Οριστική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ για το Μαβί Μαρμαρά - 20 εκατ. θα πληρώσει το Τελ Αβίβ

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016 14:14
UPD:14:17
REUTERS/MURAD SEZER

Το περιστατικό είχε συμβεί τον Μάιο του 2010, με το τουρκικό πλοιάριο Μαβί Μαρμαρά να ηγείται στολίσκου που είχε ως στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της ελεγχόμενης από την ισλαμιστική Χαμάς Γάζας (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η τελική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ για την αποκατάσταση των σχέσεών τους, έξι χρόνια μετά την επιδρομή Ισραηλινών κομάντο σε τουρκικό πλοιάριο που κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, κατατέθηκε την Τετάρτη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Με βάση τη συμφωνία, το Ισραήλ θα πληρώσει στην Τουρκία 20 εκατ. δολάρια σε αποζημίωση για τις εννέα ζωές που χάθηκαν κατά την επιδρομή εντός 25 ημερών και σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα αποσύρει κάθε νομική διεκδίκηση.

Το περιστατικό είχε συμβεί τον Μάιο του 2010, με το τουρκικό πλοιάριο Μαβί Μαρμαρά να ηγείται στολίσκου που είχε ως στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της ελεγχόμενης από την ισλαμιστική Χαμάς Γάζας.

Το Τελ Αβίβ έχει ήδη απολογηθεί στην Άγκυρα για την επιδρομή. Οι δύο χώρες θα διορίσουν εκ νέου πρέσβεις η μία στην πρωτεύουσα της άλλης και η Τουρκία θα εγκρίνει νόμο με βάση τον οποίο θα αμνηστευθούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιδρομή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή