KKR, MTU: 784,3 εκατ. ευρώ από τη δημόσια εγγραφή της δεύτερης

Τρίτη, 24 Μαΐου 2005 12:04

ΤΟ ποσόν των 784,3 εκατ. ευρώ (988 εκατ. δολ.), σχεδιάζουν να αντλήσουν από τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας παραγωγής μηχανών αεροσκαφών, η Kohlberg Kravis Roberts & Co., η μεγαλύτερη φίρμα επενδύσεων στον κόσμο και η MTU Aero Engines GmbH.

Η KKR και η MTU, θα πουλήσουν 35,65 εκατ. μετοχές της δεύτερης εταιρείας που εδρεύει στο Μόναχο, αντί 19 έως 20 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της MTU. Οι επενδυτές, μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις για την απόκτηση μετοχών από τις 25 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου. Περίπου το 64,8% των μετοχών της εταιρείας θα διαπραγματευτεί ελεύθερα μετά την πώληση, που θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου, σύμφωνα με την MTU.

Από την στιγμή που η KKR, με έδρα τη Ν. Υόρκη, απέκτησε την MTU από την DaimlerChrysler AG, πριν από 18 μήνες, έχει μειώσει το προσωπικό της κατά 1.000 θέσεις ή το 12% του εργατικού της δυναμικού και το κόστος λειτουργίας της κατά 100 εκατ. ευρώ. Η KKR θα αντλήσει το ποσόν των 454 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό της, κατά τη δημόσια εγγραφή, τη στιγμή που γερμανικές εταιρείες επενδύσεων δέχονται επιθέσεις από μερίδα πολιτικών, που επιδιώκουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, για εταιρείες και εργαζομένους.

Η KKR, που αγόρασε την MTU, αντί ποσού περίπου 1,45 δισ. ευρώ σε μετρητά και χρέος, θα περιορίσει το μερίδιό της στο 29,3%, από το 92%, μετά την πώληση 20,65 εκατ. μετοχών.

Η MTU σχεδιάζει να πουλήσει 15 εκατ. νέες μετοχές, εισπράττοντας 330 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του χρέους της. «Με την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα υπερδιπλασιαστεί», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της MTU, Udo Stark, σε δήλωσή του.

Η δημόσια εγγραφή, είναι η τέταρτη που γίνεται φέτος στη Γερμανία και θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά την πώληση μετοχών της εταιρείας αναμεταδόσεων, Premiere AG, τον Μάρτιο, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από την εταιρεία επενδύσεων Permira Advisers Ltd., τον Μάρτιο.

Η MTU ευνοείται, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες παραγγέλνουν περισσότερα αεροσκάφη, προκειμένου να αξιοποιήσουν την τάση της αύξησης της ζήτησης για ταξίδια. Το πρώτο τρίμηνο, τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της εταιρείας, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 93%, φθάνοντας στα 71 εκατ. ευρώ, καθώς πούλησε περισσότερα μέρη για την αντικατάσταση παλαιών μερών αεροσκαφών. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 19%, φθάνοντας στα 526 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, η εταιρεία παραγωγής αεροσκαφών, είχε κέρδη 246,8 εκατ. ευρώ, σε πωλήσεις ύψους 1,99 δισ. ευρώ, ενώ στις 10 Μαΐου, ο Stark είπε, ότι φέτος η αύξηση των πωλήσεων και των κερδών της εταιρείας, θα είναι «καλή».

Η MTU, κατασκευάζει μηχανές αεροσκαφών και τα μέρη τους, για τον γερμανικό στρατό και την πολιτική αεροπορία. Είναι συνεργάτης της International Aero Engines, ένα venture, που περιλαμβάνει την Pratt & Whitney της United Technologies Corp. και την Rolls-Royce η οποία κατασκευάζει τη μηχανή V2500 που χρησιμοποιείται στο Airbus A320.

Μία ομάδα 30 μελών του διοικητικού συμβουλίου και στελεχών της MTU, συμπεριλαμβανομένου και του Stark, κατέχει το 8,1% της εταιρείας, η οποία αγοράστηκε από την KKR και δεν πρόκειται να πουληθεί κατά τη δημόσια εγγραφή, επανέλαβε σήμερα ο Stark.

Την εισαγωγή των μετοχών της MTU στο Χρηματιστήριο, διαχειρίζεται η UBS AG, η Deutsche Bank AG και η Goldman Sachs Group Inc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα