Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, για πρώτη ημέρα, σε σύνολο τεσσάρων ημερών. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Elpida Memory Inc., μετά το σχόλιο της Merrill Lynch & Co., προς τους επενδυτές, ότι πρέπει να πουλήσουν τις μετοχές των εταιρειών παραγωγής chip, συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών της Micron Technology Inc.

«Οι εταιρείες παραγωγής chip, αυξάνουν ακόμη την δυναμικότητά τους, παρά το γεγονός ότι οι τιμές υποχωρούν και η ζήτηση δεν έχει σημειώσει άνοδο», ανέφερε ο Soichiro Monji, ο οποίος διαχειρίζεται 28 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος για τον κλάδο».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,3%, φθάνοντας στις 98,97 μονάδες, στις 12:05' μ.μ., ώρα Τόκυο, αναχαιτίζοντας την άνοδο 1,5%, που σημείωσε μέσα σε τρεις ημέρες. Ο κλάδος, που αποτελείται από μετοχές εταιρειών τεχνολογίας, αποτέλεσε περίπου το 1/3 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, έχανε 0,4%, φθάνοντας στις 11.226,27 μονάδες. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi, υποχωρούσε 0,5%. Ολοι οι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, την Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία.

Οι μετοχές των εταιρειών ενεργείας, συμπεριλαμβανομένης της Santos Ltd. και της Nippon Oil, σημείωναν απώλειες, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, από τα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων στη Ν. Υόρκη. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite Index, αναρριχήθηκε 1,4%, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της κεφαλαιαγοράς, ότι ενδέχεται να επιτρέψει στις εταιρείες να αγοράσουν ίδιες μετοχές.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip για κομπιούτερ στον κόσμο, υποχωρούσαν 1,1%, φθάνοντας στα 482.500 ουόν, στη Ν. Κορέα. Οι μετοχές της Elpida, της πέμπτης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής memory chip στον κόσμο, έχαναν 3,7%, φθάνοντας στις 3.680 γιέν η μία.

Η Merrill, είπε, ότι οι συνδυασμένες πωλήσεις των δύο ειδών chip, ενδέχεται να υποχωρήσουν φέτος σε ποσοστό 1% και κατά 2% το 2006.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, υποχώρησε 0,5%, φθάνοντας στα 54,24 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν κατά 1%, μετά την αναρρίχησή τους στα 55,55 δολ. το βαρέλι, και στα υψηλότερα επίπεδα μιας συνεδρίασης, από τις 25 Απριλίου.

Το σχέδιο της Κίνας για αγορά ιδίων μετοχών, θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους και οι εταιρείες δεν μπορούν να πουλήσουν μετοχές κατά τη διάρκεια της περιόδου αγοράς ιδίων μετοχών, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua News Agency, επικαλούμενο την αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας. Οι υπεύθυνοι, συλλέγουν τις γνώμες του κοινού για την αγορά ιδίων μετοχών, συμπλήρωσε το πρακτορείο.

«Τα νέα είναι καλά για την αγορά», ανέφερε ο Yao Maogong, διαπραγματευτής μετοχών της Shanghai Securities Co., στη Σαγκάη, συμπληρώνοντας: «Η αγορά ιδίων μετοχών, θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα