Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις οφειλές στα ταμεία ζητεί η ΚΕΕ

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 13:02
UPD:13:53
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος (φωτογραφία αρχείου).

Την επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ζητεί, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος και η διοίκηση της Ένωσης από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σε υπόμνημα που θα υποβληθεί κατά την προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα συνάντηση των δύο πλευρών η Ένωση ζητεί ακόμα προσλήψεις ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με κάλυψη από τον ΟΑΕΔ, ποσού που αντιστοιχεί στο επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος προτείνει επίσης:

  • Απλοποίηση - Κωδικοποίηση της Εργατικής Νομοθεσίας, και μείωση των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων
  • Αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ
  • Αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας με εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας και την οικονομία.
  • Τη λειτουργία ενός αξιόπιστου μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας για στοχευμένο σχεδιασμό των δράσεων απασχόλησης, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της χώρας και, πρωτίστως, των ίδιων των ανέργων.
  • Νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρακτική άσκηση και τα ποιοτικά κριτήρια που θα την διέπουν.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο υπόμνημα για τις ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες υπογραμμίζεται ότι καταφέρνουν καίριο πλήγμα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, γι αυτό θα πρέπει κανείς να προσεγγίσει το ζήτημα ως έσχατο μέσο επιτακτικών αναδιαρθρώσεων, με κοινωνικές ρήτρες που αφορούν στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων.

«Η αρνητική οικονομική συγκυρία και το θολό τοπίο του εργασιακού περιβάλλοντος, που συχνά μοιάζει με τη "ζώνη του λυκόφωτος}, για να μπουν στο χρονοντούλαπο, απαιτούν συναινέσεις, γόνιμο και ώριμο κοινωνικό διάλογο, εργασιακή ειρήνη και όραμα ανάπτυξης που θα προάγουν την υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργική ανταγωνιστικότητα» καταλήγει το υπόμνημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα