Market beat: Από τα διεθνή χρηματιστήρια, πιθανότητες αλλαγής του κλίματος εδώ

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016 09:50
UPD:09:51
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι επενδυτές που συναλλάσσονται ακόμα και στο κατακαλόκαιρο στην αγορά της Αθήνας είναι βέβαιο ότι είναι «αναγκασμένοι» να το πράττουν και δεν διαθέτουν πραγματικό επενδυτικό, αλλά επαγγελματικό, ενδιαφέρον για να λειτουργεί η αγορά. Ως εκ τούτου ο τζίρος είναι χαμηλός και αφού απουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ροή ειδήσεων το κλίμα διαμορφώνει η μιζέρια και τα όσα συμβαίνουν διεθνώς. Οι ξένες αγορές πάντως που χθες επηρεάστηκαν αρνητικά από τα εταιρικά αποτελέσματα έλαβαν ανοδική ώθηση από την γνωστοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιουλίου της FOMC.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου της FOMC κυκλοφόρησαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι οι αρμόδιοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed ήταν γενικά αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ και της αγοράς εργασίας. Αλλά έδειξαν επίσης, ότι ήθελαν να «αφήσουν ανοικτές» τις επιλογές τους. Αφού κάθε επιβράδυνση στο μέτωπο των προσλήψεων θα λειτουργήσει εναντίον της νομισματικής σύσφιξης βραχυπρόθεσμα. Οι συμμετέχοντες στην αγορά ερμήνευσαν τα πρακτικά ως ελαφρά θετικά για την διάθεση για ανάληψη κινδύνου, με την Fed να παραμένει διχασμένη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επόμενης αύξησης των επιτοκίων.

Το μονοπάτι που ακολούθησαν οι βασικοί δείκτες ήταν το ίδιο με της περασμένης συνόδου και αυτό υποδηλώνει ότι όσοι συμμετείχαν προχθές συμμετείχαν και χθες. Και μάλιστα χωρίς καμία αλλαγή στους στόχους της συμμετοχής τους. Αυτό που έχε ανακουφίσει χιλιάδες συμπολιτών μας είναι εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τους θεσμικούς του εξωτερικού, που κυριαρχούν στις συναλλαγές των ημερών. Αυτοί υπερέχουν σε πολλά, όπως το ότι λειτουργούν χωρίς τη ζέστη, που επέστρεψε στην Ελλάδα και βαραίνει πόδια, χέρια και μυαλό. Αλλά η καθυστέρηση στην επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι κάτι που συνηθίζεται από αυτούς και τους αυξάνει τις επιφυλάξεις έναντι των τραπεζών. Και εδώ που τα λέμε έχουν δίκιο.

Για  την εξυγίανση των τραπεζών και του συστήματος που συντηρεί την όποια οικονομική δραστηριότητα έχει απομείνει, δεν αρκούσε μόνο η ανακεφαλαιοποίησή τους. Χρειαζόταν τομή και στο καθεστώς των κόκκινων δανείων, που όσο και αν τα κλωτσούν οι κυβερνήσεις παρακάτω χρονικά, εκείνα δεν λύνονται αλλά μάλλον διογκώνονται.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Οριακά ανοδικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση, οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς τα πρακτικά της Federal Reserve κατέδειξαν ότι υπάρχει διχογνωμία στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας ως προς τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 18.573 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,19% στις 2.182 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,03% στις 5.228 μονάδες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία προς το παρόν, δεν αντικατοπτρίζονται στην αμερικανική οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την αναγκαιότητα της βραχυπρόθεσμης αύξησης των επιτοκίων.

Ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν ότι θα ήταν προτιμητέο να αναμένουν τη δημοσίευση και νέων μακροοικονομικών μεγεθών, προτού ληφθεί η απόφαση αναθεώρησης της επιτοκιακής πολιτικής. Στον αντίποδα, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν σύντομα.

«Θεωρώ ότι η Fed θα προχωρήσει σε ακόμη μία κίνηση, η οποία πιθανώς θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο» εκτίμησε, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Private Client Group. Από την πλευρά της, η Alpine Funds τόνισε ότι «τα πρακτικά δεν πρόσθεσαν τίποτα το καινούριο».

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 16.745 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε πτώση κατά 0,43% στις 2.038 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε άνοδο κατά 0,11% στις 5.537 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 0,05% στις 3.108 μονάδες, ενώ αντίθετα, το χρηματιστήριο της Σένζεν ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 537 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,31% στις 22.982 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε συζητήσεις για την εξαγορά της Cardinal Financial Corp. βρίσκεται η United Bankshares, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και ενδεχομένως, να ολοκληρωθoύν ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Παράλληλα, πτώση 3,7% εμφάνισαν οι πωλήσεις της Staples, καθώς κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, διαμορφώθηκαν στα 4,75 δισ. δολάρια, έναντι 4,94 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Οι αδύναμες πωλήσεις, οι οποίες υποχώρησαν για 14ο συνεχόμενο τρίμηνο, αντανακλούν τη μείωση του αριθμού των υποκαταστημάτων και την ενδυνάμωση του δολαρίου.

Καλύτερα του αναμενομένου αποδείχθηκαν τέλος, τα οικονομικά αποτελέσματα της Target, για το β’ τρίμηνο του 2016.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,23 δολάρια/μετοχή, έναντι 1,22 δολαρίων/μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, ανήλθαν σε 16,17 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,12 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 17,43 δισ. δολαρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικές τάσεις επικράτησαν την Τετάρτη στα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη δημοσίευση των πρακτικών της Federal Reserve.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,50% στις 6.859 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 1,30% στις 10.537 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,96% στις 4.417 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,56% στις 8.487 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,58% στις 16.528 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε πτώση κατά 0,83% στις 340,47 μονάδες.

Στα ταμπλό, η μετοχή της Carlsberg εκτινάχθηκε  στο +10,17% χάρη στην αύξηση των οικονομικών μεγεθών κατά 25%. Κέρδη κατά 2,52% σημείωσε και η ABN Amro, ενώ αντίθετα, η Admiral Group διολίσθησε κατά 7,67%.

Οι αναλυτές αναμένουν τα πρακτικά της Federal Reserve, προκειμένου να εξακριβώσουν τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας σχετικά με το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων, εντός του 2016. «Η Fed θα μπορούσε να αυξήσει δις τα επιτόκια αυτόν τον χρόνο, καθώς δεν αποκλείω μία σχετική απόφαση τον Σεπτέμβριο» δήλωσε χθες, στο πρακτορείο Reuters, ο Ντένις Λόκχαρτ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Fed.

Όσον αφορά την αγορά των εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια πετρελαίου WTI κατέγραφαν ήπιες απώλειες κατά 0,79% στα 46,21 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,18% στα 49,14 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κινήθηκε πτωτικά κατά 0,46% στα 1.350,90 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 16.745 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε πτώση κατά 0,43% στις 2.038 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε άνοδο κατά 0,11% στις 5.537 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 0,05% στις 3.108 μονάδες, ενώ αντίθετα, το χρηματιστήριο της Σένζεν ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 537 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,31% στις 22.982 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση εμφάνισαν τον Ιούλιο οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στη Βρετανία, καθώς υποχώρησαν κατά 8.600 έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης κατά 9.500. Την ίδια ώρα, ο δείκτης ανεργίας, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, παρέμεινε αμετάβλητος στο 4,9%. Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές, εξαιρουμένων των μπόνους, αυξήθηκαν κατά 2,3%, ενώ οι αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων και των μπόνους, κατέγραψαν άνοδο κατά 2,4%.

Στην Ισπανία, πάνω από το ψυχολογικό όριο του 100% εκτινάχθηκε τον Ιούνιο, το δημόσιο χρέος της ιβηρικής χώρας, καθώς σύμφωνα με την κεντρική τράπεζας της χώρας, διαμορφώθηκε στα 1,1 τρισ. ευρώ (100,9% του ΑΕΠ). H αύξηση, σε μηνιαία βάση, διαμορφώθηκε στα 18,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, νέα μείωση στα μπόνους των διοικητικών στελεχών εξετάζει η Deutsche Bank, μετά το επικείμενο «πάγωμα» της καταβολής των  μερισμάτων προς τους μετόχους. «Είναι σαφές ότι εάν δεν πληρωθούν οι μέτοχοι, τότε θα χρειαστεί να συζητήσουμε το ζήτημα των bonus», τονίζει ανώτερο στέλεχος της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας, μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, αύξηση κατά 4,3% εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2016, τα προ-φόρων κέρδη της Admiral Group PLC, καθώς διαμορφώθηκαν στα 189,5 εκατ. στερλίνες. Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο στα 511,5 εκατ. στερλίνες έναντι 447,7 εκατ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο δείκτης φερεγγυότητας (Solvency Ratio) της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας αυτοκινήτων παρέμεινε αμετάβλητος στο 180%.

Αντίθετα, κατά 35% υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της ABN Amro Group NV, καθώς στο β΄ τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν στα 391 εκατ. ευρώ. Τα οικονομικά αποτελέσματα της ολλανδικής τράπεζας επιδεινώθηκαν εξαιτίας της αύξησης των προβλέψεων στα 271 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η ABN Amro δεσμεύτηκε να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο, σε μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ.

Κατά 25% αυξήθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2016, καιτα καθαρά κέρδη της Carlsberg A/S, καθώς διαμορφώθηκαν στα 1,87 δισ. κορώνες (283 εκατ. δολάρια) έναντι 1,50 δισ. κορόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι πωλήσεις αντίθετα, μειώθηκαν σε 31,24 δισ. κορώνες έναντι 32,4 δισ. κορόνων προηγουμένως, λόγω των αδυναμιών σε ανατολική Ευρώπη, Κίνα, Βρετανία και Νορβηγία. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,38 δισ. κορόνων και πωλήσεις 31,56 δισ. κορόνων.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Αυγούστου, οι θεσμικοί με χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν ότι σήμερα η αγορά συνέχιζε τη βδομάδα και το μήνα πτωτικά, όπως τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Έτσι οι θεσμικοί τοποθέτησαν στο τιμόνι της καθόδου πολλούς κλάδους όπως και την  περασμένη μέρα και κύρια τις εταιρίες Εμπορίου, Κοινής Ωφέλειας και Ακίνητης Περιουσίας. Ενώ σημαντικότατες απώλειες εμφάνισαν πάλι προς στο τέλος της διαπραγμάτευσης οι Τράπεζες. Με αυτές τις επιλογές κράτησαν τους βασικούς δείκτες σε πτώση σταθερής αλλά μικρής κλίσης ως τις δημοπρασίες.

Σήμερα ο μέσος όρος κρατήθηκε στο τέλος σε  τιμές οριακά πάνω από τις 567 μονάδες και είχε μεταβολή -0,84% όταν στις 16:59 έπιασε τις 567,18 μονάδες ως ελάχιστο μέρας και έκλεισε 30 εκατοστά ψηλότερα.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιβαρύνθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 11) με τέσσερα αμετάβλητα ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, και ΕΧΑΕ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 7 από 14 είχαν άνοδο και 8 από 7 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 25, ήταν πτωτικές. Στα 13,676 από 18,885 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 5,97 από 7,93 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος παρέμεινε μακριά  από τα «κανονικά» επίπεδα, με τις τράπεζες να αποτελούν το 43,68% από 42% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -1,38%, ο CAC είχε μεταβολή -0,93%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,44%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν καθοδικό ξεκίνημα και συνέχισαν πτωτικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές -0,23% και -0,24% αντίστοιχα.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,86% και έφθασε στις 567,49 από 572,43 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1507,51 από 1520,98 με μεταβολή -0,89%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ και στον 25άρη, αφήνοντας τους λίγο πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των εταιριών Χημικών +2,74% από +0,00%, Μέσων Ενημέρωσης +1,30% από +4,05%, Τεχνολογίας +0,64% από -0,97%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,51% από -0,77%, και ο FTSEM +0,39% από -0,15%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας -1,88% από +0,27%, Εμπορίου -1,65% από -2,03%, Τραπεζών -1,43% από -2,02%, Πετρελαίου Αερίου -1,05% από -0,42%, Ταξίδια Αναψυχή -0,96% από -0,23%, ο 25άρης -0,89% από -0,89%, ο ΓΔ -0,86% από -0,64%, Κατασκευές Υλικά -0,77% από +0,02%,  Πρώτων Υλών -0,74% από +0,74%, Ακίνητης Περιουσίας -0,67% από +1,03%, Τροφίμων Ποτών -0,61% από -1,44%, Τηλεπικοινωνιών -0,46% από +0,36%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,46% από +1,39%, και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,20% από -0,25%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 13,676 από 18,885 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,276 από 1,897  εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 12,393 από 16,417 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,199 από 0,417 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,695 από 40,988 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 21,012 από 20,674 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 34 από 32 των καθοδικών σε 44 από 34 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 23 από 19.

Τεχνική ανάλυση

Από χθες σημειώναμε: «Οι traders προσδοκούν συνέχεια στην διόρθωση και δεν θεωρούν απίθανη την επιστροφή στις 1515 μονάδες». Την Τετάρτη 17/8, με τα χρηματιστήρια του ευρώ σε πτώση, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν στον 25άρη πτωτική πορεία. Τον κίνησαν από τις 10:55 σε αρνητικό πεδίο. Όρισαν στις δημοπρασίες το ελάχιστο μέρας, στις 1506,58 μονάδες, με μεταβολή -0,95%. Το μέγιστο μέρας σημειώθηκε στις 10:33 και ήταν οι 1525,90 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 1507,51 μονάδες με μεταβολή -0,89%. Ο τζίρος στα παράγωγα εκτινάχθηκε στα 9,720 από 1,943 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Αυγούστου διακινήθηκαν 1383 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1517,00 μονάδες και κατώτερο τις 1507,00. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου το ενδιαφέρον που εμφανίστηκε απέφερε όγκο 1313 ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 7 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1507,51 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης για την σειρά Αυγούστου, ορίστηκε στις 1507,75, και για τη σειρά Σεπτεμβρίου στις 1507,50, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Αυγούστου στα 1527 από 2578 ενώ για τη σειρά Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 3792 από 2675.

Επέλεξαν την ταύτιση του 25άρη με την εκκαθάριση για τη σειρά Σεπτεμβρίου. Για την ώρα το μόνο ευχάριστο ήταν η άνοδος του τζίρου στα παράγωγα και η απόφαση των επαγγελματιών, να δώσουν τιμή εκκαθάρισης των ΣΜΕ της σειράς που θα είναι κυρίαρχη από τη Δευτέρα, ακριβώς όσο και το κλείσιμο του 25άρη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι διακοπές του καλοκαιριού  στερούν το περιεχόμενο αυτής της ενότητας

Σήμερα

Ανέβηκαν οι Ασιατικές μετοχές και το δολάριο έχει ατονήσει κοντά στα χαμηλά δύο μηνών την Πέμπτη, μετά από τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve των ΗΠΑ που έδειξε ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν είχαν καμία βιασύνη για να αυξήσουν τα επιτόκια.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω κατά +0,4%, καθώς οι επενδυτές αγοράζουν θέσεις μετά από μια αύξηση της τάξης 14% σε σχέση με τους τελευταίους δύο μήνες. Κάποιες τεχνολογικές μετοχές, ειδικά η Tencent και η Lenovo Group οδήγησαν το δείκτη υψηλότερα.

Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ ήταν οι περισσότερο ανοδικές στην Ασία με άνοδο 1,56%, ενώ το ισχυρότερο γιεν, χάρη στην επιφύλαξη της Fed σχετικά με το πότε θα ανεβάσει τα επιτόκια, τράβηξε πίσω τον Nikkei Ιαπωνίας κατά -1,00% στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου της FOMC κυκλοφόρησαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι οι αρμόδιοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed ήταν γενικά αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ και της αγοράς εργασίας. Αλλά έδειξαν επίσης ότι ήθελαν να «αφήσουν ανοικτές» τις επιλογές τους αφού κάθε επιβράδυνση στο μέτωπο των προσλήψεων θα λειτουργήσει εναντίον της νομισματικής σύσφιξης βραχυπρόθεσμα.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά ερμήνευσαν τα πρακτικά ως μετρίως θετικά για την διάθεση για ανάληψη κινδύνου, με την Fed να παραμένει διχασμένη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επόμενης αύξησης των επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα επιτόκια της Fed βυθίστηκαν ελαφρώς, σηματοδοτώντας την υποχώρηση στα στοιχήματα επί μιας αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει έντονη διαφωνία στο εσωτερικό της Fed σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων», έγραψε ο Angus Nicholson, αναλυτής της αγοράς της IG στη Μελβούρνη.

Οι  τιμές των κατοικιών δείχνουν σημάδια κόπωσης τον Ιούλιο στην Κίνα. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ήταν κάτω κατά 0,5% αγοράζοντας 99,71 γιεν, πλησιάζει πάλι το μετα-Brexit χαμηλό των 99,55 που χτύπησε την Τρίτη.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,2% αγοράζοντας 1,131 δολάρια με το κοινό νόμισμα σε καλό δρόμο για να κερδίσει περισσότερο από 1% αυτή την εβδομάδα. Το ασθενέστερο δολάριο ήταν μια επιπλέον βοήθεια για εμπορεύματα όπως το αργό πετρέλαιο κι αν οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν στις αρχές των συναλλαγών από την προοπτική των ρεκόρ της εξαγωγής πετρελαίου στην Σαουδική Αραβία.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Καμία απολύτως ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016 δεν γεννάται από την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι «η επιμονή της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου να παρουσιάσουν μια εικόνα οικονομικής καταστροφής έχει ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας».

Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η διαδικασία εξεύρεσης στελεχών για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών εξαιτίας του αυστηρού πλαισίου που ισχύει, αναγκάζοντας τον SSM να δώσει παράταση έως τα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου να ανασυγκροτηθούν τα διοικητικά συμβούλια. Η ανασύνθεση των δ.σ. αλλά και η πλήρωση κρίσιμων θέσεων στον κλάδο -των προέδρων της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-0,77% και της Εθνικής, των CEO στην Πειραιώς και την Attica Bank ΑΤΤ και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- έχουν αποσυντονίσει τον κλάδο, με υπαιτιότητα σε αυτή την περίπτωση αποκλειστικά και μόνο των θεσμών. Η μάλλον άνευ νοήματος αυστηρότητα και η θέσπιση κριτηρίων που αποκλείουν μεγάλο αριθμό στελεχών καθιστούν δυσχερή, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τη στελέχωση των δ.σ. ενώ η απομάκρυνση, από τους θεσμούς, της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ αφήνει ακέφαλο για μήνες ένα βασικό όργανο του κλάδου, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη.

Μπαράζ 8+1 νέων φορολογικών μεταρρυθμίσεων στην ισχύουσα νομοθεσία φέρνει από το φθινόπωρο η αναγκαία υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Οι αλλαγές θα αφορούν τη φορολογία εισοδήματος, το καθεστώς του ΦΠΑ, τους πλειστηριασμούς, την είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο και το φορολογικό πιστοποιητικό.

Την ακύρωση εγγυημένων ομολόγων, ύψους 1 δισ. ευρώ, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν της μείωσης της χρηματοδότησης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του 2016, η Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ-2,03%αποπλήρωσε το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ στον ELA, ενώ στοχεύει στην πλήρη αποπληρωμή του έως το τέλος του 2017.

Δύο νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ισραήλ - δυναμικότητας 1,4 και 1 τρισ. κυβικών ποδών - απέκτησε η Energean Oil & Gaz, έναντι συνολικού τιμήματος 148 εκατ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα κοιτάσματα Tanin και Karish, τα οποία βρίσκονται στη Λεκάνη της Λεβαντίνης. Μέχρι πρότινος, τα δικαιώματα των δύο κοιτασμάτων ανήκαν στις Delek Drilling και Avner Oil Exploration.

Στην τοποθέτηση νέου, μεγαλύτερου διαμετρήματος, αγωγού ύδρευσης προτίθεται να προχωρήσει η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), στον οικισμό Αγία Σοφία, στα Διαβατά, με στόχο τη διασφάλιση της επαρκούς υδροδότησής της περιοχής.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΥΑΘΕΥΑΠΣ+0,31% στο πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντα μήνα και παρότι δεν είναι αρμοδιότητά της, προχώρησε στον καθαρισμό του δικτύου αποχέτευσης των Ρομά εντός του οικισμού Αγία Σοφία, στα Διαβατά, μετά από αίτημα των ίδιων των κατοίκων του.

Στην εκταμίευση πέντε εκατ. ευρώ προς την ΕΒΖ προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ-0,77%ενεργοποιώντας έτσι και στην πράξη το πλάνο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας στο οποίο έχουν συμφωνήσει τα δύο μέρη, με στόχο την εξυγίανση της βιομηχανίας ζάχαρης. Σε συνέχεια της εκταμίευσης, η διοίκηση της ΕΒΖ προχώρησε χθες σε πληρωμές ύψους 2,5 εκατ. ευρώ προς τους τευτλοπαραγωγούς, έναντι των οφειλών της περσινής παραγωγικής περιόδου, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η πληρωμή των ιδιοκτητών συγκομιστικών μηχανών τεύτλων.

Την πώληση του 22% των μετοχών που κατέχει στην AegeanMarine Petroleum Network, την εισηγμένη στη Νέα Υόρκη εταιρεία εφοδιασμού με καύσιμα των πλοίων, αποφάσισε ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Μελισσανίδης. Τις μετοχές θα τις αγοράσει η ίδια η εταιρεία, καταβάλλοντας πάνω από 99 εκατ. δολάρια. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μια ανεξάρτητη επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου της Aegean Marine έδωσε την έγκριση της για την επαναγορά των 11.303.031 μετοχών της εταιρείας που κατέχει ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Προειδοποίηση για τον δικτυακό τόπο «enterpriseinsuranceclaim.com» εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+0,21% (ΤτΕ), τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος ιστότοπος δεν σχετίζεται με την ασφαλιστική εταιρεία Enterprise Insurance Company Plc. Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι περιέχει ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την ισχύ ασφαλιστηρίων συμβολαίων και την κατάσταση των ασφαλισμένων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Πάνω από το ψυχολογικό όριο του 100% εκτινάχθηκε τον Ιούνιο, το δημόσιο χρέος της Ισπανίας, καθώς σύμφωνα με την κεντρική τράπεζας της χώρας, διαμορφώθηκε στα 1,1 τρισ. ευρώ (100,9% του ΑΕΠ). H αύξηση, σε μηνιαία βάση, διαμορφώθηκε στα 18,5 δισ. ευρώ. Η Μαδρίτη έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του χρέους στο 99,1% έως το τέλος του 2016, κάτι το οποίο φαντάζει αρκετά δύσκολο αυτή την περίοδο, δεδομένης και της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, τους τελευταίους μήνες.

Έτοιμες να «εκκενώσουν» το City του Λονδίνου δηλώνουν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες σχεδιάζουν να μεταφέρουν αρκετές θέσεις εργασίας εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, μόλις ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Brexit. Mάλιστα, τα τραπεζικά στελέχη σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για το χειρότερο σενάριο, ότι δηλαδή, θα χάσουν το δικαίωμα να πωλούν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα απομονωμένο Λονδίνο θα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τις τράπεζες της Wall Street, δεδομένων των σημαντικών εσόδων που αντλούν από τους  Ευρωπαίους πελάτες τους.

Την έφεση της Googleεναντίον της επιβολής προστίμου για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, απέρριψε δικαστήριο της Ρωσίας. Το πρόστιμο, ύψους 438 εκατ. ρουβλιών (6 εκατ. ευρώ) αφορούσε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Google, επειδή διέθετε προ-εγκατεστημένες εφαρμογές με το δικό της λειτουργικό σύστημα,  σε κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ. Παρόμοιες διαδικασίες εναντίον της Google, έχουν κινηθεί σε πολλές άλλες χώρες, ενώ για την ίδια υπόθεση ειδική έρευνα διεξάγει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε συζητήσεις για την εξαγορά της Cardinal Financial Corp. βρίσκεται η United Bankshares, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και ενδεχομένως, να ολοκληρωθoύν ακόμη και εντός της εβδομάδας. Η Cardinal, η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον, διαχειρίζεται κεφάλαια, συνολικού ύψους 4,2 δισ. δολαρίων.

Οι εξαγορές - συγχωνεύσεις περιφερειακών τραπεζών γίνονται όλο και πιο συχνές τα τελευταία χρόνια, δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων, τα οποία πλήττουν σημαντικά την κερδοφορία του κλάδου.

Πτώση 3,7% εμφάνισαν οι πωλήσεις της Staples, καθώς κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, διαμορφώθηκαν στα 4,75 δισ. δολάρια, έναντι 4,94 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Οι αδύναμες πωλήσεις, οι οποίες υποχώρησαν για 14ο συνεχόμενο τρίμηνο, αντανακλούν τη μείωση του αριθμού των υποκαταστημάτων και την ενδυνάμωση του δολαρίου. Τα καθαρά αποτέλεσμα της εταιρείας ανήλθαν σε ζημιές 766 εκατ. δολαρίων έναντι κερδών 36 εκατ. δολαρίων το 2015.

Καλύτερα του αναμενομένου αποδείχθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Target, για το β’ τρίμηνο του 2016. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,23 δολάρια/μετοχή, έναντι 1,22 δολαρίων/μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, ανήλθαν σε 16,17 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,12 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 17,43 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η Target είναι αμερικανική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα