Market beat: Το κλίμα βαραίνει, οι όγκοι αλαφραίνουν και οι αναλυτές συνιστούν προσοχή

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 09:45
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι επενδυτές στην αγορά της Αθήνας δεν μπορούν να σκεφθούν τις κινήσεις τους αγνοώντας όσα διαδραματίζονται στις διεθνείς αγορές μετοχών. Σε παγκόσμια λοιπόν κλίμακα οι επενδυτές σήμερα θα εξακολουθήσουν να ανησυχούν για την άγρια βουτιά στην τιμή του πετρελαίου. Αλλά γενικότερα το  φρόνημα των επενδυτών έχει πληγωθεί από μια σταθερή τροφοδοσία των αγορών με αρνητικές ειδήσεις αυτή την εβδομάδα, από την αύξηση της αβεβαιότητας για το Brexit ως τους κινδύνους εξάπλωσης προβλημάτων μεταξύ των ιταλικών τραπεζών. Οι διαχειριστές κεφαλαίων αναζήτησαν καταφύγιο στο δολάριο ΗΠΑ και στο χρυσό, σηματοδοτώντας ένα ταραχώδες ξεκίνημα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με την ευρωπαϊκή οικονομία να απειλείται από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδυτές υπολογίζουνε στην ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ για την στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον Ιούνιο, καθώς οι μικρές επιχειρήσεις αυξήσανε τις προσλήψεις, και λιγότεροι Αμερικανοί έκαναν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.

Για άλλη μια φορά, η συνέχεια σε μια τεχνικού τύπου αντίδραση ήταν η συσσώρευση. Χάνονται για την αγορά οι προωθητικές ευκαιρίες που προκαλεί η μεταβλητότητα των διαθέσεων των επενδυτών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Οι τιμές αντιδρούν για στατιστικά αίτια, αλλά αφού δεν υπάρχουν κατόπιν τολμηροί επενδυτές που θα δώσουν με τις εντολές τους διάρκεια στο rebound, η ανοδική ορμή ξεφουσκώνει. Μια εξήγηση για την απουσία τόλμης, αφορά στο πλήθος των συνεδριάσεων που απομένουν ως τις 29 Ιουνίου. Είναι η μέρα ανακοίνωσης των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών και ως τότε, δικαίως αξιόπιστοι αναλυτές του ΧΑ τονίζουν, ότι οι Ευρωπαϊκές Αγορές και ασφαλώς και η Ελληνική, θα βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας. Με άλλα λόγια το risk on - risk off για τις τραπεζικές μετοχές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει μπροστά του δρόμο και απαιτεί υπομονή, από όσους δεν «συμπαθούν» τις γρήγορες κινήσεις και την υψηλή μεταβλητότητα.

Σημαντικές ημερομηνίες για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα προκύψουν επίσης από τις συνεδριάσεις Κεντρικών Τραπεζών με αυτές της Βρετανίας και της Ευρωζώνης στις 14 και 21 Ιουνίου αντίστοιχα. Η FED συνεδριάζει προς το τέλος Ιουλίου, στις 26 και 27. Υπενθυμίζουμε ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις Τραπεζικές μετοχές δεν έχουν σχέση με τα εσωτερικά προβλήματα μόνο, ούτε σχετίζονται με τα προβλήματα που έχουν οι Ιταλικές Τράπεζες. Μεγάλες απώλειες που τις φέρνουν κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά, εμφανίζουν επίσης τραπεζικοί γίγαντες, όπως οι Credit Suisse, Deutsche Bank, Commerzbank και άλλες. Επειδή οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων συμπιέζει άγρια τα περιθώρια κέρδους τους.

Οι Ασιατικές μετοχές φαίνονται έτοιμες να εμφανίσουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια τους σε τρεις εβδομάδες, σήμερα Παρασκευή 8/7 και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές περίμεναν την ανακοίνωση δεδομένων επί των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ για μια σαφέστερη εικόνα της υγείας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Σημαντικές ημερομηνίες για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα προκύψουν επίσης από τις συνεδριάσεις Κεντρικών Τραπεζών με αυτές της Βρετανίας και της Ευρωζώνης στις 14 και 21 Ιουνίου αντίστοιχα. Η FED συνεδριάζει προς το τέλος Ιουλίου, στις 26 και 27. Υπενθυμίζουμε ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις Τραπεζικές μετοχές δεν έχουν σχέση με τα εσωτερικά προβλήματα μόνο, ούτε σχετίζονται με τα προβλήματα που έχουν οι Ιταλικές Τράπεζες. Μεγάλες απώλειες που τις φέρνουν κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά, εμφανίζουν επίσης τραπεζικοί γίγαντες, όπως οι Credit Suisse, Deutsche Bank, Commerzbank και άλλες. Επειδή οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων συμπιέζει άγρια τα περιθώρια κέρδους τους.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση, οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω των ισχυρών απωλειών στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,13% στις 17.895 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,09% στις 2.1097 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 4.876 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,17% στα 1,2907 δολάρια, ενώ το ευρώ διολίσθησε κατά 0,35% στα 1,1061 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε κατά 0,57% στα 100,73 γεν/δολάριο.

Όσον αφορά τα εμπορεύματα (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αργού. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI κατακρημνίστηκαν κατά 4,74% στα 45,18 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,77% στα 46,47 δολάρια. Συγχρόνως, η τιμή του χρυσού υποχώρησε ήπια, καθώς κατέγραψε πτώση κατά 0,50 στα 1.360,20 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση σημείωσε τον Ιούνιο ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 172.000 τον προηγούμενο μήνα, έναντι των εκτιμήσεων περί 150.000 νέων θέσεων. Τον Μάιο, σημειώνεται ότι δημιουργήθηκαν 168.000 νέες θέσεις εργασίας. Τα συνολικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή.

Παράλληλα, κατά 16.000, σε 254.000, υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν οριακή μείωση των αιτήσεων στις 265.000. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων σημείωσε πτώση κατά 2.500, σε 264.750 αιτήσεις. Συνολικά, ο αριθμός των δικαιούχων κατέγραψε μείωση κατά 44.000, σε 2,12 εκατ. άτομα.

Τέλος, περαιτέρω βελτίωση εμφάνισαν στο β' τρίμηνο του 2016, τα οικονομικά αποτελέσματα της PepsiCo, λόγω της αυξημένης εγχώριας ζήτησης. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,01 δισ. δολάρια (1,38 δολάρια/μετοχή) έναντι 1,98 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα αντίθετα, μειώθηκαν κατά 3,3% στα 15,4 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,30 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 15,37 δισ. δολαρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1% κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παρά την επιστροφή της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των 45 δολαρίων ανά βαρέλι.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,09% στις 6.533 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,49% στις 9.418 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,80% στις 4.117 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,03% στις 8.008 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,08% στις 15.436 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε κέρδη κατά 1,05% στις 322,12 μονάδες.

«Η κατάσταση στις ΗΠΑ φαίνεται καλή, σε αντίθεση με τη Βρετανία και την Ευρώπη, όπου διαπιστώνεται αύξηση των ενδείξεων στασιμότητας» τονίζει η IG, στον απόηχο της χθεσινής δημοσίευσης των πρακτικών της Federal Reserve.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Danone ενισχύθηκε κοντά στο 2% στον απόηχο της εξαγοράς της WhiteWave Foods, ενώ άνοδο της τάξης του 1% σημείωσε και η Sports Direct, παρά τη μείωση των προ-φόρων κερδών κατά 8,4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα παραμένει σε χαμηλό 31 ετών, καθώς διολισθαίνει κατά 0,19% στα 1,2906 δολάρια. Το ευρώ παράλληλα, υποχωρεί κατά 0,37% στα 1,1058 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν σημειώνει άνοδο κατά 0,57% στα 100,73 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, συρρίκνωση εμφάνισε τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, λόγω της μεγάλης πτώσης στον κλάδο των κεφαλαιακών αγαθών. Συγκεκριμένα, παρουσίασε πτώση κατά 1,3% έναντι αύξησης 0,5% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή υποχώρησε κατά 0,4% έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης 1,5%.

Στη Βρετανία, συρρίκνωση εμφάνισε τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή, σημειώνοντας την πρώτη μείωση μετά από δύο συνεχόμενος ανοδικούς μήνες. Συγκεκριμένα, παρουσίασε πτώση κατά 0,5% έναντι του Απριλίου, ενώ σημείωσε άνοδο κατά 1,4% έναντι του Μαΐου του 2015.

Τέλος, μείωση εμφάνισε τον Μάιο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γαλλίας, λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών. Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε στα 2,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 37,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές περιορίστηκαν κατά 3,5% στα 40,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε στα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 2,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

ΑΣΙΑ

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,67% στις 15.276 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 1.974 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε άνοδο κατά 0,76% στις 5.236 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,03% στις 3.016 μονάδες, ενώ της Σένζεν ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 522 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε άνοδο κατά 0,82% στις 20.662 μονάδες.

Παράλληλα, σε «αρνητικό» από «σταθερό» προηγουμένως, υποβάθμισε το outlook (προοπτικές) της Αυστραλίας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), διατηρώντας παράλληλα, σε «ΑΑΑ» την πιστοληπτική της ικανότητας. Η υποβάθμιση του outlook αντανακλά τον κίνδυνο ανακοπής της πορείας προς πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, λόγω της πολιτικής αλλά και της ευρύτερης αβεβαιότητας.

ΧΑ

Στην τέταρτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί έδειξαν σταθερότητα στην πτώση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος και στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες του 25άρη. Μόνο που σήμερα η πορεία των μετοχών σφραγίστηκε από μεγάλες αναταράξεις. Το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη είχε αλλάξει και εμφανίστηκαν κέρδη μετά από αλυσίδα 3 πτωτικών συνεδριάσεων στους βασικούς δείκτες, που με την πάροδο του χρόνου μεγάλωναν. Οι θεσμικοί επέλεξαν το κυνήγι των ευκαιριών και σήμερα εμφάνισαν επιφυλάξεις για τις εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη,  τις Κατασκευές Υλικά,  Πετρελαίου Αερίου και  Κοινής Ωφέλειας. Απασχόλησε επίσης θετικά, η στάση όσων Κεντρικών Τραπεζών έδωσαν σήματα για τις προθέσεις τους μετά το σοκ του Brexit, ενώ άλλαξε επίσης πορεία μέρος των αποδόσεων για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, όπως της Ιταλίας που αυξήσανε την απόστασή τους από τις αποδόσεις των Γερμανικών. 

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε ελαφρά αλλά δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 11) με δυο, ΒΙΟ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 14 είχαν άνοδο και 6 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 20 από τις 40 ήταν πτωτικές. Στα 33,862 από 36,855 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, 19,97 από 24,65 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος μειώθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 58,98% από 66,89% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,81%, ο CAC είχε μεταβολή +1,30%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,45%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν επίπεδο ξεκίνημα αλλά συνέχισαν ανοδικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές +0,17% και +0,07% αντίστοιχα. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,38% και έφθασε στις 531,64 από 529,65 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1416,34 από 1398,81 με μεταβολή +1,25%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ και στον 25άρη, αφήνοντας τους τελικά πάνω στο ανώτερο επίπεδο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των Τραπεζών +4,38% από +4,43%, Τηλεπικοινωνιών +2,48% από -0,62%, Ακίνητης Περιουσίας +1,91% από +1,85%, Τροφίμων Ποτών +1,34% από -0,17%, ο 25άρης +1,25% από +0,95%, Τεχνολογίας +1,24% από +0,29%, Εμπορίου +1,22% από -2,49%, ο ΓΔ +0,38% από +0,47% και ο FTSEM +0,25% από -0,20%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,04% από -1,04%, Κατασκευές Υλικά -1,91% από -1,45%, Πετρελαίου Αερίου -1,50% από -1,49%, Κοινής Ωφέλειας -1,30% από +1,21%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,18% από -0,12%, Ταξίδια Αναψυχή -0,91% από +2,51%, Πρώτων Υλών -0,78% από -1,54%, Χημικών -0,72% από +3,73% και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,30% από -0,52%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +0,00% και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,862 από 36,855 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,250 από 1,066 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 31,496 από 34,384 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,442 από 0,644 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 38,472 από 38,169 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 75,750 από 91,103 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 37 από 37 των καθοδικών σε 37 από 46 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 22 από 16.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε:

Το καλό τεχνικό σενάριο:

Ο 25άρης στις 23/6 έκλεισε στις 1715,66 μονάδες και στη δεύτερη σύνοδο από αυτές που ακολούθησαν είχε πιάσει χαμηλό στις 1372 με κλείσιμο στις 1385,56. Μετά από πέντε ακόμα συνόδους χθες έγραψε χαμηλό ημέρας στις 1407,63 μονάδες και έκλεισε στις 1434,3. Αν συνεχιστεί η κάθοδος σήμερα το χαμηλό της 27/6 θα επανεμφανιστεί και πιθανά να λειτουργήσει ως στήριξη (διπλός πυθμένας).

Το κακό τεχνικό σενάριο:

Διαφορετικά, αν ο 25άρης δεν αντιδράσει όταν προσεγγίσει τις 1370 μονάδες, ανοίγει ο δρόμος για βόλτες κάτω από τις 1400 μονάδες με επόμενη στήριξη στη ζώνη μεταξύ των 1260 ως 1310 μονάδων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Η αναταραχή στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζεται και την τρέχουσα εβδομάδα και τα ερωτήματα για τις προοπτικές και την πορεία της αντί να μειώνονται, αυξάνονται.

Σε όλη την Ευρώπη και ενόψει των αποτελεσμάτων των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών τέλος Ιουλίου, αυξάνεται η ανησυχία των επενδυτών, κάτι που αποτυπώνεται στην πορεία των μετοχών τους. Στο επίκεντρο της ανησυχίας αυτής οι Ιταλικές Τράπεζες με σημαντικό ποσοστό "κόκκινων" δανείων και με έντονες διαφωνίες ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ιταλική Κυβέρνηση για τον τρόπο στήριξης τους.

Αλλά και σε τράπεζες όπως η Deutsche Bank, με μεγάλη έκθεση στην Αγορά Παραγώγων, βλέπουμε καθημερινά νέα χαμηλά και να έχει χάσει σχεδόν το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας από την αρχή του έτους.

Σε αυτό το περιβάλλον οι μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών έχουν πιεστεί έντονα, παρόλο που πρόσφατα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και έχουν επανέλθει οι τιμές τους αρκετά κάτω από τις τιμές των τελευταίων αυξήσεων ως και πάνω από 50%.

Η επιστροφή καταθέσεων, η αποτελεσματική διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και η ανάσχεση της ύφεσης, είναι οι καθοριστικοί παράγοντες στην μελλοντική πορεία των μετοχών τους. Υποθέσεις όπως του Μαρινόπουλου και της Jet Oil αυξάνουν τις ανησυχίες για το τι έπεται.

Με την τρέχουσα εβδομάδα, συμπληρώνονται επτά πτωτικές εβδομάδες για τον Τραπεζικό δείκτη με όριο τις οκτώ εβδομάδες που είχε συμβεί από 15/2 του 2013 ως 5/4. Στήριξη για τον Τραπεζικό δείκτη οι 510 μονάδες (ανοδικό "gap" από 12/2) και στη συνέχεια τα ιστορικά του χαμηλά στις 358,6 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 11/2).

Αντίστοιχα για τον Γενικό Δείκτη η περιοχή από τις 497 μονάδες ως το "gap" εκκίνησης (από 25/2) στις 484,33 μονάδες, είναι η επόμενη σημαντική στήριξη, ενώ οι 550 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση, αλλά μόνο κίνηση πάνω από τις 575 μονάδες θα άλλαζε την νέα πτωτική τάση που έχει εκδηλωθεί (το μέσο του μεγάλου "μαύρου κεριού" μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα ).

Η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα θα είναι παρούσες στα Χρηματιστήρια το φετινό καλοκαίρι και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να περιορίσουν το ρίσκο τους. Τα δεδομένα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την απόφαση της Μ. Βρετανίας, είναι διαφορετικά και οι επενδυτές θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να αλλάξουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Από την μία ακούγονται δηλώσεις ότι πιθανώς να μην γίνει το "Brexit" και από την άλλη ότι η Ε.Ε. θα διαλυθεί. Οι επενδυτές θα πρέπει να μένουν ανεπηρέαστοι στις όποιες δηλώσεις των "μελλοντολόγων" και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Την επόμενη εβδομάδα έχουμε λήξη Παραγώγων για τα συμβόλαια και δικαιώματα του FTSE Large Cap, ενώ στις 11/7 έχουμε Eurogroup με βασικό θέμα την Μ. Βρετανία αλλά και τα προαπαιτούμενα ενόψει της υποδόσης του Σεπτεμβρίου.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές φαίνονται έτοιμες να εμφανίσουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια τους σε τρεις εβδομάδες, σήμερα Παρασκευή 8/7 και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές περίμεναν την ανακοίνωση δεδομένων επί των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ για μια σαφέστερη εικόνα της υγείας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Το φρόνημα των επενδυτών έχει πληγωθεί από μια σταθερή τροφοδοσία των αγορών από αρνητικές ειδήσεις αυτή την εβδομάδα, από την αύξηση της αβεβαιότητας για το Brexit ως τους κινδύνους εξάπλωσης προβλημάτων μεταξύ των ιταλικών τραπεζών. Οι διαχειριστές επενδύσεων αναζήτησαν καταφύγιο στο δολάριο ΗΠΑ και στο χρυσό, σηματοδοτώντας ένα ταραχώδες ξεκίνημα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω κατά -0,5%. Για την εβδομάδα, ετοιμάζεται να μειωθεί -1%, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο. Ο δείκτης HSI του Χονγκ Κονγκ οδήγησε την ομάδα των καθοδικών δεικτών με πτώση -0,94%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,10%.

Αρκετά funds των ΗΠΑ που έχουν επενδύσει σε πολύτιμα μέταλλα κατάφεραν να προσελκύσουν τα περισσότερα χρήματα από τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας 2 δις δολάρια στην τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το Lipper του Thomson Reuters.

Με την ευρωπαϊκή οικονομία να απειλείται από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδυτές υπολογίζουνε στην ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ για την στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον Ιούνιο, καθώς οι μικρές επιχειρήσεις αυξήσανε τις προσλήψεις, και λιγότεροι Αμερικανοί έκαναν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.

Η βρετανική λίρα ήταν σταθερή σήμερα αφού αγόραζε 1,2945 δολάρια, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται ακριβώς ένα σεντ πάνω από το χαμηλό του 31 ετών  1,2798 που άγγιξε την Τετάρτη. Έχοντας γλιστρήσει -2,8% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, φαίνεται έτοιμη να εμφανίσει  την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Το ευρώ υποχώρησε στα 1,10775 δολάρια, έχοντας πέσει -0,3% την Πέμπτη, και δεν απέχει πολύ από το χαμηλό αυτής της εβδομάδας των 1,1029 που ορίστηκε την Τετάρτη.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 5 τοις εκατό σε χαμηλά δύο μηνών την Πέμπτη. Τα futures για το μπρεντ χτύπησαν ένα χαμηλό δύο μηνών στα 46,15 δολάρια ανά βαρέλι την Πέμπτη και τελευταία διαπραγματεύθηκε στα 46,88.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την εφαρμογή - εντός του 2016 - μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προανήγγειλε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos». «Εργαζόμαστε πάνω σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία οπωσδήποτε, θα εφαρμοστούν πριν το τέλος του έτους» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στάσιμο παρέμεινε στο β’ τρίμηνο του 2016, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, γεγονός, το οποίο - σύμφωνα με την Eurobank - καταδεικνύει τη συνέχιση της υφεσιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της τράπεζας «7 Ημέρες Οικονομία», η ελληνική οικονομία κατέγραψε αρνητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης (1,35%) το α΄ τρίμηνο του 2016, με τον ΟΟΣΑ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ να αναμένουν ύφεση, για το σύνολο του έτους, κατά 0,20%, 0,30% και 0,58% αντίστοιχα.

Λουκέτο έβαλαν στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 15.435 επιχειρήσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνο Κόλλια, που κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Σειρά πρωτοβουλιών για τη ρύθμιση των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν 145.000 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, στοχεύουν στην ελάφρυνση αλλά και την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.

Αύξηση της τάξης του 2,1% εμφάνισε η απασχόληση στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 2015, ενώ ισόποση αναμένεται να είναι η άνοδος τόσο το 2016, όσο και το 2017.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το δ’ τρίμηνο του 2015, το ποσοστό της απασχόλησης αυξήθηκε στο 44,7% έναντι 43,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 45,4% το 2016 και στο 46,8% το 2017.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό που προβλέπεται για ενισχύσεις και τη μεταφορά κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Λόης Λαμπριανίδης, εφόσον υπάρξουν πολλές αιτήσεις.

Μια πιο ουσιαστική εμπλοκή με τον τουριστικό κλάδο διερευνά ο όμιλος Folli Follie Group, που διενεργεί σχετικές συζητήσεις με τον βασικό του στρατηγικό σύμμαχο, τη Fosun International (ελέγχει ποσοστό 13,9% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας), η οποία διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στην ξενοδοχειακή και ταξιδιωτική αγορά, μέσω των συμμετοχών της στον όμιλο Club Med αλλά και στον οργανισμό Thomas Cook.

Δεν έχει μετοχική ή επιχειρηματική σχέση με την επιχείρηση του ξενοδοχείου Athens Ledra, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η J & P -ΑΒΑΞ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ιδιοκτησία του Athens Ledra ανήκει σε επιχειρηματική οικογένεια, που συμβαίνει να είναι μέτοχος εταιρείας, η οποία -με τη σειρά της- είναι μέτοχος της J&P-ΑΒΑΞ». «Η επιχείρηση Athens Ledra είναι ανεξάρτητη εταιρεία, στην οποία η J&P-ΑΒΑΞ δεν έχει ουδεμία συμμετοχή ή εμπλοκή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στις 31 Αυγούστου, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ), για το β’ τρίμηνο του 2016. Ακολούθως, θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ξεκίνησε και επισήμως η διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, για τα υπερβολικά ελλείμματα της περιόδου 2014 – 2015. Η έρευνα των αρμόδιων αρχών της Ε.Ε., ενδεχομένως να καταλήξει στην επιβολή προστίμων για τις δύο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου. Το πόρισμα της Κομισιόν αναμένεται να γίνει γνωστό έως τα τέλη Ιουλίου.

Καθησυχαστική για τις επιπτώσεις του Brexit στην παγκόσμια οικονομία εμφανίστηκε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν πιστεύουμε ότι η ψήφος υπέρ του Brexit θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, καλώντας ωστόσο, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο να καταρτίσουν το συντομότερο δυνατό ένα «χρονοδιάγραμμα» για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., προκειμένου να μειωθούν οι αβεβαιότητες.

Αύξηση σημείωσε τον Ιούνιο ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 172.000 τον προηγούμενο μήνα, έναντι των εκτιμήσεων περί 150.000 νέων θέσεων. Τον Μάιο, σημειώνεται ότι δημιουργήθηκαν 168.000 νέες θέσεις εργασίας.  

Κατά 16.000, σε 254.000, υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν οριακή μείωση των αιτήσεων στις 265.000. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων σημείωσε πτώση κατά 2.500, σε 264.750 αιτήσεις. Συνολικά, ο αριθμός των δικαιούχων κατέγραψε μείωση κατά 44.000, σε 2,12 εκατ. άτομα.

Έντονη ανησυχία για το Brexit καταγράφηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), η οποία διεξήχθη την 1η και 2η Ιουνίου, στη Βιέννη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι η ψήφος υπέρ του Brexit συνιστά «σημαντική πηγή» αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση είχε λάβει χώρα πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Στα προ-κρίσης επίπεδα (2007) αναμένεται να επιστρέψει έως το τέλος του 2017 ο δείκτης ανεργίας στις αναπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Συγκεκριμένα, το ποσοστό απασχόλησης, στις ηλικίες 15 έως 74 έτη, ανέρχεται πλέον στο 60,2% έναντι 60,8% το αντίστοιχου ποσοστού το 2007.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα