Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με αναβαθμισμένη ατζέντα μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο, για τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο, Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Euro Working Group.
Η εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή το Μαξίμου είναι ότι εντός της Ε.Ε. υπάρχουν για μία ακόμη φορά οι συνήθεις διαφωνίες τόσο για το ρόλο του κ. Μοσκοβισί στο ελληνικό πρόβλημα, όσο και για μείζονα θέματα, όπως η ελάφρυνση του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένα αιτήματα πέραν των ήδη γνωστών, για γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και ηπιότερη αντιμετώπιση των αλλαγών στην εργασιακή νομοθεσία στη χώρα μας.
Πρόκειται για αιτήματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής με στόχο, αφενός την ανακούφιση των πολιτών και αφετέρου την αύξηση των δημοσίων εσόδων μετά και τη υστέρηση που παρουσίασαν τον Ιούλιο. Ειδικότερα για το τελευταίο, το Μαξίμου ανησυχεί διότι δείχνει πως η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί. Με βάση το παραπάνω, το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει ακόμη και μονομερώς στη λήψη - επαναφορά συγκεκριμένων μέτρων που από τη μία θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων από την άλλη αποτελούν επιθυμία των κοινωνικών φορέων με άμεσο μάλιστα χρονικό ορίζοντα, προκειμένου να τα εντάξει στο πακέτο που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.
Σχετικά το θέμα του κ. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ, η εικόνα που έχει το Μαξίμου από την ολιγόλεπτη συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί στο Παρίσι την περασμένη Πέμπτη, στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, είναι ότι η Κομισιόν από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν θα δώσει συνέχεια (αυτή ήταν η απάντηση Μοσκοβισί την Πέμπτη στον Α. Τσίπρα) παρά τις σχετικές αναφορές της Επιτρόπου Μ. Τίσεν, η οποία σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη είναι κοντά στις απόψεις των κ.κ. Ντομπρόβσκις και Σόιμπλε.
Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με τον κ. Μοσκοβισί είναι κρίσιμη από κάθε άποψη προκειμένου να διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης (η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι εντός Σεπτεμβρίου θα τελειώσουμε με τα 15 προαπαιτούμενα) και για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.