Πώς υπολογίζονται οι εισφορές των τραπεζών στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 10:29
UPD:10:29
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Τη μεθοδολογία υπολογισμού των ετήσιων τακτικών εισφορών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων & Επενδύσεων, προσδιορίζει απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Όπως τονίζεται στην απόφαση που παρουσιάζει η «Ν» οι εισφορές των πιστωτικών ιδρυμάτων προς το Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων (ΣΚΚ) του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) βασίζονται στο ύψος των εγγυημένων καταθέσεων και στο βαθμό κινδύνου που αναλαμβάνει το αντίστοιχο μέλος.

Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δεικτών προσδιορίζονται από το ΤΕΚΕ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και υποβάλλονται από τα πιστωτικά ιδρύματα στο ΤΕΚΕ, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Με σκοπό τη συγκρισιμότητα των δεικτών και τον περιορισμό της επιβάρυνσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, χρησιμοποιούνται στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στις αναφορές FINRep και CORep, οι οποίες συμπληρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα για εποπτικούς σκοπούς.

Το ΤΕΚΕ ενημερώνει τα πιστωτικά ιδρύματα για τα πρωτογενή στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό κάθε δείκτη.

Τα στοιχεία αποστέλλονται μετά τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουνίου κάθε έτους και υπογεγραμμένα από το νόμιμο εκπρόσωπο.

Σε ετήσια βάση το ποσοστό εισφοράς (Contribution Rate - CR) ορίζεται ως το επίπεδο - στόχος επιμεριζόμενο ισομερώς στην διάρκεια των ετών και εν συνεχεία προσαρμοζόμενο βάσει της προκυκλικότητας του τραπεζικού τομέα. 2. Το ποσοστό εισφοράς είναι ίδιο για όλα τα συμμετέχοντα πιστωτικά ιδρύματα και προσδιορίζεται κάθε χρόνο ως το πηλίκο του επιπέδου-στόχου προς το άθροισμα των εγγυημένων καταθέσεων όλων των συμμετεχόντων πιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΥΠΟΙΚ Ευκλ. Τσακαλώτου σε μορφή pdf.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα