Στάση για ανάσες

Διατηρείται το θετικό κλίμα στις αγορές
Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2005 00:01
UPD:06:16

Πτωτικά κινήθηκαν τα αμερικανικά blue chips στην προσπάθεια της Wall Street να σταθεροποιηθεί μετά τα πρόσφατα κέρδη της ενώ η Ευρώπη έκανε στάση μετά το ρεκόρ τριετίας.

Η εικόνα στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά ήταν μικτή ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης μηνιαίων στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones Industiral Average (DJIA), κέρδισε 3,62 μονάδες, ποσοστό 0,03%, φθάνοντας στις 10.553,49 μονάδες. Με άνοδο 9,94 μονάδων, ποσοστό 0,48%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.097,80 μονάδες.

Οι μετοχές περιόρισαν αρχικές απώλειες μετά την πτώση του πετρελαίου από τα αρχικά υψηλά τους επίπεδα αντιστρέφοντας αρχικά κέρδη με αποτέλεσμα να περιορισθούν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους στα εταιρικά κέρδη και τις καταναλωτικές δαπάνες. Αλλά τα στοιχεία για υψηλότερο κόστος εργασίας το πρώτο τρίμηνο του έτους ενίσχυσαν τις πληθωριστικές ανησυχίες και κατέστησαν τους επενδυτές περισσότερο επιφυλακτικούς για μετοχές. Συναλλασσόμενοι επισήμαναν κάποια επιφύλαξη στην αγορά πριν τη σημερινή ανακοίνωση αναφορών για την ανεργία. Το επιφυλακτικό παιχνίδι των επενδυτών αποτυπώθηκε στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες εν μέσω των αντιφατικών αναφορών για την οικονομία και της προεξόφλησης των σημερινών στοιχείων για την ανεργία. Οι μετοχές αυξήθηκαν σταθερά την Τετάρτη αλλά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών της χθεσινής συνεδρίασης συνάντησαν αντίσταση λόγω απογοητευτικών εταιρικών ειδήσεων και των μικτών οικονομικών μεγεθών. Παρ' όλα αυτά οι απώλειες ήταν περιορισμένες καθώς αντισταθμίσθηκαν από τη σταθεροποίηση των μετοχών εταιρειών του τομέα τεχνολογίας. Η μετοχή της Storage Technology με άνοδο 17% συνέβαλε στα μέτρια κέρδη του Nasdaq. Οι αναφορές για αύξηση ταχύτερης των προσδοκιών της παραγωγικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι η οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους του αναμενόμενου. Την ίδια στιγμή οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο των προβλέψεων. Ελάχιστες μεταβολές σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάνοντας στάση μετά το ρεκόρ της τελευταίας τριετίας αλλά οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών συνέχισαν να προσελκύουν σταθερή ζήτηση όπως και των εταιρειών πολυτελών αγαθών. Μεταξύ των πρώτων στα κέρδη ήταν οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών καθώς το ευρώ διατηρήθηκε κοντά στα κατώτερα επίπεδα του οκταμήνου έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips σημείωσε οριακή πτώση στις 1.119,87 μονάδες. Ο DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,16% και έκλεισε στις 3.131,03 μονάδες. Ο Nikkei διέκοψε το πενταήμερο ράλι σημειώνοντας πτώση 0,44% στις 11.280,05 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα