Ευρωπαϊκό ράλι

Πέμπτη ημέρα ανόδου για τις αγορές
Τρίτη, 24 Μαΐου 2005 00:01
UPD:06:17

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ στη Wall Street διεύρυναν το ράλι της περασμένης εβδομάδας αλλά τα κέρδη ήταν περιορισμένα λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές του πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη έκλεισε υψηλότερα για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση.

Τα αμερικάνικα blue chips ευνοήθηκαν από τα κέρδη μετοχών εταιρειών λιανικής συμπεριλαμβανομένης της Wal-Mart Stores Inc., εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι αναφορές της τρέχουσας εβδομάδας θα δείξουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερους των προσδοκιών των επενδυτών ρυθμούς. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 51,65 μονάδες, ποσοστό 0,49%, φθάνοντας στις 10.523,56 μονάδες. Με άνοδο 10,23 μονάδων, ποσοστό 0,50%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.056,65 μονάδες.

Οι επενδυτές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η οικονομία ενδεχομένως να έχει ακόμη μερικά βήματα να κάνει και ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν να επωφελούνται. Τα κέρδη των μετοχών ήταν μέτρια, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν για πρώτη ημέρα μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις παρότι έχασαν μέρος αρχικών κερδών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 θα κλείσει το έτος με κέρδη υψηλότερα του 8% στις 1.308 μονάδες. Μέχρι στιγμής ο δείκτης είναι χαμηλότερα κατά 1,7% από την αρχή του 2005.

Την περασμένη εβδομάδα οι δύο βασικοί δείκτης S&P 500 και ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσαν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς οι αναφορές για τον δείκτη τιμών καταναλωτή συνέστησαν ότι η οικονομία αναπτύσσεται χωρίς να παράγει πληθωρισμό και ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν χάσει 3,8%.

Η ευφορία προήλθε από την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου και την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι ο πληθωρισμός είναι ελεγχόμενος αρκετά ώστε η Φέντεραλ Ριζέρβ να μην αναγκασθεί να επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Οι αισιόδοξες αναφορές οικονομικών αποτελεσμάτων τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης σε συνδυασμό με την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων συνέβαλαν στο σταθεροποιητικό κλίμα της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι μετοχές έχασαν τη δυναμική ανόδου τους όταν οι τιμές του πετρελαίου αντέστρεψαν αρχικές απώλειες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν για πέμπτη συνεδρίαση στη σειρά με τις γερμανικές μετοχές να ευνοούνται περισσότερο, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε υψηλότερα κατά 0,44% σε νέα υψηλότερα των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα