Κίνα: Αύξηση 25,7% των επενδύσεων σε σταθερά στοιχεία

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 07:55

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 25,7%, σημείωσαν τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, οι επενδύσεις στις βιομηχανίες της Κίνας, σε δρόμους και σε άλλα σταθερά περιουσιακά στοιχεία, ταχύτερα από τον κυβερνητικό στόχο, τονώνοντας τις ανησυχίες, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Wen Jiabao, θα διευρύνει τις προσπάθειες για να περιορίσει την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Οι επενδύσεις στις αστικές περιοχές, αυξήθηκαν στο 1,4 τρισ. γιουάν (169 δισ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με την Mainland Marketing Research Co., που εδρεύει στο Πεκίνο και η οποία ανακοινώνει στοιχεία, για λογαριασμό της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Ο δείκτης ανάπτυξης, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, αυξήθηκε από το 25,3% το πρώτο τρίμηνο, απειλώντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τον ρυθμό επέκτασης στο 16%.

Πέρυσι, ο Wen, διέταξε τις τράπεζες να περιορίσουν τον δανεισμό στις βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του real estate, του χάλυβα και του τσιμέντου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα αποθέματα ενεργείας, μεταφορών και πρώτων υλών. Οι επενδύσεις στον κλάδο του real estate και στα επιχειρηματικά σχέδια των χαλυβουργιών είναι ακόμη υψηλές, σύμφωνα με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Κίνας, Li Yong, ο οποίος είπε στις 6 Μαΐου, ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι «πολύ υψηλή».

Τα επιτόκια δανεισμού, τα οποία αύξησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, για πρώτη φορά, σε χρονικό διάστημα εννέα ετών, τον Οκτώβριο, είναι απίθανο να αυξηθούν, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Dariusz Kowalczyk, της CFC Securities, στο Χονγκ Κονγκ.

Η People Bank of China, αύξησε το επιτόκιο δανεισμού διάρκειας ενός έτους κατά 27 μονάδες βάσης, στο 5,58% στις 29 Οκτωβρίου, μετά την επιτάχυνση του πληθωρισμού, ο οποίος αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών και στο 5,3%, το τρίτο τρίμηνο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Απρίλιο 1,8%, σημειώνοντας τη χαμηλότερη αύξηση σε χρονικό διάστημα 18 μηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης στις 16 Μαΐου.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, μετά τη σημερινή ανακοίνωση για τις επενδύσεις.

Οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από ξένες εταιρείες, αυξήθηκαν 32,3%, φθάνοντας στα 109,5 δισ. γιουάν τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, περίοδο κατά την οποία οι επενδύσεις των εταιρειών της χώρας σημείωσαν αύξηση 25,8%, φθάνοντας στο 1,2 τρισ. γιουάν, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση.

Σήμερα, η νοτιο-κορεατική Posco, η πέμπτη μεγαλύτερη χαλυβουργία του κόσμου, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να κατασκευάσει μύλο, δυναμικότητας 10 εκατ. μετρικών τόνων, στην επαρχία της Κίνας, Φουτζιάν, προκειμένου να προμηθεύσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τα ναυπηγεία και τους άλλους χρήστες της χώρας, της μεγαλύτερης καταναλώτριας του κράματος στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα