Στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών το πετρέλαιο

Μετά την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 07:28

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών, υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, η οποία έδειξε, ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν τέσσερις φορές γρηγορότερα, από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Οι προμήθειες αναρριχήθηκαν κατά 4,3 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 334 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο. Η αύξηση των αποθεμάτων συνέπεσε με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, για τις τιμές καταναλωτή, οι οποίες παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο, σημάδι, ότι, ο ρυθμός ανάπτυξης στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, ενδέχεται να υποχωρεί.

«Οι προμήθειες αυξάνονται και τώρα φαίνεται, ότι η οικονομία υποχωρεί κατά τι», ανέφερε ο Mike Armbruster, ένας από τους ιδρυτές της Altavest Worldwide Trading Inc. στο Λαγκούνα Χιλς της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουνίου, υποχώρησε κατά 37 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 46,88 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης και στα χαμηλότερα επίπεδα μιας ημέρας από τις 14 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία η τιμή του είχε υποχωρήσει στα 46,60 δολ. το βαρέλι. Στις 10:52' π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 46,99 δολ. το βαρέλι.

Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 19% από τις 4 Απριλίου, όταν έφθασε στα επίπεδα ρεκόρ των 58,28 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, βρίσκονται ακόμη κατά 13% υψηλότερα.

Χθες το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 1,72 δολ., ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 47,25 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του Ιουνίου, λήγουν αύριο. Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, διαπραγματεύθηκε στα 48,83 δολ. το βαρέλι στις 11 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Πετρέλαιο και βενζίνη έφθασαν τον περασμένο μήνα σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι τα διϋλιστήρια των ΗΠΑ θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, που αρχίζει στις 30 Μαΐου (Memorial Day).

Τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν τις 13 από τις τελευταίες 14 εβδομάδες και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1999. Την περασμένη εβδομάδα, ήταν 8,1% πάνω από τον μέσον όρο της περιόδου πέντε ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας της χώρας.

Συνολικά 17 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα αποθέματα θα αυξηθούν κατά ένα εκατ. βαρέλια, από τα 329,7 εκατ. βαρέλια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα