Ταϊλάνδη: Ξηρασία και τσουνάμι επέδρασαν στην αύξηση του ΑΕΠ

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2005 07:57

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ, για πρώτη φορά, το πρώτο τρίμηνο, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, σημείωσε η οικονομία της Ταϊλάνδης, καθώς η ανομβρία άφησε χωρίς υγρασία τις καλλιέργειες ρυζιού και ζάχαρης, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος των καυσίμων, που περιόρισε τις δαπάνες των καταναλωτών και του τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου, που μείωσε τον τουρισμό.

Το ΑΕΠ, εποχιακώς προσαρμοσμένο, υποχώρησε 0,6%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο, όταν είχε αυξηθεί με ρυθμό 1,5% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του εθνικού οικονομικού συμβουλίου της χώρας. Η κυβέρνηση, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της το 2005, μεταξύ 4,5% και 5,5%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης, για ανάπτυξη από 5,5% έως 6,5%.

Η χειρότερη ξηρασία σε χρονικό διάστημα τριών ετών, μείωσε την παραγωγή στις αγροτικές περιοχές της Ταϊλάνδης και τις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων, που προμηθεύουν κατά 3/4, τα 65 εκατ. κατοίκους της, επηρεάζοντας αρνητικά τις πωλήσεις εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων της MBK Pcl. Ο πρωθυπουργός, Thaksin Shinawatra, ο οποίος ανέλαβε την θέση αυτή, όταν η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, στις αρχές του 2001, προσπαθεί να αναζωογονήσει την ανάκαμψη, δαπανώντας περισσότερα σε υπόγειους σιδηροδρόμους, δρόμους και αρδευτικά έργα.

Στις 28 Απριλίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη το 2005, στο 4,5%, επικαλούμενη την επίδραση της ανομβρίας και του τσουνάμι στις 26 Δεκεμβρίου του 2004. Κατά μέσον όρο, οκτώ οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 0,9%, το πρώτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα