«Προσγείωση» στη σκληρή πραγματικότητα

Κρίσιμα ραντεβού του οικονομικού επιτελείου στις Βρυξέλλες, με «αγκάθια» τα 14 ανοιχτά προαπαιτούμενα αλλά και την ΕΛΣΤΑΤ
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 07:27
UPD:07:28
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Αντιμέτωπα με τη σκληρή κριτική των Ευρωπαίων αναμένεται να βρεθούν σήμερα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που είναι ήδη στις Βρυξέλλες για σειρά συναντήσεων.

Τόσο το γεγονός ότι τα 14 από τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ έχουν μείνει ανοικτά όσο και το ότι η κυβέρνηση δεν «συμπλέει» με τους Ευρωπαίους στην υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους στη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και στο πλαίσιο του Euro Working Group. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση ήλπιζε να εξασφαλίσει κάτι συγκεκριμένο μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Οκτώβριο, ωστόσο φαίνεται ότι οι αποφάσεις θα αναβληθούν τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί και η β’ αξιολόγηση.

Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα από σήμερα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς όλα τα σοβαρά μέτωπα θα ανοίξουν ταυτόχρονα. Στις 12 το μεσημέρι, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δώσει στη δημοσιότητα τα αναθεωρημένα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο, θυμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία παραμένει για 4ο διαδοχικό τρίμηνο σε υφεσιακή πορεία. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντώνται στις Βρυξέλλες με τον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά και η «υπόθεση Γεωργίου» αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση. Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί και το προπαρασκευαστικό Euro Working Group -την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Χουλιαράκης- εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Έλληνας υπουργός θα ερωτηθεί πόσα και ποια από τα 15 προαπαιτούμενα που «ξεκλειδώνουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Η απάντηση μάλλον δεν θα ικανοποιήσει τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς μέχρι στιγμής τα περισσότερα από τα 15 προαπαιτούμενα παραμένουν «ανοικτά». Η εκπλήρωση της λίστας αναμένεται να υλοποιηθεί μετά τις 10 Σεπτεμβρίου -και την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης-, καθώς απαιτείται να ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία. Το ζητούμενο είναι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η εκταμίευση της υποδόσης -η οποία κατά πολύ μεγάλο μέρος (περίπου 1,7 δισ. ευρώ) πηγαίνει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου- να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Στη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί θεωρείται δεδομένο ότι θα κυριαρχήσει η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από τη δημόσια τοποθέτηση της Κομισιόν, αλλά και την απαντητική επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα -ευθεία στήριξη της Κομισιόν στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και άρνηση της κυβέρνησης να εμπλακεί σε μια υπόθεση που έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη-, κατά τη συνάντηση με τον Γάλλο επίτροπο απομένει να αποσαφηνιστεί αν και με ποιο τρόπο η υπόθεση θα μπει στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Με βάση τη ρητορική των Ευρωπαίων, το ζητούμενο για την Κομισιόν δεν είναι να παρέμβει στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά να εξασφαλίσει τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και μετά (πάνω στα οποία στηρίχτηκαν ουσιαστικά και οι τρεις δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα).

Η ελληνική πλευρά θεωρείται δεδομένο ότι θα θέσει και το θέμα των μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους σε εξειδίκευση των όσων αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η κυβέρνηση θέλει να πάρει στα χέρια της κάτι χειροπιαστό ει δυνατόν μέσα στον Οκτώβριο. Το ζητούμενο είναι να εξειδικευτούν τα μέτρα βραχυπρόθεσμης απόδοσης. Η σχετική προετοιμασία από τον ESM έχει ήδη γίνει, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί διαβουλεύσεις με αρκετές από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση θα ήθελε οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν στο Eurogroup του Οκτωβρίου, κάτι όμως που θεωρείται δύσκολο πριν από την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Το βασικό ζητούμενο με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι να εκλείψει ο κίνδυνος από πιθανή αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον (κάτι εξαιρετικά πιθανό, καθώς τα επιτόκια έχουν καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα). Να σημειωθεί ότι το 70% του ελληνικού χρέους (έκλεισε τον Ιούνιο στα 328 δισ. ευρώ) τοκίζεται με κυμαινόμενο επιτόκιο, οπότε ακόμη και μία μονάδα αύξησης του επιτοκίου θα ήταν καταστροφική για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Το σημερινό EWG

Εκ των βασικών θεμάτων της σημερινής συνεδρίασης του Euro Working Group θα είναι η ενημέρωση για την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί όσον αφορά την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων. Με εξαίρεση την απαίτηση να εγκρίνει η γενική συνέλευση της ΔΕΗ την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, τα υπόλοιπα 14 θέματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Εκτός από την ενημέρωση για τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, στο σημερινό EWG αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης με στόχο να επικυρωθεί από το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και να ανοίξει ο δρόμος για την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα.

Μεταξύ των τουλάχιστον 40 προαπαιτούμενων της β’ αξιολόγησης θα περιλαμβάνονται:

1. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων για την οποία πιέζει κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

2. Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με τρόπο που θα περιορίζει την ισχύ των συνδικάτων. Εκτός από τα δικαιώματα των συνδικαλιστών (επιπλέον άδειες, χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων, πλαίσιο κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων κ.λπ.).

3. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει η ελληνική πλευρά δεδομένου ότι οι αλλαγές στα εργασιακά θα γίνουν με βάση τις «βέλτιστες πρακτικές» στην Ευρώπη). Στις περισσότερες χώρες υπάρχει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

4. Η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ.

5. Η πώληση του 17% της ΔΕΗ προκειμένου να ανοίξει η αγορά της ενέργειας, θέμα που προκαλεί εσωκομματικές δυσκολίες στην κυβέρνηση λόγω της διαφορετικής γνώμης που έχει διατυπώσει ο αρμόδιος υπουργός.

6. Ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων. Ένα ακόμη φλέγον θέμα, καθώς αφορά τις αμοιβές των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας.

7. Άνοιγμα αγοράς φυσικού αερίου. Ήδη έχει υπάρξει εμπλοκή με την ενδεχόμενη εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από τους Αζέρους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα