Ν. Κορέα: Χαμηλός ο ρυθμός ανάπτυξης το α' τρίμηνο, στο 0,4%

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 07:27

ΜΕ ρυθμό 0,4%, αναπτύχθηκε η οικονομία της Ν. Κορέας το πρώτο τρίμηνο, τον χαμηλότερο, σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, καθώς η υποχώρηση της εξωτερικής ζήτησης, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του νομίσματός της, ουόν, περιόρισαν τις εξαγωγές.

Η ανάπτυξη, στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, συρρικνώθηκε, μετά από άνοδο 0,9% το τέταρτο τρίμηνο και υστέρησε έναντι των προβλέψεων των πέντε οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτή θα είχε ρυθμό 0,5%. Οι εξαγωγές – εποχιακώς προσαρμοσμένες – αυξήθηκαν 2,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο, από το πρώτο τρίμηνο, έχοντας σημειώσει άνοδο 2,8%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, στη Σεούλ.

Οι εξαγωγικές εταιρείες, όπως η Hyundai Heavy Industries Co., η μεγαλύτερη εταιρεία ναυπήγησης πλοίων στον κόσμο, πιέζονται από την αύξηση του κόστους του χάλυβα και την ισχυροποίηση 17% του ουόν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, πέρυσι. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης, να τονώσει τις δαπάνες των καταναλωτών στο εσωτερικό, με μείωση της φορολογίας και τα χαμηλότερα παρά ποτέ επιτόκια δανεισμού, ίσως θα πρέπει να ενταθούν, σύμφωνα με τον Oh Suktae, οικονομικό αναλυτή.

«Η Κορέα χρειάζεται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης», ανέφερε ο Suktae, της Citibank Korea Inc., παραρτήματος, της μεγαλύτερης φίρμας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο, συμπληρώνοντας: «Το κλειδί ανάπτυξης της Κορέας, βασίζεται στην ισχυρή εσωτερική ζήτηση».

Οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν κατά 0,7% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σημειώνοντας άνοδο για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Οι επενδύσεις των εταιρειών αυξήθηκαν κατά 0,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα