Γαλλία: Πουλά μερίδιο στην France Telecom αξίας 4,53 δισ. ευρώ

Προκειμένου να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2005 08:22

ΜΕΡΙΔΙΟ, από 6% έως 8% της France Telecom SA, χρηματιστηριακής αξίας 4,53 δισ. ευρώ (5,54 δισ. δολ.), προκειμένου να μειώσει το τεράστιο κρατικό έλλειμμα, θα πουλήσει, το συντομότερο σήμερα, η γαλλική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση θα πουλήσει τουλάχιστον 152 εκατ. μετοχές, στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών, σε θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Το κράτος, ενδέχεται να αυξήσει την πώληση στα 198 εκατ. μετοχές.

Η μείωση του μεριδίου στο πρώην μονοπώλιο, του κλάδου των τηλεποικοινωνιών, είναι η πρώτη κίνηση της νέας κυβέρνησης του Γάλλου Dominique de Villepin.

Ο ανασχηματισμός από τον πρόεδρο, Jacques Chirac, έγινε μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους κατά το δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου. Η πώληση, ενδέχεται να είναι μια προσπάθεια για να δείξει η Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι, δεν θα υποχωρήσει από τις υποσχέσεις της για μείωση του ελλείμματός της, καθώς καθυστερεί η πώληση της Gaz de France SA, σύμφωνα με τον Valerie Plagnol, στρατηγικό αναλυτή της CIC Capital Markets στο Παρίσι.

Η Goldman Sachs Group Inc., θα διαχειριστεί την πώληση των μετοχών της France Telecom, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι άλλες τέσσερις τράπεζες, που θα συμμετάσχουν σε αυτήν, είναι η BNP Paribas SA, η Societe Generale SA, το venture της ABN Amro NV με την Rothschild & Cie. και η Deutsche Bank AG.

Η γαλλική κυβέρνηση, επιδιώκει να μειώσει το δημόσιο χρέος της στο 62% του ΑΕΠ μέχρι το 2008, από την πρόβλεψη του 65% φέτος, το υψηλότερο παρά ποτέ έλλειμμα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το κράτος άντλησε 5,1 δισ. ευρώ, μετά την πώληση μεριδίου 10,85% στην France Telecom.

O De Villepin, 51 ετών, δεν έχει πει ακόμη εάν σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές στις κρατικές εταιρείες κοινής ωφελείας, Electricite de France και Gaz de France, πωλήσεις, που η κυβέρνηση σχεδίαζε να κάνει αργότερα μέσα στο έτος.

Η France Telecom έχει χρηματιστηριακή αξία 56,5 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της υποχώρησαν 1,7%, φθάνοντας την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στα 22,88 ευρώ η μία. Φέτος, έχουν χάσει συνολικά ποσοστό 6,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα