Citic: Σε διαπραγματεύσεις για το 75% της Thai Petrochemical

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2005 07:39

ΣΤΟ στάδιο των διαπραγματεύσεων, για την απόκτηση του 75% της Thai Petrochemical Industry Pcl, βρίσκεται η China International Trust & Investment Corp., το κυβερνητικό σκέλος των ξένων επενδύσεων της χώρας.

Το τμήμα εξόρυξης της εταιρείας, Citic Resources Holdings Ltd., ανακοίνωσε, ότι, υπέγραψε μία μη δεσμευτική συμφωνία στις 30 Μαΐου, για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τους μετόχους της Thai Petrochemical, της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας πετροχημικών της Ταϊλάνδης, από πλευράς πωλήσεων. Το μερίδιο, είναι αξίας 81,4 δισ. μπατ (2 δισ. δολ.), με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής.

Η πώληση, θα επιτρέψει στον ιδρυτή της Prachai Leophairatana, να αποκρούσει τα σχέδια της κυβέρνησης να αγοράσει μετοχές της εταιρείας στο 1/3 της τιμής τους, προκειμένου να περιορίσει το χρέος της, ύψους 2,7 δισ. δολ. Η αγορά, θα βοηθήσει επίσης τη Citic, να αντιμετωπίσει την άνοδο της ζήτησης για πετροχημικά, στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, όπου η ζήτηση για πλαστικά, διπλασίασε τις τιμές του αιθυλενίου σε επίπεδα ρεκόρ το 2004.

Η Κίνα, επεκτείνεται στην παραγωγή πετροχημικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζήτηση. Νέα εργοστάσια θα αυξήσουν την παραγωγή αιθυλενίου κατά 22% ετησίως, μέχρι το 2010, έναντι μέσης αύξησης 8% ετησίως, τα τελευταία 14 χρόνια, σύμφωνα με τον διευθυντή της Access Intelligence Beijing στις 19 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των ασιατικών βιομηχανιών πετροχημικών, στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Citic Resources, που ανεστάλη στις 26 Μαΐου, άρχισε πάλι σήμερα. Οι μετοχές της, σημείωναν άνοδο 4,7%, φθάνοντας στο 1,12 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, στις 10:35' π.μ., τοπική ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα