Στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών το ευρώ

Τρίτη, 31 Μαΐου 2005 07:02
UPD:08:51

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το ευρώ και στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών στην Ασία, οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η απόρριψη του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, θα περιορίσει την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το νόμισμα, σημείωσε σήμερα τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις, από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Οι Ολλανδοί, είναι πιθανόν αύριο, να ακολουθήσουν τους Γάλλους ψηφοφόρους, απορρίπτοντας κι αυτοί το Ευρωσύνταγμα, το οποίο έχει στόχο τη μείωση των περιορισμών για τα νέα μέλη και την ευκολία στη λήψη αποφάσεων. Το ευρώ, βρίσκεται 3,7% χαμηλότερα του δολαρίου αυτόν τον μήνα, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στις 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναλλάσσονται με το ευρώ, υστερεί της αντίστοιχης των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά πάσα πιθανότητα, στη συνεδρίασή της στις 2 Ιουνίου, θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Εναντι του δολαρίου, το ευρώ υποχώρησε στο 1,2370 και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Οκτωβρίου. Αγοράστηκε στο 1,2394 δολ., στις 11:55' π.μ., ώρα Τόκυο, από 1,2475 δολ., που ήταν αργά χθες στην Ασία. Το ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, ενδέχεται να υποχωρήσει στο 1,20 δολ., μέσα σε ένα μήνα.

Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε σχεδόν επί τρεις μήνες, έναντι του ευρώ, μετά τις κυβερνητικές εκθέσεις, οι οποίες έδειξαν μείωση του δείκτη ανεργίας, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι ετών, σε συνδυασμό με την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Οι εκθέσεις αυτές καταδεικνύουν ανάκαμψη, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 134,07 έναντι του ευρώ, από 134,80 γιέν, πριν από την ανακοίνωση της έκθεσης και έναντι 134,66 γιέν, που ήταν χθες. Εναντι του δολαρίου, διαπραγματεύθηκε στα 108,22, από 108 γιέν.

Στην Ιαπωνία, η ανεργία υποχώρησε στο 4,4% τον Απρίλιο, από 4,5% τον Μάρτιο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1998. Οι δαπάνες των καταναλωτών, ανά μισθωτό, αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 3,6%, έναντι του Μαρτίου, σημειώνοντας άνοδο για πρώτο μήνα, σε σύνολο τριών μηνών, σύμφωνα με άλλη έκθεση της κυβέρνησης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα