Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές για πρώτη ημέρα, σε σύνολο εννέα ημερών, μετά την έκθεση για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, που κατέδειξαν, ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα διατηρήσει την ανάπτυξή της, χωρίς να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό. Οι μετοχές της Nissan Motor Co. και της Samsung Electronics Co., oδηγούσαν την άνοδο, μεταξύ των μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών.

«Φαίνεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει χαλιναγωγηθεί», ανέφερε ο Kazuhide Hayashi, ο οποίος διαχειρίζεται 10 δισ. δολ. σε μετοχές με την Νorinchukin Zenkyoren Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Είμαι αισιόδοξος για τις ιαπωνικές μετοχές».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 944 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, αναρριχήθηκε κατά 1,5%, φθάνοντας στις 96,87 μονάδες, στις 11:45' π.μ. στο Τόκυο, αναχαιτίζοντας τις απώλειες του 4,1% μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ ημερών. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei, σημείωσε άνοδο 1,9%, φθάνοντας στις 11.037,14 μονάδες, τη στιγμή που στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi, κέρδιζε 1,8%. Ολοι οι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, σφραγίζοντας το ράλι των τριών ημερών, σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ο Standard & Poor's 500 Index, σημείωσε άνοδο 1%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Απριλίου. Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου, είναι ο κύριος προορισμός των ασιατικών προϊόντων.

Οι τιμές καταναλωτή, εκτός των τροφίμων και ενέργειας, παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει άνοδο 0,2%. Η Federal Reserve, έχει αυξήσει οκτώ συνεχόμενες φορές τα βασικά επιτόκια δανεισμού από τον Ιούνιο του 2004 και έχει υποσχεθεί μελλοντικές αυξήσεις, με ελεγχόμενο ρυθμό.

Οι μετοχές της Nissan, της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 1.056 γιέν η μία. Οι μετοχές της Canon Inc., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας που παράγει ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές στον κόσμο, κέρδιζαν 1,8%, φθάνοντας στις 5.750 γιέν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα