Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Σε θέση μάχης μπαίνουν εκ νέου από σήμερα Δευτέρα, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς εντός του επόμενου διμήνου θα κριθεί το πώς θα προχωρήσουν οι επενδύσεις για τη δημιουργία των Δικτύων Νέας Γενιάς - New Generation Networks (NGN).
Η συζήτηση που αφορά επενδυτικά σχέδια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, κυρίως των ΟΤΕ, Vodafone και Wind, διεξάγεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με βάση κείμενο Κανονισμού για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring που, εφόσον υιοθετηθεί, σε περίπου δύο χρόνια (τέλος του 2018) σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας (και σίγουρα στα αστικά κέντρα) θα είναι διαθέσιμες ταχύτητες πρόσβασης τουλάχιστον 100 Mbps (σταθερά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα).
Με δεδομένο ότι η δημόσια διαβούλευση επί του προαναφερόμενου Κανονισμού λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια επί των όσων προβλέπει. Ωστόσο, η πρώτη εντύπωση που καταγράφεται από τις ανεπίσημες τοποθετήσεις αρμοδίων στελεχών των εταιρειών είναι ότι η ΕΕΤΤ έχει καταφέρει, σε γενικές γραμμές, να συνθέσει τις απόψεις της αγοράς και ως εκ τούτου το προς διαβούλευση κείμενο αποτελεί ικανοποιητική βάση συζήτησης.
Ο ΟΤΕ
Όπως χαρακτηριστικά λέγεται, ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει ανακοινώσει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ στην τετραετία, κατάφερε να πείσει για την αναγκαιότητα εφαρμογής της τεχνολογίας VDSL Vectoring (η οποία με απλά λόγια αυξάνει τις ταχύτητες πρόσβασης, αλλά δεν προσφέρει τις θεωρητικά απεριόριστες δυνατότητες ενός δικτύου οπτικών ινών που φθάνει στα κτήρια ή στα σπίτια - FTTB, FTTH). Η λογική του Οργανισμού, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μιχάλη Τσαμάζ, είναι ότι «το δίλημμα οπτική ίνα ή vectoring είναι ψευδοδίλημμα. Το Vectoring φέρνει σταδιακά την ίνα στη γειτονιά και μετά στο σπίτι».
Vodafone, Wind
Από την πλευρά τους, τόσο η Vodafone όσο και η Wind οι οποίες έχουν προχωρήσει σε συνεργασία για τα NGN (η κάθε μία θα υλοποιήσει το δικό της δίκτυο και εκεί που θα πάει η μία δεν θα πάει η άλλη) έχουν ανακοινώσει επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ έκαστη, ενώ βασικό αίτημά τους, το οποίο ενσωματώνεται στον Κανονισμό Vectoring, αποτέλεσε ο μη αποκλεισμός διαφορετικών τεχνολογιών. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος από τους παρόχους επιθυμεί να εφαρμόσει στην περιοχή που θα του ανατεθεί άλλη τεχνολογία εκτός του Vectoring (π.χ. FTTB και FTTH), μπορεί. Το γεγονός αυτό θα δοκιμάσει στην πράξη όσα έχουν λεχθεί από τους παρόχους μιας και ο Κανονισμός που προτείνεται έχει σαφές χρονοδιάγραμμα και στόχους κάλυψης. Και αυτό είναι και το σημείο που φαίνεται να συμφωνούν όλοι. Έπειτα από μια μακρά περίοδο κατά την οποία δεν προχωρούσε τίποτα, με υπαιτιότητα κυρίως των κυβερνήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της οικονομίας μιας που τα NGN αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας χώρας, έρχεται η ώρα να ληφθούν αποφάσεις και μάλιστα δεσμευτικές για όλες τις πλευρές.
Το εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο
Η «μάχη» των επόμενων ημερών θα είναι σκληρή, άλλωστε, όπως συνηθίζουν να λένε τα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για τα κείμενα αυτά, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», ενώ μια ακόμα παράμετρος του θέματος φαίνεται ότι θα ανοίξει ταυτόχρονα. Πρόκειται για το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, το οποίο προβλέπει επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς ύψους περίπου 430 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο είχε εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θεωρητικά θα μπορούσε να προχωρήσει ως έχει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το διάστημα αυτό εξετάζεται εκ νέου από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Υποδομών και με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα υπάρξουν αλλαγές και κυρίως αν αυτό θα καταφέρει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις επενδύσεις των παρόχων ώστε π.χ. να καλύψει περιοχές οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον ή να πριμοδοτήσει τη ζήτηση των καταναλωτών. Κρίσιμο θεωρείται το να προχωρήσει έγκαιρα γιατί θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ξεκάθαρο είναι πάντως στην αγορά ότι η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί περιοχές που δύνανται να επενδύσουν ιδιωτικοί φορείς.
Forthnet, Cyta Ελλάς
Τον χάρτη των ενδιαφερόμενων για τα δίκτυα νέας γενιάς συμπληρώνουν η Forthnet και η Cyta Ελλάς. Η πρώτη έχει ανακοινώσει συνεργασία με τη ZTE (κινεζική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακών υποδομών) για την ανάπτυξη δικτύων NGN, χωρίς όμως να έχει αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Προϋπόθεση για να προχωρήσει σε επενδύσεις η Forthnet είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη σύναψη του ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές. Αν μετά από αυτό έχει παραμείνει ως έχει (χωρίς δηλαδή να συγχωνευτεί με τις Vodafone και Wind) θα χρειαστεί κεφάλαια και σχετικό επιχειρησιακό πλάνο. Η Forthnet συμμετέχει στη συζήτηση ενεργά μιας και παρά τη συνεχή μείωση του μεριδίου αγοράς της παραμένει ένα σημαντικός «παίχτης» στην αγορά των ευρυζωνικών συνδέσεων.
Από την πλευρά της Cyta Ελλάδος, επίσης, το ενδιαφέρον για την όλη συζήτηση είναι δεδομένο. Για τη θυγατρική της Cyta Κύπρου οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, καθώς η εταιρεία στην Κύπρο έχει νέο συμβούλιο το οποίο ενημερώνεται, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα κλείσει στη Βουλή της Κύπρου το ζήτημα του αν θα παραμείνει μια αμιγώς δημόσια επιχείρηση ή θα μετοχοποιηθεί, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνδυαστεί και με αποφάσεις για το μέλλον της Cyta Ελλάδος και το κατά πόσον θα μπει και αυτή ενεργά στη μάχη των επενδύσεων στα NGN βάσει της προτεινόμενης από την ΕΕΤΤ διαδικασίας.