Κίνα: Επένδυση 550 εκατ. δολ. σε μεταλλεία στην Χιλή

Τρίτη, 31 Μαΐου 2005 07:56

ΠΟΣΟΝ 550 εκατ. δολ., σε ένα venture, για τη δημιουργία μεταλλείων χαλκού στη Χιλή, προκειμένου να σιγουρέψει τις προμήθειες στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της, θα προχωρήσει η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου, Κίνα.

Η China Minmetals Corp., η μεγαλύτερη κρατική μεταλλουργία της χώρας και η Codelco της Χιλής, η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο, θα έχουν στη νέα επιχείρηση από 50% η κάθε μία, σύμφωνα με σχετική τους ανακοίνωση. Η επένδυση ενδέχεται να αυξηθεί στα 2 δισ. δολ., είπαν οι εταιρείες σήμερα, χωρίς να δώσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η ασιατική χώρα φαίνεται να μην έχει πλέον φυσικές πηγές ενεργείας, όπως πετρελαίου, σιδηρομεταλλεύματος και χαλκού, προκειμένου να τις διοχετεύσει στην οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 9,5%. Η κυβέρνηση της Κίνας, επίσης, ενθαρρύνει την Jiangxi Copper Co., τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού της χώρας και την Shanghai Baosteel Group, τη μεγαλύτερη χαλουβουργία της, να αγοράσουν μερίδια σε ξένα μεταλλεία για προμήθειες.

«Η ζήτηση χαλκού στην Κίνα, θα συνεχίσει να αυξάνεται, με μεγαλύτερο ρυθμό απ'ό,τι η οικονομία της», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Codelco, Juan Villarzu, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Πεκίνο, συμπληρώνοντας: «Ο τομέας της ενεργείας, των κατασκευών και της αστικοποίησης θα συμμετάσχουν στην ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Minmetals, θα πάρει 57.000 μετρικούς τόνους χαλκού ή περίπου καθαρό χαλκό, ετησίως και για 15 χρόνια, σύμφωνα με τον Villarzu. Η εταιρεία επίσης θα πάρει μερίδιο στο μεταλλείο του Gaby στα βόρεια της Χιλής. Η China Development Bank, θα χρηματοδοτήσει την Minmetals στη δημιουργία της χιλιανής επιχείρησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα