Μήνυμα Ομπάμα για σταθερότητα στην Ευρώπη μετά το Brexit

Σάββατο, 09 Ιουλίου 2016 20:49
UPD:20:51
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Mήνυμα προς τους ηγέτες Γερμανίας, Ιταλίας και Βρετανίας έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ότι πρέπει να διαφυλάξουν τη σταθερότητα και ευημερία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

O κ. Ομπάμα διεμήνυσε ότι αναμένει ότι η Βρετανία θα προχωρήσει, όπως προβλέπεται, τη διαδικασία αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου και εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσε να περιοριστεί ενδεχόμενη ζημία στη βρετανική οικονομία αλλά και στις οικονομίες της Ευρώπης και ευρύτερα παγκοσμίως από την εξέλιξη αυτή.

Ως φίλος, σύμμαχος και εμπορικός εταίρος των Βρετανών και της ΕΕ, ο Ομπάμα τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δει να λάβει χώρα μια ομαλή και ειρηνική διαδικασία διαπραγματεύσεων αλλά και να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση στο μέλλον. «Είναι σημαντικό καμία πλευρά να μην σκληρύνει τη στάση της με τρόπο που τελικά θα πλήξει την οικονομία της και την παγκόσμια οικονομία σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία παραμένει αρκετά ασταθής...» υπογράμμισε ο  Αμερικανός πρόεδρος από τη Βαρσοβία μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Οι ηγέτες των πέντε μεγάλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ είχαν συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, εκφράζοντας την υποστήριξή τους προς το Κίεβο, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο και πάταξη της διαφθοράς, χρειάζεται όμως να γίνει περισσότερη δουλειά», ανέφερε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μόνον όταν η Ρωσία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του Μινσκ», διευκρίνισε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος στην προβληματική διαδικασία ειρήνευσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή