Ιαπωνία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής για πρώτο μήνα σε σύνολο τριών

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2005 07:31

ΑΥΞΗΣΗ, για πρώτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σημείωσε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, την οποία οδήγησε η παραγωγή αυτοκινήτων και χάλυβα, καταδεικνύοντας, ότι, η ανάκαμψη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, κερδίζει έδαφος.

Η παραγωγή, εποχιακώς προσαρμοσμένη, αυξήθηκε σε ποσοστό 2,2% έναντι του Μαρτίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, στο Τόκυο. Το αποτέλεσμα υπερέβη τις προβλέψεις των 33 οικονομικών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν, ότι, η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε αύξηση κατά 2%.

Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Τoyota Motor Corp. και της Nippon Steel Corp., αυξάνουν την παραγωγή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση από το εξωτερικό. Η ανάκαμψη των εξαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν το τελευταίο τρίμηνο, θα στηρίξει την παραγωγή και θα βοηθήσει την Ιαπωνία να εξέλθει από την ύφεση του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον Glenn Maguire, οικονομικό αναλυτή για τις αγορές της Ασίας, με την Societe Generale, στο Χονγκ Κονγκ.

«Οι εξαγωγές για μία ακόμη φορά θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη», ανέφερε ο Maguire, ένας από τους δύο αναλυτές, που ήταν περισσότερο αισιόδοξοι από τους υπόλοιπους στις προβλέψεις του, συμπληρώνοντας: «Η εξωτερική ζήτηση θα κινηθεί ανοδικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Ο Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 11.273,71 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της Tokyo Electron Ltd. Το γιέν, ισχυροποιήθηκε στα 107,88 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 107,97 που ήταν αργά στις 27 Μαΐου, στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα