Yποχωρεί το ευρώ έναντι δολαρίου και γιέν στην Ασία

Μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία για το Ευρωσύνταγμα
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2005 07:06

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου στην Ασία, έχοντας τη μεγαλύτερη διακύμανση, από οποιοδήποτε νόμισμα σήμερα, μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους στο δημοψήφισμα, εμποδίζοντας την ολοκλήρωση της συνένωσης των οικονομιών της περιφέρειας.

«Τα νέα είναι άσχημα», ανέφερε ο Luke Waddington, επικεφαλής της αγοράς συναλλάγματος, της Royal Bank of Scotland Group Plc, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οσο πουλάς ευρώ, αυτό πηγαίνει χαμηλότερα».

Το ευρώ οδεύει να έχει τον χειρότερο μήνα σε σύνολο τεσσάρων μηνών, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μείωση της στήριξης της συνθήκης, σε συνδυασμό με τις εκθέσεις στην Ευρώπη, που κατέδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη υστερεί στην περιφέρεια από την αντίστοιχη στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η γαλλική ψήφος σημαίνει, ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα χρειάζεται την έγκριση και των 25 μελών της Ε.Ε., κάτι που θα κάνει πιο δύσκολη τη λήψη μιας απόφασης.

Εναντι του δολαρίου το ευρώ υποχώρησε στο 1,2538 στις 12:15' μ.μ. στο Τόκυο, από 1,2584 δολ., που ήταν αργά στις 27 Μαΐου στη Ν. Υόρκη. Το νόμισμα υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 2,6% τον Μάϊο. Εναντι του γιέν υποχώρησε στα 135,24 γιέν από 134,82 που ήταν σήμερα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, το ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει κάτω από το 1,25 έναντι του δολαρίου.

Συνολικά το 55% των Γάλλων, ψήφισε κατά του Ευρωπαϊκού Συντάγματος έναντι 45%, που ψήφισαν υπέρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ στις 24 Μαΐου, η οικονομική ανάπτυξη των 12 χωρών – μελών της Ευρωζώνης, θα είναι μόλις 1,2% φέτος, χαμηλότερη της πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,9%. Ο ΟΟΣΑ φέτος, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 3,6%, από 3,3%, Επίσης, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας, στο 1,5%, από 1,4%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα