Κίνα: Σχέδια για αύξηση της κατανάλωσης και μείωση του πλεονάσματος

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 08:17

ΝΕΕΣ πολιτικές, για την τόνωση της κατανάλωσης, θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της Κίνας, προκειμένου να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα, που αυξάνει την ένταξη μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της People's Bank of China, Zhou Xiaochuan.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Zhou Χiaochuan.

«Δεν έχουμε δει σημαντική άνοδο στην κατανάλωση, ανάλογη της έξαρσης των εξαγωγών», είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, μιλώντας σε διάσκεψη στο Πεκίνο, συμπληρώνοντας: «Αυτό, δεν είναι κάτι που θέλουμε να δούμε. Η πολιτική μας, είναι να μειώσουμε το εμπορικό πλεόνασμα στο μηδέν, εάν αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νέες πολιτικές για αύξηση της κατανάλωσης και των εισαγωγών».

Η αύξηση των εισαγωγών, θα βοηθήσει στη μείωση της πίεσης που ασκείται στην Κίνα να απελευθερώσει το νόμισμά της, γιουάν, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, είπε ο Zhou. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία, των οποίων οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών, μίλησαν κατά τη διάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπαν, ότι το κινεζικό νόμισμα είναι υποτιμημένο, με αποτέλεσμα οι κινεζικές εξαγωγές να έχουν ένα άδικο πλεονέκτημα.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, το πρώτο τετράμηνο του έτους, έφθασε τα 21,2 δισ. δολ., έναντι ελλείμματος περίπου 11 δισ. δολ., ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων της χώρας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 34%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υπερβαίνοντας την αύξηση του 13%, που σημείωσαν οι εισαγωγές. Οι λιανικές πωλήσεις, αυξήθηκαν τον Απρίλιο, σε ποσοστό της τάξης του 12%.

Ο Zhou, είπε, ότι η ισοτιμία του γιουάν, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικά οφέλη, προσθέτοντας, ότι οι κινεζικές τράπεζες και οι εταιρείες της χώρας, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για οποιαδήποτε αλλαγή. Η Κίνα, συμπλήρωσε, έχει αποφασίσει να αναμορφώσει το νόμισμά της και οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει σύντομα.

«Δεν έχουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο, ποτέ δεν είπαμε ότι θα χρειαστούμε μεγάλο χρονικό διάστημα για να κάνουμε τις προετοιμασίες», είπε ο Zhou.

O αναπληρωτής διοικητής της Bank of Japan, Τoshiro Muto, είπε, πως περιμένει από την Κίνα να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση του νομίσματός της, του οποίου η αξία είναι στο περίπου 8,3 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Ο διοικητής της Federal Reserve των ΗΠΑ, Alan Greenspan και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jean-Claude Trichet, είπαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ότι η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Κίνας, είναι για δικό της οικονομικό όφελος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα