CNOOC: Ενδεχόμενο προσφοράς για την Unocal, έναντι της Chevron

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 07:18

ΠΡΟΣΦΟΡΑ, για την απόκτηση της Unocal Corp. των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να κάνει, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Κίνας, CNOOC Ltd., έναντι της αντίστοιχης ύψους 16 δισ. δολ., της Chevron Corp.

Η CNOOC, που εδρεύει στο Πεκίνο, συνεχίζει να εξετάζει λύσεις σχετικά με την Unocal, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. «Αυτές οι λύσεις, περιλαμβάνουν μία πιθανή προσφορά εξαγοράς της Unοcal, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια σχετική απόφαση».

Η Chevron, συμφώνησε στις 4 Απριλίου, να αποκτήσει την Unocal Corp., που εδρεύει στο Ελ Σεγκούντο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, σε μετρητά και μετοχές, προκειμένου να επεκτείνει την παραγωγή φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου στην Ασία και στον Κόλπο του Μεξικό. Η εμπορική συναλλαγή θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας πετρελαιοειδών από το 2002, όταν η Phillips Petroleum Co., εξαγοράστηκε από την Conoco.

«Το ενδιαφέρον τώρα, είναι η αξιολόγηση, δηλαδή το πόσο η προσφορά θα αξίζει, εάν πράγματι η CNOOC το σκέφτεται σοβαρά», ανέφερε η Mona Chung, που διαχειρίζεται 800 εκατ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών κινεζικών εταιρειών, με την Daiwa Asset Management Ltd., στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Οι επενδυτές, περιμένουν μια λογική προσφορά».

Οι εισηγμένες μετοχές της CNOOC στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, υποχωρούσαν κατά 5 σεντς του δολ. του Χονγκ Κονγκ, φθάνοντας στα 4,25 δολ., στις 10:18' π.μ., μετά την άνοδό τους κατά 1,2%.

«Δεν μπορούν να δοθούν διαβεβαιώσεις, ότι η εταιρεία τελικά θα κάνει μία προσφορά για την Unocal, ή οποιαδήποτε ανάλογη προσφορά, ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της CNOOC και της Unocal», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας.

Ο οικονομικός διευθυντής της CNOOC, είχε πει στις 9 Μαΐου, ότι δεν έχει να κάνει σχόλιο για κάποια ανταγνωστική προσφορά της εταιρείας για την Unocal.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα