Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε ο δείκτης Topix στην Ιαπωνία, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Toyota Motor Corp., καθώς το δολάριο υποχώρησε έναντι του γιέν, καθιστώντας τα καταναλωτικά αγαθά, που πωλούνται στο εξωτερικό, πιο ακριβά.

«Δεν είμαι τόσο ενθουσιώδης με την αγορά μετοχών αυτοκινητοβιομηχανιών ή μετοχών, καθαρά εξαγωγικών εταιρειών», ανέφερε ο Tatsuro Yuzawa, ο οποίος διαχειρίζεται 1,19 δισ. δολ. σε μετοχές στο Τόκυο, με το επενδυτικό σκέλος της Credit Suisse Trust & Banking Co.

Ο Topix υποχώρησε 0,1%, φθάνοντας στις 1.147,63 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, καθώς το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου, πριν από την έκθεση για την απασχόληση τον Μάϊο στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα. Ο Nikkei 225, κέρδιζε 0,1%, φθάνοντας στις 11.285,57 μονάδες.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, αναρριχήθηκε 0,3%, φθάνοντας στις 98,17 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, ενώ ελαφρά διαφοροποίηση, σημείωναν στην Αυστραλία, την Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Κίνα.

Μερικές από τις μετοχές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, όπως της Samsung Electronics Co. και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., κινήθηκαν ανοδικά, μετά την αναρρίχηση του Nasdaq Composite Index, στα υψηλότερα επίπεδα 4,5 μηνών. Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με το πετρέλαιο, όπως της Inpex Corp., σημείωναν απώλειες, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, για πρώτη ημέρα, σε σύνολο οκτώ ημερών.

Υποχώρηση του δολαρίου

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, έχαναν 1%, φθάνοντας στα 3.870 γιέν η μία. Οι μετοχές της Sony Corp., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, σημείωναν απώλειες 2%, φθάνοντας στα 3.950 γιέν η μία.

Η Toyota, αντλεί περισσότερο από το ήμισυ των λειτουργικών της κερδών από τη Β. Αμερική, τη στιγμή που οι πωλήσεις της Sony Corp. στις ΗΠΑ, αποτέλεσαν περισσότερο του 1/4 των συνολικών, που πραγματοποίησε, τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Πτωτικά κινήθηκε το αμερικανικό νόμισμα, στα 107,93 γιέν προσφάτως, έναντι 108,29 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Η υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, απειλεί να μειώσει την αξία των πωλήσεων των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας.

Τα ετήσια λειτουργικά κέρδη της Toyota, μειώνονται κατά περίπου 20 δισ. γιέν για κάθε άνοδο ενός γιέν έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse First Boston Japan Inc.

Πετρέλαιο

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο και τρίτης παραγωγού κινητών τηλεφώνων, κέρδιζαν 0,7%, φθάνοντας στις 493.500 ουόν η μία. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor, της μεγαλύτερης προμηθεύτριας chip, κατόπιν παραγγελίας, στον κόσμο, κέρδιζαν 0,9%, φθάνοντας στα 57,40 δολ. Ταϊβάν, η μία.

Ο Nasdaq, του οποίου το 40% της αξίας, προέρχεται από τις μετοχές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, σημείωσε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 2.097,80 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα, από τις 18 Ιανουαρίου.

Οι μετοχές της Inpex, της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας, υποχωρούσαν 0,7%, φθάνοντας στις 551.000 γιέν η μία. Οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας, σημείωναν απώλειες 0,4%, φθάνοντας στα 26,50 δολ. Αυστραλίας, η μία.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, υποχώρησε 1,8%, για να κλείσει στα 53,63 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Προσφάτως, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση, διαπραγματεύθηκε στα 53,56 δολ. το βαρέλι.

«Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τα κέρδη του Nasdaq, τόνωσαν το αίσθημα των επενδυτών», ανέφερε ο Michael On, ο οποίος διαχειρίζεται 30 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Beyond Asset Management Co., στην Ταϊπέϊ, συμπληρώνοντας: «Είναι σαφές, ότι ο κλάδος των ηλεκτρονικών, αναδύεται από τα χαμηλά επίπεδα, το δεύτερο τρίμηνο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα