Αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ο Τρισέ

Τρίτη, 24 Μαΐου 2005 12:01

ΑΠΕΡΡΙΨΕ τις εκκλήσεις για μείωση των επιτοκίων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη μείωση θα οδηγούσε σε επιδείνωση των προβλημάτων της Ευρωζώνης.

Στη σημερινή ομιλία του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν στη τελευταία συνεδρίασή τους, στις αρχές του μήνα, ότι η μείωση του κόστους δανεισμού χωρίς μεταρρύθμιση της οικονομίας της ευρωζώνης θα προκαλούσε περισσότερο κακό παρά καλό.

Ο κ. Τρισέ έχει επισημάνει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια, εάν χρειαστεί, παρόλο που δεν βλέπει ενδείξεις ενίσχυσης της ανάπτυξης. «Οι πρόσφατοι διαθέσιμοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας υποδηλώνουν ότι η ήπια ανάπτυξη που παρατηρείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2004 θα συνεχιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2005, χωρίς σαφείς ενδείξεις για διεύρυνση ή ενίσχυση της δυναμικής της ανάπτυξης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Ότμαρ Ίσιγκ δήλωσε πρόσφατα ότι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών έχουν μειωθεί από πέρυσι το χειμώνα υποδηλώνοντας ότι τα επιτόκια δεν αναμένεται να αυξηθούν σύντομα.

Σύμφωνα με νομισματικές πηγές της ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, οι αδύναμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης έχουν αποκλείσει το θέμα της αύξησης των επιτοκίων από την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το τέλος του έτους και ίσως για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ίσως αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2005 την επόμενη εβδομάδα εξαιτίας των αδύναμων προοπτικών της Ιταλίας και της Γερμανίας ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα