Bank of Japan: Σκέψεις για μείωση των αποθεμάτων, κάτω του στόχου

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 07:52
UPD:07:56

ΣΤΗΝ προσωρινή άρση των περιορισμών, για την εισροή κεφαλαίων της στο τραπεζικό σύστημα, κάτω από τον στόχο της, ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να προχωρήσει η Bank of Japan. Η απόφαση δεν σηματοδοτεί την άρση της νομισματικής πολιτικής, επεσήμανε η τράπεζα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα θα επιτρέψει προσωρινά τη μείωση των αποθεμάτων κάτω από τα χαμηλότερα όρια που έχει θέσει, από 30 τρισ. γιεν (285 δισ. δολ.) έως 35 τρισ. γιέν, όταν η ζήτηση για μετρητά είναι αδύναμη. Ο στόχος των αποθεμάτων, που περιλαμβάνει έξτρα μετρητά των δανειστών που κρατά η Κεντρική Τράπεζα, παρέμεινε αμετάβλητος. Τα βασικά επιτόκια διατηρήθηκαν κοντά στο μηδέν.

Η Bank of Japan, η οποία τροφοδοτεί με κεφάλαια, όπως τα αποθέματα μέσω της αγοράς μετοχών, αντιμετωπίζει πρόβλημα να επιτύχει τον στόχο της, καθώς οι δανειστές έχουν μικρότερη ανάγκη για μετρητά, αφού τα οικονομικά τους βελτιώνονται. Η τράπεζα, δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι μειώνει τη στήριξη της οικονομίας, μετά την κυβερνητική έκθεση αυτήν την εβδομάδα, που έδειξε διεύρυνση του αντιπληθωρισμού.

«Η προοπτική της οικονομίας είναι ακόμη αβέβαιη και δεν υπάρχουν λόγοι που να δικαιολογούν ενδεχόμενες αλλαγές της τράπεζας στον στόχο των αποθεμάτων», είπε ο Seiji Shiraishi, οικονομολόγος της Daiwa Securities SMBC Co. στο Τόκυο, πριν από την ανακοίνωση.

Τα κρατικά ομόλογα διατήρησαν τα κέρδη τους. Το ομόλογο 1,3% που λήγει τον Μάρτιο του 2015 αυξήθηκε 0,044 στα 100,393 στις 12:58' μ.μ., στο Τόκυο, σύμφωνα με την Japan Bond Trading Co., τη μεγαλύτερη διαχειρίστρια οφειλών της χώρας. Η απόδοση μειώθηκε κατά μισή μονάδα βάσης, στο 1,255%.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Toshihiko Fukui, επανέλαβε αυτόν το μήνα την υπόσχεση για διατήρηση της νομισματικής πολιτικής, μέχρι ο δομικός πληθωρισμός να σταματήσει να υποχωρεί, για τουλάχιστον μερικούς μήνες, ενώ είπε, πως είναι σίγουρος, ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει ξανά. Ο πληθωρισμός – εκτός των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε μόνο για ένα μήνα, από τον Απρίλιο του 1998.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα