Μεγάλα κέρδη στη Ν. Υόρκη

Τριήμερη άνοδος
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 00:01
UPD:06:29

ΣHMANTIKH ήταν η χθεσινή ημέρα για τη Wall Street και την Ευρώπη, με τις μετοχές να σημειώνουν ράλι για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, εν μέσω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, των ανακουφιστικών αναφορών για τον πληθωρισμό και των συναλλαγματικών εξελίξεων στην Κίνα.

O βασικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 100 μονάδες ενδοσυνεδριακά μετά τα στοιχεία που έδειξαν ελεγχόμενο πληθωρισμό, τις εκπληκτικές κερδοφορίες από εταιρείες κολοσσούς όπως η Hewlett-Packard και την κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου, παράγοντες που ενεθάρρυναν τους επενδυτές. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 132,57 μονάδες, ποσοστό 1,28%, φθάνοντας στις 10.464,45 μονάδες. Με άνοδο 26,50 μονάδων, ποσοστό 1,32%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.030,65 μονάδες.

Η ανακοίνωση στοιχείων για πτώση του δείκτη δομικού πληθωρισμού βοήθησε στην άμβλυνση των ανησυχιών για αύξηση των τιμών καθώς ενώ το σύνολο των τιμών αυξήθηκε κατά 0,5%, οι επενδυτές εστίασαν στις εξελίξεις του δομικού πληθωρισμού οι οποίες ήταν θετικές για τις μετοχές.

Τα στοιχεία ενίσχυσαν την άποψη ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει το σταδιακό ρυθμό στις αυξήσεις επιτοκίων για να κρατά υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Το ράλι στη Wall Street ενέτεινε τους ρυθμούς του με δεύτερο γύρο όταν οι κυβερνητικές αναφορές για τα εβδομαδιαία αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έδειξαν υψηλότερη των προσδοκιών αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης και αργού οδηγώντας τις τιμές ενέργειας χαμηλότερα κατά 3%.

Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων του Dow Jones ήταν η μετοχή της Hewlett-Packard με άνοδο 5% και της Alcoa με κέρδη περίπου 3%. Μετά το διήμερο ράλι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την περαιτέρω πορεία των μετοχών, διότι ακόμη και με τα πρόσφατα κέρδη, ο Dow Jones κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα που ήταν ένα μήνα πριν ενώ ο όγκος είναι αναιμικός.

Το πρόβλημα όπως επισημαίνουν αναλυτές είναι ο χαμηλός όγκος συναλλαγών καθώς η αγορά εισέρχεται σε μια φάση η οποία χαρακτηρίζεται τυπικά από χαμηλούς όγκους ενόψει της καλοκαιρινής ραστώνης. Ανοδο πάνω από 1% σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις καθησυχαστικές αναφορές για τον πληθωρισμό και την κατακόρυφη πτώση του πετρελαίου ενώ οι μετοχές του μεταλλευτικού τομέα απογειώθηκαν.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισαν με άνοδο 1,2% στις 1.087,3 μονάδες και ο DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 1,8% στις 3.036,3 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα