Repsol: Δαπάνη 11,4 δισ. ευρώ για την αύξηση των αποθεμάτων

Τρίτη, 31 Μαΐου 2005 10:13

ΤΟ ποσόν των 11,4 δισ. ευρώ (14,2 δισ. δολ.), σχεδιάζει να δαπανήσει η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Repsol YPF SA, προκειμένου να περιορίσει την επί τρία χρόνια μείωση των αποθεμάτων της, που συγκρατούν την ανάπτυξη της παραγωγής, κάτω από τους πραγματικούς της στόχους, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Antonio Brufau.

Η παραγωγή το 2009, θα είναι 14% υψηλότερη του 2005 και χαμηλότερη του προηγούμενου στόχου ετήσιας ανάπτυξης 5%, σύμφωνα με τον Brufau, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Μαδρίτη. Ο Brufau, 57 ετών, ανέλαβε τη θέση αυτή από τον Alonso Cortina, τον Οκτώβριο.

«Στο παρελθόν υποσχεθήκαμε πράγματα που δεν υλοποιήσαμε», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Τώρα επιδιώκουμε να είμαστε ειλικρινείς με τα προβλήματά μας».

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών, όπως η Repsol, με έδρα τη Μαδρίτη και η Royal Dutch/Shell Group, αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις, μετά την αποτυχία της αντικατάστασης του πετρελαίου που αντλούν με καινούργια αποθέματα. Πέρυσι, η Repsol, αντικατέστησε μόλις το 33% του πετρελαίου και του αερίου που άντλησε, κάτω από το 89% της βρετανικής BP Plc.

Για να χρηματοδοτήσει την έρευνα, η Repsol, σκοπεύει να αντλήσει το ποσόν του 1,5 δισ. ευρώ, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τον Brufau, ο οποίος συμπλήρωσε, ότι, θα εξετάσει όλες τις δραστηριότητες τις εταιρείας, για δυνητικές πωλήσεις. Το 30,5% της Repsol, που ανήκει στην Gas Natural SA και είναι αξίας 3,1 δισ. ευρώ, με βάση το χθεσινό κλείσιμο της τιμής της μετοχής της, βρίσκεται και αυτό υπό εξέταση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι μετοχές της Repsol έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 8,3% και είχαν την πέμπτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 16 μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg Europe Energy και υστερούν έναντι των μεγαλυτέρων ανταγωνιστριών της. Ο δείκτης φέτος έχει σημειώσει άνοδο 14%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα