Επιφυλακτικοί επενδυτές

Αγνοήθηκαν οι μεγάλες επιχειρηματικές ειδήσεις
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 00:01
UPD:06:13

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ βρέθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση μετά το πρόσφατο ράλι, παρά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα αρχικά υψηλά επίπεδα. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 6,06 μονάδες, ποσοστό 0,06%, φθάνοντας στις 10.467,03 μονάδες. Με άνοδο 4,33 μονάδων, ποσοστό 0,21%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.075,76 μονάδες.

Οι μετοχές ήταν σε αναζήτηση κατεύθυνσης στη Wall Street καθώς οι επενδυτές απορρόφησαν την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και μερικές ειδήσεις για μεγάλες συγχωνεύσεις εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που επικρατεί για την οικονομία και την υγεία των εταιρικών κερδών.

Εξάλλου δεν θεωρούν όλοι οι επενδυτές τη σημερινή αύξηση του κόστους ενέργειας ως αιτία για συναγερμό.

Η απουσία νέων οικονομικών ειδήσεων και οι χαμηλού ύφους συμφωνίες προκάλεσαν αμηχανία στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά η οποία έδειξε αδυναμία να ακολουθήσει οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Ενας αριθμός αναβαθμίσεων από μερικές μεγάλες εταιρείες στο τέλος της εβδομάδας -συμπεριλαμβανομένης της Intel- αναμένεται να ταράξουν ελαφρώς τα λιμνάζοντα ύδατα στην αγορά.

Επίσης τα νέα αναφορικά με συμφωνίες ήταν το κλειδί για τους περισσότερους τομείς της οικονομίας. Στον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών η Washington Mutual δήλωσε ότι θα εξαγοράσει την Providian Financial Corp. ενώ πηγές δήλωσαν ότι η E*Trade Financia Corp. αύξησε την προσφορά της για την αντίπαλο Ameritrade Hoding Corp.

Εντονη ειδησεογραφική δραστηριότητα εκδηλώθηκε και για εταιρείες του ενεργειακού τομέα. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, δεν προβλέπεται να αναφέρει κάτι ιδιαίτερο στην ομιλία του για τη νομισματική πολιτική αλλά αναμένεται να πει περισσότερα για την οικονομία.

Πάντως, οι επενδυτές ως συνήθως θα μετρήσουν λεπτομερώς κάθε λέξη του. Χαμηλότερα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με πρωταγωνιστές στην πτώση τις μετοχές εταιρειών τηλεπικοινωνιών αφότου η Γαλλία ανακοίνωσε σχέδια για την πώληση μετοχών της France Telecom αξίας 5,5 δισ. δολαρίων, ενώ το πετρέλαιο ήταν πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι πριν χάσει αρχικά κέρδη.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,3% στις 1.114,00 μονάδες, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,5% στις 3.099,2 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,26% στις 11.270,62 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα