Τρία σενάρια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Forthnet

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 14:06
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Σε έναν νέο κύκλο εξελίξεων έχει εισέλθει η τηλεπικοινωνιακή αγορά, με τη Forthnet να πρωταγωνιστεί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, πλήθος θεσμικά ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, ενώ επίκειται εκ νέου διαπραγμάτευση για τα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) έπειτα από τον διορισμό προέδρου στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), αλλά και (μόλις την περασμένη Παρασκευή) γενικού γραμματέα Επικοινωνιών στο υπουργείο Υποδομών.

Η διαδικασία αναχρηματοδότησης του δανεισμού της Forthnet (325 εκατ. ευρώ) και κυρίως η πρόθεση της διοίκησής της να προχωρήσει σε ομολογιακό δάνειο ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ μετατρέψιμου σε μετοχές δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στο να κλείσει (με τον όποιο τρόπο) η υπόθεση της διεκδίκησης της εισηγμένης από τις Vodafone - Wind. Τα βασικά σενάρια για το μέλλον της Forthnet, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι τα εξής:

1. Το ομολογιακό καλύπτεται από έναν τρίτο φορέα (ξένο επενδυτικό κεφάλαιο είτε ελληνικό επιχειρηματικό σχήμα που ενδιαφέρεται να μπει στις τηλεπικοινωνίες). Βάσει των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά επί της διαδικασίας, εάν ένας φορέας αναλάβει να καλύψει το ομολογιακό, χωρίς προφανώς τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων, τα ποσοστά των οποίων θα μειωθούν σημαντικά, εξασφαλίζει περίπου το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

2. Το ομολογιακό καλύπτεται από τις τράπεζες, οπότε αυτές στη συνέχεια αποκτούν τον έλεγχο της εισηγμένης και αποφασίζουν τι θα πράξουν.

3. Οι Vodafone - Wind (κατέχουν μαζί το 40% της εισηγμένης) παρά το γεγονός ότι σήμερα δηλώνουν ότι η Forthnet έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο όσον αφορά τους σχεδιασμούς τους για την είσοδό τους στην υπηρεσία της συνδρομητικής τηλεόρασης, παίρνουν τον έλεγχο της εισηγμένης. Στελέχη τους πάντως εκτιμούν ότι η αποτίμηση της εταιρείας που προκύπτει (περί τα 450 εκατ. ευρώ που είναι τα δάνεια και οι λοιπές υποχρεώσεις που θα αναλάβουν), αν ακολουθηθεί η διαδικασία του ομολογιακού είναι και πάλι υψηλή για τα δεδομένα της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της Forthnet η διοίκηση, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε πως κάνει ό,τι μπορεί για την κάλυψη του ομολογιακού.

Η εκτίμηση είναι, στο μεταξύ, ότι η αραβικών συμφερόντων ΕΙΤ με το περίπου 41% δεν σκοπεύει να τοποθετήσει εκ νέου κεφάλαια στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Ακόμη, πιθανές μετοχικές αλλαγές που δρομολογούνται στη Forgendo (το σχήμα που έχει στην κατοχή του το ως άνω ποσοστό της Forthnet και στο οποίο συμμετέχει, εκτός από την ΕΙΤ, η μαλτέζικη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Go η οποία πιθανότατα θα εξαγοραστεί από την Tunisie Telecom) μπορεί να οδηγήσουν στο να καταστεί η Wind ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα