχουν εξελίξεις που να οδηγούν σε σημαντικές διορθώσεις, η Αγορά μας θα μπορεί να εστιάσει στις εξελίξεις στο εγχώριο μακροοικονομικό και μικροοικονομικό περιβάλλον.

Ήδη τα πρώτα δείγματα από τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα δίνουν ένα τόνο συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ειδικότερα τα αποτελέσματα εξαμήνου των συστημικών Τραπεζών έδωσαν ενδείξεις επιστροφής στην κερδοφορία και σταθεροποίησης των επισφαλειών με μικρή βελτίωση του επιτοκιακού περιθωρίου.
Στους υπόλοιπους κλάδους δεν έχουμε ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά φαίνεται ότι δεν χειροτερεύει η συνολική εικόνα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Αν η πορεία των αποτελεσμάτων των Τραπεζών διατηρηθεί θετική θα απομακρυνθούν, ως ένα βαθμό, οι φόβοι για πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες στο β΄ εξάμηνο του 2017 και θα μπορέσουμε να δούμε μία σημαντική ανάκαμψη στις τιμές των μετοχών τους.
Με την βοήθεια των Τραπεζών είδαμε μία έντονη χρηματιστηριακή αντίδραση την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, παράλληλα με μια σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών. Αυτό μας δίνει μία νότα ελπίδας για το ξεκίνημα της Φθινοπωρινής περιόδου.

Για να υπάρξει όμως συνέχεια σε μία τέτοια θετική εξέλιξη θα πρέπει και οι εξελίξεις στην εγχώρια πολιτικοοικονομική σκηνή να συμβαδίζουν. Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους Πιστωτές, για την ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά δεδομένα του β΄ εξαμήνου του 2016, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. 

Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα κινηθεί λίγο - πολύ μέσα στα προδιαγεγραμμένα πλαίσια, ενώ πιο σημαντικά θέματα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελληνική Πλευρά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και κυρίως της έκθεσης βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και τα μέτρα αντιμετώπισής του.
Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να δημιουργηθεί ένα θετικό momentum στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρώτη φάση τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 585 μονάδων με πρώτη σημαντική αντίσταση την περιοχή των 610 μονάδων.

Για την εδραίωση μιας μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης θα πρέπει να φανούν θετικά σημάδια στο θέμα του χρέους, καθώς και στις μακροοικονομικές εξελίξεις, κυρίως στο θέμα της αύξησης του ΑΕΠ και της πορείας των Δημοσίων εσόδων, χωρίς παράλληλα να υπάρξει κάποια αναστάτωση στις Διεθνείς Αγορές.

Ο συνδυασμός θετικής εξέλιξης όλων των παραπάνω προϋποθέσεων, αποτελεί ένα πολύ δύσκολο στοίχημα για τους ασχολούμενους με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις και όχι μόνο γι’ αυτούς.  

Σήμερα 

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε σήμερα το πρωί της Παρασκευής 2/9 μετά την δημοσίευση δεδομένων επί της δραστηριότητας των εργοστασίων στις ΗΠΑ που ήταν υποτονικά προκαλώντας αρνητικό συναίσθημα. Όταν οι επενδυτές διεθνώς συνέχισαν να παραμείνουν επιφυλακτικοί, πριν από την ανακοίνωση, μέσα στην ημέρα, στοιχείων επί των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ που αποτελούν κλειδί για τους αναλυτές ως προς τη συμπεριφορά της Fed  αργότερα μέσα στο μήνα.

Ο Nikkei υποχώρησε 0,25% στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών, μετά την άνοδο της προηγούμενης ημέρας σε υψηλό τριών μηνών, σε επίπεδο κλεισίματος. Για την εβδομάδα, ο δείκτης αναφοράς έχει κερδίσει πάνω από +3,0%. Μια έκθεση από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών (ISM) την Πέμπτη έδειξε πως η δραστηριότητα στη βιομηχανία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες, τον Αύγουστο, καθώς υποχώρησαν οι νέες παραγγελίες και η παραγωγή.

Με δεδομένη την αδύναμη έκθεση επί της μεταποίησης ISM, οι επενδυτές θα κοιτάξουνε την εικόνα  των δεδομένων για τις νέες θέσεις εργασίας και τις μισθοδοσίες που θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση της Federal Reserve των ΗΠΑ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επόμενης αύξησης των επιτοκίων.

Σήμερα, το δολάριο ήταν επίπεδο στα 103,36 γιεν, μετά από πτώση από ένα υψηλό μήνα των 104,00 στη διάρκεια της νύχτας.
Οι Αυτοκινητοβιομηχανίες βρέθηκαν στο κόκκινο την Παρασκευή μετά γνώση πως οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ μειώθηκαν 4,2% τον Αύγουστο καθώς ορισμένες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, δήλωσαν ότι η αναμενόμενη μείωση λόγω αδυνάμου ζήτησης είχε αρχίσει.

Η Toyota Motor Corp υποχώρησε -0,7%, η Honda Motor Co -1,3% και η Mazda Motor -1,7%. 

Οι Κινεζικές μετοχές εμφάνισαν αρχικά μικτή εικόνα, αφού ο δείκτης CSI 300 κέρδιζε +0,3% και ο Shanghai Composite προς το τέλος των συναλλαγών υποχωρούσε -0,03% αλλά προηγουμένως κέρδιζε +0,3%. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κέρδιζε +0,37% όπως και ο KOSPI με +0,22% σχεδόν όσο κέρδιζε και ο Sensex του χρηματιστηρίου της Ινδίας. 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη έτοιμο να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, επανέλαβε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο πρακτορείο Reuters, η κ. επέμεινε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα βασιστεί σε δύο σκέλη: α) εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων β) βιωσιμότητα του χρέους με βάση τους κανόνες και τις μετρήσεις του ΔΝΤ, κάτι που όπως είπε, δεν ισχύει τώρα. Πάντως, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε «ενθαρρυμένη» από τις προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι σύντομα θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις μεταρρυθμίσεις.

Τις ανησυχίες που διατύπωσε η Κομισιόν στην επιστολή της για την ΕΛΣΤΑΤ και την υπόθεση Γεωργίου συμμερίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Τζέρι Ράις. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, στα μέσα Σεπτεμβρίου φτάνει στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου της οικονομίας. Αυτό έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του οργανισμού στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, ενώ τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν αργότερα στη διαδικασία της αξιολόγησης της οικονομίας του προγράμματος και της μελέτης για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

«Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2016» και ανακοίνωσε ότι το 2016 θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται, επομένως η υφιστάμενη υπέρβαση του πλεονάσματος κατά τέσσερις φορές θα «επιστραφεί» στην οικονομία ως ένεση ρευστότητας.

Η μείωση των εξαγωγών και της κατανάλωσης οδήγησαν στη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2016, υπογραμμίζει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία». Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, επικαλούμενοι τα προσωρινά μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία (ΜΕΔ) τηςΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο -0,39% το δεύτερο τρίμηνο 2016 από -0,93% το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Παρατηρούν επίσης ότι τα αντίστοιχα μεγέθη με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία (ΕΔ) ήταν της τάξης του -0,95% και -0,97%.

Για τον κίνδυνο της «αναιμικής ανάπτυξης», δηλαδή της αύξησης του ΑΕΠ χωρίς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο - κατά τον ΣΕΒ - φαντάζει αρκετά πιθανό, απαιτούνται ιδιωτικές επενδύσεις. «Η κυβερνητική αντίληψη ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις θα έρθουν μέσω αυτόματου πιλότου, επειδή έκλεισε μέρος της α’ αξιολόγησης, είναι ανεδαφική» σχολιάζει επικριτικά και υπενθυμίζει ότι «η εμπιστοσύνη γκρεμίζεται σε μια νύχτα. αλλά κάνει χρόνια να χτιστεί».

Αύξηση της οικονομικής ελευθερίας με ουσιαστική ενίσχυση του εξωστρεφούς τομέα των εξαγωγών ώστε να μειωθεί η ανεργία και να επέλθει η ανάπτυξη ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) δρ. Κυριάκος Λουφάκης στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τους φορείς της Θεσσαλονίκης ενόψει της 81ης ΔΕΘ. Στο κεντρικό μήνυμα που μετέφερε εκ μέρους των εξαγωγέων ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία παραμένει και γίνεται όλο και πιο κλειστή (η συμμετοχή στο ΑΕΠ των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών βαίνει μειούμενη), με λιγότερο ελεύθερη αγορά και βέβαια με περισσότερες θεσμικές στρεβλώσεις, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μείωση της οικονομικής ελευθερίας συνολικά κατά 9,5 μονάδες από το 2010».

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη υπαγωγή τους σε διαδικασία διευθέτησης διαφορών έχουν καταθέσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που με βάση την εισήγηση της Επιτροπής κατηγορούνται για τη δημιουργία καρτέλ. Για τον λόγο αυτό έχει αναβληθεί για άγνωστο χρονικό διάστημα η συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Ε.Α. (είχε αρχικά οριστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου), η οποία το επόμενο διάστημα θα κρίνει αν θα κάνει δεκτά τα αιτήματα των τεχνικών εταιρειών.

Την επέκτασή της στον κλάδο του τουρισμού, μέσω της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της νεο-ιδρυθείσας εταιρείας Επαγγελματικός Εξοπλισμός Ρόδου Α.Ε. - Horecaland, γνωστοποίησε η Κωνσταντίνου και Υιός Α.Ε. - Yalco. H εταιρεία θα διατηρεί το 60% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Horecaland, της οποία το συνολικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 25.000 ευρώ.

Στις 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΑΕΓΕΚ – Γενικών Κατασκευών και Δασικών Επιχειρήσεων. Στην «ατζέντα» της γ.σ. των μετόχων μεταξύ άλλων θα βρεθούν τα παρακάτω θέματα:#Υποβολή και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρίας σε εταιρική και ενοποιημένη βάση κατά τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ) για τη χρήση 2015 και των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ελεγκτικού Γραφείου. #Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας και του Ελεγκτικού Γραφείου από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2015 σε εταιρική και ενοποιημένη βάση.

Πρόοδο στο μέτωπο των επισφαλειών καταγράφουν οι τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, λίγες εβδομάδες πριν από την οριστικοποίηση των στόχων στους οποίους θα δεσμευτούν σε ορίζοντα τριετίας. Ήδη, οι διοικήσεις έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους, επιχειρώντας να συντονιστούν με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM για μείωση του στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% έως το τέλος του 2019. Θετικές τάσεις καταγράφονται στον σχηματισμό νέων επισφαλειών, όπως επίσης και στην πρόοδο των αναδιαρθρώσεων και των διαγραφών.

Στην κατάργηση των 41 από τα 59 υφιστάμενα εμποροβιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια προχωρά το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του επιμελητηριακού χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», η αναμόρφωση αυτή θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από το νέο έτος, όπου και θα διεξαχθούν οι τελευταίες εκλογές με την παρούσα δομή. Στις επόμενες εκλογές που προγραμματίζονται για το 2021, το επιμελητηριακό τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό, καθώς θα έχει... καλλικρατική δομή. Σημειώνεται ότι σήμερα σε κάθε νομό λειτουργεί ένα μικτό επιμελητήριο, με εξαίρεση τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) στις οποίες λειτουργούν από τρία επιμελητήρια.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε πολιτικά κίνητρα απέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει πρόστιμο - φόρο στην αμερικανική εταιρεία, ύψους έως 13 δισ. ευρώ. Μιλώντας στην εφημερίδα «Irish Independent», ο Κουκ εκτίμησε ότι «πίσω από την υπόθεση κρύβεται μία αντι-αμερικανική τάση» και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Κομισιόν στερείται νομικής και ουσιαστικής βάσης.

Πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., δίχως την επιβολή δασμών, θα διεκδικήσει η Βρετανία, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Ντέιβιντ Ντέβις, αρμόδιος υπουργός για την έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκή «οικογένεια». «Με κάθε σεβασμό προς την ενιαία αγορά, εμείς θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβασή μας χωρίς δασμούς» τόνισε και εκτίμησε πως «όλα είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης».

Βαθύτερες και ευρύτερες περικοπές αναμένεται να εξετάσουν τα διευθυντικά στελέχη της Deutsche Bank, εν όψει της κρίσιμης συνάντησής τους, το προσεχές Σαββατοκύριακο. «Θέλουν να επαναξιολογήσουν τόσο τις δομές, όσο και το κόστος λειτουργίας» τόνισε ανώτατο στέλεχος της γερμανικής τράπεζας, μιλώντας στο Reuters. «Το ερώτημα είναι εάν τα όσα έχουν γίνει έως σήμερα, είναι αρκετά» έσπευσε να συμπληρώσει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου γύρου περικοπών.

Μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, αποδείχθηκε η μείωση της παραγωγικότητας στην αμερικανική οικονομία, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016. Συγκεκριμένα, σημείωσε πτώση κατά 0,6% έναντι 0,5% των αρχικών στοιχείων της κυβέρνησης. Παράλληλα, κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2013, καθώς κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων τριμήνων, εμφάνισε μείωση κατά 0,4%.

Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα (21 - 27 Αυγούστου), ενισχύθηκε κατά 2.000, σε 263.000. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο σε 265.000. Παρά τη μικρή αύξηση, ο αριθμός των αιτήσεων παρέμεινε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 78η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερη σερί από το 1970. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων αιτήσεων, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, υποχώρησε κατά 1.000 σε 263.000, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, κατέγραψε αύξηση κατά 14.000, σε 2,16 εκατ. άτομα.  

Στο αρχείο αναμένεται να τεθεί η εισαγγελική έρευνα των ιταλικών αρχών εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου της Monte dei Paschi, Φαμπρίτσιο Βιόλα, και του πρώην επικεφαλής της τράπεζας, Αλεσάνδρο Προφούμο. Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2015 και αφορούσε τις κατηγορίες των ψευδών λογιστικών στοιχείων και της χειραγώγησης της αγοράς. Η υπόθεση είχε ανακινηθεί, κατόπιν της κατάθεσης αγωγών από μικρομετόχους και καταναλωτικές ενώσεις, λόγω λαθεμένης καταγραφής δύο παραγώγων, γνωστών ως Alexandia και Santorini, το διάστημα 2011 - 2014.

Την αξιολόγηση «ΑΑ-» της πιστοληπτικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch, διατηρώντας το outlook (προοπτικές) σε «αρνητικό». Η απόφαση του αμερικανικού οίκου αντανακλά τους εξής παράγοντες:

  • Η δημοσιονομική πορεία της αραβικής χώρας παραμένει σταθερή, παρά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου.
  • Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης από το 13,8% το 2015, αναμένεται να μειωθεί στο 11,2% φέτος, στο 6,8% το 2017 και στο 2,4% το 2018.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο Fitch, μία νέα υποχώρηση στην τιμή του αργού ενδεχομένως να επαναφέρει τους δημοσιονομικούς κινδύνους της χώρας, καθώς η πορεία των δημόσιων εσόδων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις του πετρελαίου.

Πάνω από 56 εταιρικές συμφωνίες, αξίας 914,8 εκατ. δολαρίων, υπέγραψαν Κίνα και Καναδάς, σύμφωνα με το καναδικό υπουργείο Εμπορίου. Οι συμφωνίες αφορούν μία σειρά κλάδων, όπως των τροφίμων και των τεχνολογιών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα