Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 24 Μαΐου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές για δεύτερη ημέρα. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών με πετρελαιοειδή, συμπεριλαμβανομένης της Woodside Petroleum Ltd. και της Inpex Corp., καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου ανέκαμψαν.

«Οι μετοχές των εταιρειών με πετρελαιοειδή, φαινόντουσαν ότι είχαν ξεπεράσει τα υψηλότερα επίπεδα», ανέφερε ο Mitsushige Akino, ο οποίος διαχειρίζεται 190 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Ichiyoshi Investment Management, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οποιοδήποτε σημάδι για άνοδο της τιμής του αργού ή συνέχιση της ζήτησης, θα τονώσουν κάποιες αγορές».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 944 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, αναρριχήθηκε 0,2%, φθάνοντας στις 97,43 μονάδες, στις 11:07' π.μ. στο Τόκυο, διευρύνοντας τη χθεσινή άνοδο του 0,8%. Ο δείκτης που απαρτίζεται από τις μετοχές των εταιρειών με πετρελαιοειδή, είχε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 10 κλαδικών δεικτών, που απαρτίζουν τον MSCI.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei, αναρριχήθηκε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 11.175,14 μονάδες. Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τις Φιλιππίνες. Στην Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi, σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση.

Ανοδικά κινούντο οι μετοχές της Mizuho Financial Group Inc., οδηγώντας σε άνοδο τις λοιπές μετοχές των εταιρειών του κλάδου, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε, ότι οι τιμές γης στις έξι μεγαλύτερες πόλεις της Ιαπωνίας, αυξήθηκαν, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 14 ετών.

Οι 26 μετοχές των εταιρειών που απαρτίζουν τον ΜSCI Asia-Pacific Energy Index, υποχώρησαν στις 17 Μαΐου στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, σε ποσοστό της τάξης του 15%, από τα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα του Απριλίου. Ο δείκτης από τότε, έχει σημειώσει άνοδο 1,8%.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στα 49,38 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Χθες, τα συμβόλαια του Ιουλίου, αναρριχήθηκαν 1,1%, φθάνοντας στα 49,16 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας για πρώτη ημέρα κέρδη, σε σύνολο τεσσάρων ημερών.

Οι μετοχές της Woodside Petroleum, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας, κέρδιζαν 2,4% φθάνοντας στα 23,90 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας, Inpex, σημείωναν άνοδο 2,2%, φθάνοντας στα 533.000 γιέν η μία.

Τον Απρίλιο, η Woodside ανακοίνωσε, ότι οι πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν σε ποσοστό 21%, καθώς ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου. Νωρίτερα τον Μάϊο, η Inpex ανακοίνωσε, ότι τα καθαρά της κέρδη στο σύνολο της χρήσης υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η άνοδος των τιμών του αργού, αύξησε την αξία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που παρήγαγε στις εγκαταστάσεις στην Ασία και την Αυστραλία.

Οι μετοχές της SK Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης πετρελαίου της Ν. Κορέας, σημείωναν άνοδο 0,6%, φθάνοντας στα 53.800 ουόν η μία. Οι μετοχές της S-Oil Corp., της τρίτης σε μέγεθος του κλάδου, κέρδιζαν 0,4%, φθάνοντας στις 63.600 ουόν η μία.

Στην Ιαπωνία, ο Topix Banks Index, συμμετείχε τα μέγιστα στην άνοδο 0,3% του Topix, καθώς έντονη αισιοδοξία επικράτησε, ότι η ανάκαμψη των τιμών ακινήτων, θα βοηθήσει τις δανείστριες να λύσουν το πρόβλημα των επισφαλών δανείων, πολλά εκ των οποίων έχουν εγγύηση ακίνητα.

Οι μετοχές της Μizuho Financial, της μεγαλύτερης ιαπωνικής τράπεζας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων σημείωναν άνοδο 1,4%, φθάνοντας στα 506.000 ουόν η μία. Οι μετοχές της Mitsui Trust Holdings Inc., της έβδομης σε μέγεθος τράπεζας της Ιαπωνίας, εκτινάχθηκαν κατά 2,7%, φθάνοντας στα 1.109 γιέν η μία. Η δανείστρια, θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα τα αποτελέσματά της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα