Παραχώρηση του ΔΑΑ έως το 2041

ΤΑΙΠΕΔ: Διαπραγματεύσεις με το καναδικό fund PSP για τη σύμβαση
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 10:33
UPD:10:34
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η εταιρεία ΔΑΑ συστάθηκε το 1996 με σκοπό την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για 30 χρόνια, βάσει της σχετικής σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2026. 

Από την έντυπη έκδοση

Tου Φάνη Ζώη
[email protected]

Με ζητούμενο την άντληση εσόδων για το Δημόσιο εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του καναδικού συνταξιοδοτικού fund PSP για την επέκταση κατά 15 χρόνια, αντί των 20 που αρχικά συζητείτο, της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν «ωριμάσει» έως τον Σεπτέμβριο, με την αγορά να ευελπιστεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αυτή τη φορά, καθώς την τελευταία πενταετία οι προσπάθειες απέτυχαν. Μάλιστα, το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρώντας να θωρακίσει πλήρως τη θέση του προχώρησε στην πρόσληψη δεύτερου ανεξάρτητου αποτιμητή σχετικά με την επέκταση της Σύμβασης Παραχώρησης του ΔΑΑ. Το έργο, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στη διενέργεια δεύτερης ανεξάρτητης αποτίμησης της αξίας επέκτασης της Σύμβασης Παραχώρησης του ΔΑΑ έως το 2041.

Την επίσπευση της διαδικασίας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, διευκολύνει η παραίτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» Παναγιώτης Ρουμελιώτης την περασμένη Παρασκευή. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτήρισε τις αποκρατικοποιήσεις αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη, αναφέροντας ότι «είμαστε στο μέσον των διαπραγματεύσεων για την παράταση της σύμβασης του “Ελευθέριος Βενιζέλος”».

Ο Παν. Ρουμελιώτης είχε προ μηνών συγκρουστεί με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ενστάσεις είχαν να κάνουν τόσο με τη διαφαινόμενη παράταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, όσο και με την πώληση επιπλέον ποσοστού του ελληνικού Δημοσίου στους ιδιώτες μετόχους. Τόσο n σύμβαση παραχώρησης όσο και η πώληση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου έχουν ήδη καθυστερήσει, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο διαγωνισμός για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2015.

Πλέον, το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται, σε πρώτη φάση, στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, ωστόσο το εγχείρημα βρίσκεται αντιμέτωπο με τη διαρκή αντίθεση υπουργών. Σχετικά με την πώληση ποσοστού του «Ελ. Βενιζέλος» φαίνεται να έχει οδηγηθεί στο απώτερο μέλλον, αν και στο παρελθόν η διαδικασία προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, από τις κινεζικών συμφερόντων εταιρείες Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management. Ωστόσο, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, την οποία το Δημόσιο επιδιώκει να υλοποιήσει από το 2011, παρουσιάζει σημαντικά οφέλη.

Η εταιρεία ΔΑΑ συστάθηκε το 1996 με σκοπό την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για 30 χρόνια, βάσει της σχετικής σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2026. Μέτοχοι του ΔΑΑ σήμερα είναι το ελληνικό Δημόσιο (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), η συμφερόντων PSP Investments, Avi Alliance GmbH (26,7%) και AviAlliance Capital GmbH (13,3%) και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%). Ο πρώην υπουργός Χάρης Παμπούκης τοποθετήθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο δ.σ. της Αερολιμήν Αθηνών, που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στη θέση του Γερμανού Hans-Georg Vater. Ο κ. Παμπούκης ήταν ένας από τους επιδιαιτητές στη διαμάχη μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΔΑΑ για τη διαφορά με το θέμα του ΦΠΑ κ.λπ., που ταλάνισε για χρόνια τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Εν τω μεταξύ, στα 179,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν πέρυσι τα κέρδη προ φόρων του «Ελ. Βενιζέλος», έναντι 126,7 εκατ. το 2014, εξαιτίας της ανόδου των εσόδων από τους επιβάτες. Μάλιστα, το αεροδρόμιο προχώρησε στη διανομή μερίσματος 114,6 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους του (μέτοχος του 55% είναι το ελληνικό Δημόσιο).

Αντίστοιχα, τα έσοδα ανήλθαν στα 371,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,6% (ή κατά 55,7 εκατ.) σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες στα 110,6 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 0,8%.

Ρεκόρ κίνησης το 2015

Το 2015 η επιβατική κίνηση του αερολιμένα άγγιξε το επίπεδο - ρεκόρ των 18,09 εκατ. επιβατών, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του προηγούμενου έτους κατά 2,9 εκατ. επιβάτες, γεγονός που αντιστοιχεί σε σημαντική αύξηση της τάξης του 19%, ενώ ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 176,2 χιλιάδες, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2014 κατά 14%.

Το α’ εξάμηνο

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισε, με την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου να φτάνει στα 8,68 εκατ., άνοδο δηλαδή 8,9%. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση πέτυχαν αύξηση της τάξης του 13,1% και 6,5% αντίστοιχα. Οι Έλληνες και οι ξένοι ταξιδιώτες παρουσίασαν άνοδο της τάξης του 14% και 5% αντίστοιχα. Ωστόσο, το τρέχον έτος, σύμφωνα με αναλυτές της αεροπορικής αγοράς, χαρακτηρίζεται από κρίσιμες προκλήσεις, ήτοι την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία, το Brexit και τα συνεχιζόμενα γεωπολιτικά ζητήματα στη Μ.Ανατολή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα