Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 06 Αυγούστου 2016 17:18

Σε «ζώνη κινδύνου» παραμένει η Monte dei Paschi

Το σχέδιο της Banca Monte dei Paschi di Siena να «ξεφορτωθεί» τοξικό χρέος, ύψους 31 δισ. δολαρίων –με στόχο να προσελκύσει επενδυτές στη διαδικασία πώλησης μετοχών- μπορεί μεν να μειώνει το ρίσκο, αφήνει όμως την ιταλική τράπεζα με υψηλά επίπεδα επισφαλών δανείων βάσει των προδιαγραφών που ορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος.

Το σχέδιο της Banca Monte dei Paschi di Siena να «ξεφορτωθεί» επισφαλή δάνεια, ύψους 31 δισ. δολαρίων –με στόχο να προσελκύσει επενδυτές στη διαδικασία πώλησης μετοχών- μπορεί μεν να μειώνει το ρίσκο, αφήνει όμως την ιταλική τράπεζα με υψηλά επίπεδα επισφαλών δανείων βάσει των προδιαγραφών που ορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος.

Η Monte dei Paschi επιδιώκει την άντληση έως και πέντε δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέων μετοχών, αφότου πρώτα πωλήσει τοξικά δάνεια, ύψους 28 δισ. ευρώ(31 δισ. δολάρια) με έκπτωση 67%. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια που η Monte Paschi στρέφεται στους μετόχους για την ενίσχυση της ρευστότητάς της και ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress-tests, τα οποία έδειξαν «τρύπα» στα κεφάλαια της ιταλικής τράπεζας.

Σύμφωνα όμως με υπολογισμούς του Bloomberg, ακόμη και μετά την πώληση, ο λόγος επισφαλών δανείων ως ποσοστού των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στην περίπτωση της Monte Paschi παραμένει πάνω από το 100%, γεγονός που θεωρείται ένδειξη σημαντικού ρίσκου για πιθανή χρεοκοπία..

«Εάν οι προοπτικές της ιταλικής οικονομίας επιδεινωθούν, τότε αυτό συνεπάγεται περισσότερα επισφαλή δάνεια», σημειώνει ο Χιούγκο Κρουζ, αναλυτής στην Keefe, Bruyette & Woods. H Μonte Paschi σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 51 ευρωπαϊκών τραπεζών που υποβλήθηκαν σε stress-tests.