Ιαπωνία: Στα χαμηλότερα επίπεδα, πλέον των έξι ετών, η ανεργία

Τρίτη, 31 Μαΐου 2005 07:31

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα, πλέον των έξι ετών, υποχώρησε τον Απρίλιο ο δείκτης ανεργίας στην Ιαπωνία, ενώ οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν για πρώτο μήνα, σε σύνολο τριών, τονώνοντας την ανάκαμψη, της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Η ανεργία απροσδόκητα υποχώρησε στο 4,4% από 4,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Τόκυο. Οι δαπάνες των καταναλωτών, ανά μισθωτό, αναρριχήθηκαν 3,6% έναντι του Μαρτίου, εποχιακώς προσαρμοσμένες.

Οι άνθρωποι που ψάχνουν για δουλειά στην Ιαπωνία, έχουν μεγαλύτερη επιλογή μέσα σε 12 χρόνια, γεγονός που τονώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και αναζωπυρώνει τις πωλήσεις των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Citizen Watch Co. Οι δαπάνες των καταναλωτών, αποτέλεσαν περισσότερο από το ήμισυ του ετήσιου ρυθμού, 5,3%, οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας, το πρώτο τρίμηνο, τονώνοντας την ανάκαμψη, μετά την τέταρτη ύφεση, από το 1991.

Οι μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης κινήθηκαν ανοδικά. Οι μετοχές της Aeon Co., της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας, κέρδιζαν 1,1%, στις 11 π.μ., στο Τόκυο. Οι μετοχές της Seven-Eleven Japan Co., της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων εξυπηρέτησης στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 0,3%.

Οι δαπάνες καταναλωτών και εταιρειών, βοήθησαν την Ιαπωνία να ξεπεράσει τη μείωση των εξαγωγών της το πρώτο τρίμηνο. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,2% - εποχιακώς προσαρμοσμένες – σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και οι κατά κεφαλήν δαπάνες σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα