Alan Greenspan: «Αλυτο παζλ» η μείωση των αποδόσεων ομολόγων

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 07:49

«ΠΕΡΙΕΡΓΗ», χαρακτήρισε ο διοικητής της Federal Reserve, Alan Greenspan, την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως και ότι τα κεφάλαια του επιχειρηματικού ρίσκου, μπορεί να φθάνουν στο τέλος του δρόμου για υψηλότερες αποδόσεις.

«Η μείωση των επιτοκίων των μακροπρόθεσμων αμερικανικών κρατικών ομολόγων που ανακοινώθηκε πέρυσι, παρά την αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης, του δείκτη των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, είναι καθαρά άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο Greenspan, μιλώντας στη διάρκεια της διάσκεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Πεκίνο. «Τα κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου, ψάχνουν για υψηλές αποδόσεις, αλλά είναι φανερό ότι θα βρουν λιγότερες λύσεις και προσωρινά ο κλάδος θα συρρικνωθεί», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του Greenspan, καταδεικνύουν ότι ακόμη βλέπει χαμηλές αποδόσεις στο κρατικό χρέος - μια ανώμαλη πορεία - που οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να εξηγήσουν, ακόμη περισσότερο, όταν ο ίδιος είπε στις 16 Φεβρουαρίου, στο Κογκρέσο, ότι βλέπει την όλη κατάσταση σαν «αίνιγμα». Οι εξηγήσεις, από τον κορεσμό των διεθνών καταθέσεων έως τον χαμηλό πληθωρισμό – και τα δύο ενδέχεται να τονώσουν την αγορά ομολόγων – δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πλήρως, το γιατί οι αποδόσεις υποχωρούν στις ΗΠΑ και διεθνώς, συμπλήρωσε ο τραπεζίτης.

«Οι αγορές της Κεντρικής Τράπεζας, έχουν περιορισμένη επίδραση στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων και δεν υπάρχει πραγματική εξήγηση για την «παράξενη» συμπεριφορά των δεικτών μακροπρόθεσμα. Επίσης, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν παντού, ακόμη και στις αναδυόμενες αγορές, των οποίων τα νομίσματα, τυπικά δεν βρίσκονται στα συναλλαγματικά αποθέματα άλλων κεντρικών τραπεζών.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ δεκαετούς διάρκειας υποχώρησαν σήμερα στο 3,96% από 4,58% που ήταν στις 30 Ιουνίου του 2004, όταν η Fed άρχισε να αυξάνει σταδιακά τα μεσοπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού. Η τράπεζα, αύξησε στις 3 Μαΐου, για όγδοη συνεχόμενη φορά τα επιτόκια, στο 3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα