Σε «ζώνη κινδύνου» παραμένει η Monte dei Paschi

Σάββατο, 06 Αυγούστου 2016 17:18
UPD:17:26
REUTERS/Alessandro Bianchi

Η Monte dei Paschi επιδιώκει την άντληση έως και πέντε δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέων μετοχών, αφότου πρώτα πωλήσει τοξικά δάνεια, ύψους 28 δισ. ευρώ(31 δισ. δολάρια) με έκπτωση 67%.

Το σχέδιο της Banca Monte dei Paschi di Siena να «ξεφορτωθεί» επισφαλή δάνεια, ύψους 31 δισ. δολαρίων –με στόχο να προσελκύσει επενδυτές στη διαδικασία πώλησης μετοχών- μπορεί μεν να μειώνει το ρίσκο, αφήνει όμως την ιταλική τράπεζα με υψηλά επίπεδα επισφαλών δανείων βάσει των προδιαγραφών που ορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος.

Η Monte dei Paschi επιδιώκει την άντληση έως και πέντε δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέων μετοχών, αφότου πρώτα πωλήσει τοξικά δάνεια, ύψους 28 δισ. ευρώ(31 δισ. δολάρια) με έκπτωση 67%. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια που η Monte Paschi στρέφεται στους μετόχους για την ενίσχυση της ρευστότητάς της και ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress-tests, τα οποία έδειξαν «τρύπα» στα κεφάλαια της ιταλικής τράπεζας.

Σύμφωνα όμως με υπολογισμούς του Bloomberg, ακόμη και μετά την πώληση, ο λόγος επισφαλών δανείων ως ποσοστού των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στην περίπτωση της Monte Paschi παραμένει πάνω από το 100%, γεγονός που θεωρείται ένδειξη σημαντικού ρίσκου για πιθανή χρεοκοπία..

«Εάν οι προοπτικές της ιταλικής οικονομίας επιδεινωθούν, τότε αυτό συνεπάγεται περισσότερα επισφαλή δάνεια», σημειώνει ο Χιούγκο Κρουζ, αναλυτής στην Keefe, Bruyette & Woods. H Μonte Paschi σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 51 ευρωπαϊκών τραπεζών που υποβλήθηκαν σε stress-tests.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα