Εξαγωγικό πλεονέκτημα

Αισιοδοξία στην Ευρώπη παρά το «όχι»
Τρίτη, 31 Μαΐου 2005 00:01

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα του τελευταίου τριμήνου εκτοξεύθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποστηριζόμενα από τα κέρδη μετοχών γερμανικών τραπεζών, καθώς το Παρίσι απορρόφησε τους κραδασμούς του γαλλικού «όχι» για το ευρωσύνταγμα, ενώ στην Ασία οι δείκτες εκτοξεύθηκαν στα υψηλότερα των έξι εβδομάδων.

Κέρδη στις μετοχές γερμανικών τραπεζών συνέβαλαν στην άνοδο των δεικτών των πανευρωπαϊκών blue chips στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, καθώς το γαλλικό χρηματιστήριο απορρόφησε την απόρριψη του ευρωσυντάγματος η οποία είχε ως επί το πλείστον προεξοφληθεί.

Η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά ευνοήθηκε και από τα κέρδη μετοχών εταιρειών του εξαγωγικού κλάδου, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου ευνοεί τους εξαγωγείς.

Το γαλλικό «όχι» οδήγησε το ευρώ στα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου επταμήνου έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας και επιβράδυνσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς οι κυριότερες αγορές της Βρετανίας και των ΗΠΑ απόλαυσαν ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο λόγω αργιών.

Οι γαλλικές μετοχές ανέκτησαν αρχικές απώλειες μετά την απόρριψη των Γάλλων μ΄ένα βροντερό «όχι» του ευρωπαϊκού συντάγματος. Το γαλλικό δημοψήφισμα και η ολλανδική ψηφοφορία την Τετάρτη έχουν αυξήσει τα ρίσκα σ΄αυτές τις αγορές οπότε οι επενδυτές ενδεχομένως να προτιμήσουν άλλες χώρες εκτός της ζώνης τους ευρώ όπως η Ελβετία, η Σουηδία ή η Βρετανία για την έκθεσή τους σε ουδέτερες ζώνες.

Ο δείκτης CAC στο Παρίσι έκλεισε υψηλότερα κατά 0,1% έχοντας ήδη προεξοφλήσει ένα «όχι» μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έδειξαν αυτό το αποτέλεσμα, ενώ ο δείκτης SMI της Ζυρίχης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Στην Ολλανδία η οποία θα αντιμετωπίσει τη δική της ψήφο για το ευρωπαϊκό σύνταγμα την Τετάρτη ο δείκτης AEX έκλεισε υψηλότερα κατά 0,4%. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 1.106,8 μονάδες αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Μαρτίου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε 0,4% στις 3.096,5 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα των έξι εβδομάδων για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση με άνοδο 0,66% στις 11.266,33 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα